Fiyatlar sevindirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday alım fiyatını ton başına 7 bin 50 lira, arpa alım fiyatını ise 6 bin lira olarak açıkladı. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Ramazan Özcan, artan maliyetler karşısında üreticinin desteklenmesinin önemli olduğunu belirterek, 'Üretici cephesinde bu rakamlar büyük bir sevinçle karşılandı' dedi.
Buğday ve arpada yeni hasat sezonunun başlamasıyla beraber çiftçinin dört gözle beklediği buğday ve arpa taban fiyatını Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam’da yapılan 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda buğday ve arpa alım fiyatlarını da açıkladı. Erdoğan, TMO’nun buğday alım fiyatını ton başına 7 bin 50 lira, arpa alım fiyatını ise 6 bin lira olarak açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası(MTB) Başkanı Ramazan Özcan, artan maliyetler karşısında üreticinin desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Çiftçiyi sevindiren fiyat
Son zamanlarda maliyet artışlarının üreticiyi ciddi anlamda zor durumda bıraktığını dile getiren Özcan, üreticilerin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa taban fiyatlarının açıklanması merakla beklediğini anımsattı. Özcan, Cumhurbaşkanı’nın Kızılcahamam’da önemli bir müjde verdiğini anlatarak, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl sert ekmeklik buğdaydaki ton başı alım fiyatı, 2 bin 650 TL’ydi. Arpadaki alım fiyatı da bin 750 TL’ydi. Bu yıl Sayın Cumhurbaşkanımız buğdayda ton başına 6 bin 50 lira taban fiyatla beraber bin lirada destekleme pirimi ile 7 bin 50 lira sert ekmeklik buğday taban fiyatını açıkladı. Arpada da 5 bin 500 lira olan taban fiyatla beraber 500 lira destekleme primiyle beraber arpadaki alım fiyatı da 6 bin olmuş oldu. Bunlar gerçekten önemli rakamlar, özellikle üreticinin artan maliyetler karşısında devletimiz tarafından bu şeklîde desteklenmesi çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yapmış olduğu desteklerden dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Üretici cephesinde bu rakamlar büyük bir sevinçle karşılandı” diye konuştu.
Maliyet artışı sürüyor
Özcan, üretim maliyetlerindeki artışın devam ettiğine vurgu yaparak, “Devletimiz inşallah yapmış olduğu bu destekleme primlerinde sonra değişil alanlarda üretim maliyetlerini geriye çekecek tedbirler alırsa, Türkiye’de her şey normale dönecek diye düşünüyoruz. Gerçekten açıklanan rakamlar çok sevindirici ama belki şöyle bir sıkıntı cereyan edebilir. TMO son zamanlarda piyasaları unla rahatlatmaya çalışıyor. Hayvancılık sektörüne de TMO, arpa üzerinden destekliyor. Burada üretici cephesini iyi desteklemişken, tüketici cephesinde de önemli tedbirler alınacak. Böylelikle piyasalarda önemli bir rahatlama söz konusu olacak. Temelde her iki cephede mağdurdu. Üretici cephesi artan maliyetlerden, tüketici cephesi de artan maliyetlere karşın yetiştiricinin üretim maliyetlerinin üstünde ürününü satması gerekiyordu, bu defa da tüketici cephesinde mağduriyet oluşuyordu. Ama şunu gördük, Sayın Cumhurbaşkanımız her iki cephenin de rahatlayabileceği tedbirler alıyor” şeklinde konuştu. Özcan, bu yıl kar ve yağmur yağışları hububatta yüksek rekolte beklentisi uyandırdığını, tahmini rekoltenin 20 milyon ton olduğunu vurguladı.