Fahiş zamlar durmuyor

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, inşaat sektöründe çok ciddi fahiş fiyat artışlarına maruz kaldıklarını bu durumun kendilerine çok ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Fahiş zamlar durmuyor

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) tarafından ‘2022 Yıl Sonu Sektör İstişare Toplantısı’ düzenledi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, fiyatlarda fahiş artışların devam ettiğine dikkat çekti. 

Fiyatlarda artışlar devam ediyor

Vatandaşların konuta daha uygun erişebilmesi için gayret içerisinde olduklarını, fiyat artışlarının devam ettiğini söyleyen MİMDER Başkan Mehmet Bülbüloğlu, 2021 yılında Türkiye genelinde düzenlenen boykota dikkat çekerek 'Maalesef çimento sektörüne biz 2020 yılı sektörüne bu noktada çaba ve girişimlerimize rağmen, bakanlıklar nezlinde toplanmamıza rağmen halen bir çözüm bulabilmiş değiliz. Bu gün baktığımız zaman hala çimentonun tonunun 1500 TL ulaştığını görüyoruz. Her şey yerli yerinde olurken, İnşaat temel malzeme fiyatları artışı artmaya devam ediyor. Bununla alakalı da rekabet kurumuna da defalarca şikayette bulunduk özellikle İMKON çatısı altında çok ciddi baskılar uyguladık. Ancak maalesef bu konuda üzerine geçemedik çünkü biraz daha birlikteliğimizi arttırmamız, birlik ve beraberliğe önem verdiğimizi düşünüyorum. Baktığımız zaman sadece çimentodan bile ibaret değil, burada en masumu içerisinde belki demir kalacak, farklı inşaat malzemelerinde yüzde 300,400 ve 500'lere varan inşaat maliyetleri artışları var. Buradan sadece ham maddeye ihracata ve farklı şeylere yönelik olarak bu artışları masumane bulmuyorum. Bu gün ppcnin artışlarına baktığımız zaman pandemi döneminde 800 dolardan, 3 bin dolara çıktı. Günümüzde halen 700, 800 bin dolarlara gerilemesine rağmen, malzeme fiyatında maalesef bir TL dahi düşüş olmadı. Bu ne bizim ne de vatandaşımızın cebine yansımadı. Bu noktada biz çabamızı, gayretimizi, durmadan koşmaya, çabalamaya devam edeceğiz” dedi.

2022 yılı durgun geçti

Bülbüloğlu, 2022 yılının çok durgun ve üretim anlamında çok kısır bir döngü haline geldiğini, 2023 yılında hükümetin atacağı adımların daha verimli bir süreç olacağı umudunu hiç bir zaman kaybetmediğini belirtti. Yapı denetim fiyatlarındaki artışa değinen Bülbüloğlu, "Fiyatların 2023 yılı, artış yılı olarak tüfe oranına göre yüzde 100-130 gibi artış gelmesi söz konusu, ancak biz bütün illerimizde İMKON çatısı altında bir birlikteliğimiz var. Yapı denetim ücretlerini en azından tüfe oranları çerçevesinde düzenlenmesini, yüzde 60-80 civarlarında artışın yapılmasını biz illerimizde ticaret odalarında talep edeceğiz, ediyoruz. Yazılarımızı yazıp göndereceğiz. Çünkü baktığımız zaman 2,3 gün önce asgari ücrete gelen zaman yüzde 54,7 zam, yapı denetim hizmet bedeli en büyük giderini asgari ücrete bağlı olarak personel gideri olduğunu düşünürsek yüzde 130 gibi bir zam tabi ki kabul edilebilecek bir rakam değildir. Bundan dolayı biz 2023 yılına girmeden bu konuda çabamızı, girişimimizi, gayretimizi her zaman olduğu gibi yine göstermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

Fiyatları istediğimiz gibi belirleyemedik

Türkiye genelinde ve yerelde inşaat malzemesi alımı, hizmet alımı noktasında fiyatların istedikleri gibi belirlemediğine dikkat çeken Bülbüloğlu, "Çevre illerde olmayan fiyatları burada bizleri dayattıklarını biz şahit oluyoruz. Bu tarz sektöre bu darbeyi vuran arkadaşlarımızdan meslektaşlarımızdan, çözüm ortaklarımızdan çözüm üretemezsek gerekli mercilere de ileteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.  Çünkü bu sektör kimsenin keyfi anasının, babasının malı değil, burada binlerce işçi kardeşimiz, binlerce vatandaşımız evine ekmek götürüyor. Anayasamızın ilgili maddesi gereğince vatandaşımızın barınma hakkı en temel haklarından biri tabi bu gasbediliyor. Biz bu konunun her zaman karşısında duracağız" diye konuştu.