Fiyat artışı sürecek
Dolar/TL kurundaki hızlı artış üzerine, dün gece yarısından itibaren pompaya yansıyacak şekilde benzine, motorine ve LPG'ye zam yapıldı. Malatya Akaryakıtçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, zamların, OPEC'e üye ülkelerin üretimi arttırmama kararı almasından kaynaklandığını belirterek, Aralık ayında yapılacak toplantıda üretimi arttırmama kararı çıkması halinde fiyatlarda yükselişin devam edeceğini söyledi.
Hemen hemen her gün gelen yeni zam haberiyle halk sarsılmaya devam ediyor. Gıda'dan giyime, teknolojik aletlerden akaryakıta kadar gelen zamlar vatandaşın belini ciddi anlamda büküyor. Dün gece benzin, LPG ve motorine gelen zam, özellikle araç sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı. Malatya Akaryakıtçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artış, yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini gazetemize anlattı.
Talep var ürün yok
Geçen yıl ham petrol fiyatları covid nedeniyle 18 dolarlara kadar düştüğünü anımsatan Önal, "Burada arz talep dengesi önemliydi. Fakat burada Rusya’yla Suudi Arabistan’ında ihtilafa düşmesi fiyatların düşmesine neden oldu. Üretim artarak fiyatlar düştü. Daha sonrada covid olunca da arz talep dengesi bozulduğu için fiyatlar 18 dolara kadar düştü. Bu günlerde de fiyatların yükselmesinin en büyük etkenlerinden bir tanesi OPEC dediğimiz 12 tane petrol üretici firmanın daha doğrusu ülkenin üretimi arttırmaması oldu. Ham petrol üretimi sabit olunca pazardan da talep çok olunca arz talep sitemi ters işlemeye başladı. Yani talep var ürün yok. Dolayısıyla şuanda ham petrol 82-85 dolar bandında devam ediyor. Tabi 90 dolar olacağı söyleniyor" dedi. Önal, OPEC' üye ülkelerin Kasım ayında yaptıkları 2 toplantıda üretimi arttırmama kararı aldığını vurgulayarak, Aralık ayında bir toplantının daha olacağını, yine üretimi arttırmama kararı çıktığı takdirde fiyatların yükseliş yönünde devam edeceğini kaydetti. Türkiye’deki fiyat belirlemelerin iki şekilde olduğunu ifade eden Önal, "Bir ham petrol fiyatı baz alınıyor. İkincisi de dolar fiyatı baz alınıyor. Malum Türkiye’de enerjinin akaryakıtın yüzde 90-95 yurt dışından ithal edildiği için hem dövizin yükselmesi hem ham petrol fiyatının yükselmesi ülkemize zam olarak yansıyor" diye konuştu.
Devletimiz fedakarlık yapıyor
Hükümetin 2018 yılında "Eşel Mobil Sistemi"ni getirmesiyle akaryakıta gelen zamların ÖTV'den karşılanarak vatandaşa yansıtılmadığını aktaran Önal, "Şimdi Eşel Mobilde akaryakıta gelen zamlar ÖTV’den düştüğü için zam olarak yansımıyordu. Fakat ÖTV’de bu şekilde kalacak düşülecek bir tutar kalmadığı için artık son gelem zamlar fiyata yansımak zorunda kaldı. Şuanda akaryakıtta ÖTV yok şuanda. Devletimiz, 2021 yılında 60 milyar TL’lik bir fedakârlık yaptı. Buda ciddi bir fedakarlık. Dolayısıyla eğer bu fedakarlık olmasaydı şuanda ürün fiyatları 12 lira 13 lira gibi fiyatlar olurdu" şeklinde konuştu.
Fiyatları bayiler belirlemiyor
Önal, zam fiyatlarını bayilerin belirlemediğini anlatarak, "Dün gelen zamla beraber Malatya'da motorin 9,98 TL, kurşunsuz benzin 9,85, LPG 8,25 TL oldu. EPDK bütün istasyonlardaki akaryakıt satışlarını kontrol ediyor. Fiyat artışlarından dolayı vatandaşa satış yapmayan kurumlara çok ciddi yaptırımlar var. Bu tamamen EPDK’nın kontrolü altında. Bütün akaryakıt tanklarını izlemekte. O an akaryakıt var mı yok mu bu çok kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Petrol istasyonlarında yakıt bittiği takdirde vermezler, başka hiç bir şekilde vermeme gibi bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.