Fırat Nehri'ne ulaşması engellendi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da meydana gelen maden kazasında toprak kaymasının Fırat Nehri'ne ulaşmasını engellediklerini ve bölgede titizlikle çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Fırat Nehri'ne ulaşması engellendi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, Bakanlığın Merkez ve İl Müdürlüğünden ekiplerin anında bölgeye sevk edildiği belirtildi. İlk önlem olarak, toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi için Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığı ve toprak kaymasını önlemek için menfezlerin önünde de bir sedde yapıldığı ifade edildi.

Fırat Nehri'ne ulaşması engellendi

Ayrıca, bölgeden numuneler alınarak sürekli takip etmek üzere Bakanlıktan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekiplerin bölgeye ivedilikle sevk edildiği ve titizlikle çalışmaya başladığı kaydedildi.

Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapıldığı ve olabilecek herhangi bir akış durumunda atik depolama barajına verilecek sistem oluşturulduğu da belirtildi.

Bakan Yardımcısı'nın da yer aldığı jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanının sahada çalışmaları sürdürdüğü ifade edildi.

Fırat Nehri'ne ulaşması engellendi

Açıklamada, ilk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlandığı ve takibinin yapıldığı belirtilerek, şu ana kadar herhangi bir kirlilik tespit edilmediği bildirildi.

Fırat Nehri'ne ulaşması engellendi