Fiyatlar geri çekilmedi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, 13. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine ve Hayvancılık Gıda fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, 'Makine ve ekipman konusunda doların dalgalanması ile beraber tüm firmalar aşırı bir fiyat yükseltmiş. Dolar yeniden rayına oturdu maalesef fiyatlar geri çekilmedi' dedi.

Fiyatlar geri çekilmedi

Kılıç, fuarın, bölgenin tarımı ve hayvancılığı açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, teknolojik ürün fiyatlarının yüksek olmasından yakındı. Kılıç, “Biz bu fuarı sadece sosyal etkinlik olarak görmüyoruz. Bunun dışında bir eğitim amaçlı faaliyet olarak üreticimizin makinalarla tanışması buluşması olarak da değerlendiriyoruz. Bunun için de tüm Ziraat Odaları elimizi taşın altına koyuyor üreticimizi mutlaka bu 4 gün içerisinde fuarla buluşturmaya gayret ediyoruz. Fuar değerlendirmemize gelince makine ekipman konusunda doların dalgalanması ile beraber tüm firmalar aşırı bir fiyat yükseltmiş. Dolar yeniden rayına oturdu ama maalesef fiyatalar geri çekilmedi. Geçen yıl 65 bin lira olan bir balya makinesi şu anda 95 bin lira. Yani yüzde 50 zam bir yılda zam var. Böyle bir dalgalanma olmadı ama firmalar serbest piyasa var diye herkes kafasına göre zam yapıyor. Şu andaki hoşumuza gitmeyen tarafı makine ekipmanların fiyatlarının aşırı yükselmesidir. Zaten devletimiz bu makinalara yüzde 50 hibe veriyor. Ama bu yüzde 50 hibeler bu zamlarla yok olup gidiyor. Devletin üreticiye verdiğini sanayici, üreticilerinden alıyor. Bu konuda da sıkıntımız şikâyetimiz var. Onu da resmi makamlara bildiriyoruz. Bildirmeye devam edeceğiz” dedi.

Üreticilerimiz mutlaka fuarı görmeli

Fuarın açılışının hafta içi olmasından dolayı ziyaretçi sayısının az olduğunu kaydeden Kılıç, “Fuarı hafta sonu vatandaş daha çok görme şansına sahip oluyor. Açılış günleri o kadar kalabalık olmazsa bile biz Malatya fuarlarımızın hepsinin de kalabalık olarak geçtiğini biliyoruz. Mesai saati dışına dışında da yine yoğunluk artacaktır.  Malatya fuarımız bölgemizin en büyük fuarıdır ve olmaya da devam edecektir. Biz tüm Ziraat Odaları başkanları olarak buradayız. Üreticilerimize de bu konuda e mesaj attık tüm üyelerimize Zira Ziraat Odaları üreticisinin fuarına buluşmasını canı gönülden istiyoruz. Fuara gelmek isteyen köy çiftçimizin araç yakıtlarının Büyükşehir Belediyesi kısmen karşılaşsa da bir kısmında Bir ziraat odaları olarak bizler de karşılıyoruz.  Üreticimizin mutlaka gelip makine ve ekipmanları ile tanışmasını burada buluşmasını sosyal etkinliklere katılmalarını çok arzu ediyoruz” diye konuştu.