Fiyatlar kontrol altına alınsın

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, yaz sezonu olmasına rağmen başta saman olmak üzere yem fiyatlarında anormal bir artış görüldüğünü belirterek, yem fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Fiyatlar kontrol altına alınsın

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, birlik binasında son zamanlar artış gösteren yem fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Taneli, yem fiyatlarına karşı önlem alınması talebinde bulundu. Büyükbaş hayvan üretiminin yaygınlaştırılması, gelişmesi ve ülke ekonomisine katkı sunması için yem fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Taneli, "Gün geçtikçe azalan büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en azından yem fiyatları konusunda desteklenmesi, hem üreticiyi rahatlatacak hem de Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Yaz sezonunda olmamıza rağmen, başta saman olmak üzere, yem fiyatlarında anormal bir artış görülmeye başlandı. Henüz üreticilerinin büyük bir bölümünün yem ihtiyacı olmamasına rağmen saman ve suni yem fiyatlarının kontrolsüz bir şekilde yükseldiğini görmekteyiz. Bazı spekülatörlerin şimdiden yem stokları yapmaya başladıklarını biliyoruz. Bunun da önümüzdeki süreçte büyükbaş hayvan üreticisini zor durumda bırakacağı beklenen bir gerçektir. Bu nedenle de şimdiden kontrollerin yapılıp buna göre tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Küspe fiyatları makul seviyede açıklansın

Taneli, Malatya Şeker Fabrikasının pancar alımına başladığını pancar alımı ile birlikte küspe üretiminin başladığını hatırlattı. Yetkililerden, küspe fiyatlarını makul bir seviyede açıklanmasını isteyen Taneli, "Geçtiğimiz yıl yaşanan sorunların yeniden yaşanmaması için küspe fiyatlarının da makul bir seviyede tutularak satışların da erken başlamasını bekliyoruz. Böylelikle fabrikanın elinde bulunan küspe stokları yığılmalara neden olmadan tüketiciye ulaştırılması sağlanır. Hayvan yetiştiricisi de kendini buna göre ayarlar. Hem de piyasada denge unsuru oluşur. Eğer küspe fiyatları erken dönemde makul bir şekilde açıklanırsa ben inanıyorum ki yem fiyatlarındaki artışlar da aşağı çekilmek durumunda kalacaktır. Bu konuyu de vakit geç olmadan Şeker Fabrikası yetkililerinin bilgisine sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.