Fabrikamız çalışacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya şeker fabrikasının özelleştirileceği iddiasının, muhalefetin algı operasyonu olduğunu söyledi. Tüfenkci, 'Malatya fabrikamız çalışacak. Bu bir planlamadır. Fakat diğer 14 şeker fabrikasını alanın mevcut kotada üretim yapma zorunluluğu var ve çalışanlarda mağdur edilmeyecektir' dedi.
Bakan Tüfenkci beraberinde Malatya Valisi Ali Kaban, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette Malatya Şeker fabrikasının da özelleştirileceği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu dile getiren Tüfenkci, “14 tane şeker fabrikasına biz bakacağız. Bu anlamda hükümet olarak karar aldık. Bu özelleştirme neticesinde verimlilik artarsa istediğimiz potansiyeli yakalarsak zaten bir şey yok. Belli bir oranda fabrikayı çalıştırmaya devam edeceğiz. Bu özelleştirme de bir kere fabrika aynı şekilde yerinde duruyor ve alan insan bu fabrikayı kapatmayacak” dedi.
Çalışanlar mağdur edilmeyecek
Özelleştirilen fabrikalarda çalışanların mağdur edilmeyeceğini belirten Bülent Tüfenkci, “İşçiler de hiçbir şekilde mağdur olmayacak ve özellikle ister kamuyu seçecek, isterse de 5 yıl boyunca özlük hakları saklı kalmak kaydıyla çalışmaya devam edecek. Türkiye'deki çiftçi rahat edecek. Niye rahat edecek o şeker fabrikaları sürekliliği daha fazla artacak. Daha fazla pancar üretimi demek daha fazla melas demek, daha fazla üretim demek. Bu üretim arttıkça da bizim (NBŞ) dediğimiz nişasta bazlı şekerden kurtulmamız demektir” diye konuştu.
Muhalefet algı oluştuyor
Tüfenkci, “Dolayısıyla bu noktada muhalefet bir algı operasyonu oluşturmaya çalışıyor. İşte Türkiye'nin stratejik milli ürünü olan şekeri şeker pancarı yok edilmeye çalışılıyor diye. Tam aksine şeker pancarının daha iyi değerlendirmesi ve üretimin artması için güzelleştiriyoruz. Devletin elinde bunu çalıştıramıyoruz. Ağrı şeker fabrikası 4 gün çalışıyor Alpullu 1 yıldır çalışmıyor verimliliği yok, üretim sahası yok. Dolayısıyla biz istiyoruz ki bu fabrikalar çalıştıracak birilerinin ellerine geçsin. Bunun şartlı olarak Ahmet'e veriyorsak, diyoruz ki bunu sen çalıştıracaksın ancak yüzde 10 verimliliğini düşürebilirsin. Ama bunun üzerinde çalıştırmayı göze alıyorsan gel diyoruz” ifadesinde bulundu.
Özelleştirmeden tahsisi istendi
Uzun süredir atıl durumda olan Malatya Vagon Onarım Fabrikasıyla ilgili de konuşan Tüfenkci,” Bugün fabrikanın durumu Ulaştırma Bakanlığı'nda bir proje bitti Özelleştirme İdaresi'nden yerin tahsis talebi istendi. Buranın bir kısmına da biliyorsunuz Kızılay prefabrik konteyner yapımı için tesis kuracak. Aynı zamanda bir kısmına da lojistik merkezi oraya taşıyacağız. Dolayısıyla o noktada şu anda işler yürüyor takip ediyoruz bu arada bir sıkıntı yoktur” dedi.
Esnafın bağkur primleri yüksek
Esnafın yüksek SGK(Bağ-Kur) priminden rahatsız olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, “Yüksek ama SSK biliyorsunuz ciddi anlamda açık veriyor ve biz her yıl önemli bir miktarda hazineden SSK'nın bütçesine katkı sunuyoruz. Açık vermesinin sebeplerinden birisi şuanda dünyada bunun kabul edilmiş limiti her 5 çalışan bir emekliyi finanse ediyor, bizde 3 çalışan bir emekliyi zor finanse ediyor. Dolayısıyla aradaki fark gelişmiş ülkelerde bu 10 çalışan bir emekliyi finanse ediyor. Demirel zamanında insanlar 35 yaşında, 39 yaşında emekli edilmiş. Emekli olmuş insana bir de yıpranma payı var. Hem emekli oluyor hem de yeni bir işe giriyor. Bunun gibi sayı çok olunca bir zaman çeşitli adlar getirerek erken emekliliği önermişiz. Veya yasadaki boşluklardan dolayı geçmişe yönelik borçlanmalarla birisinin yanında kendini sigortalı veya işyeri açmış gibi gösterip emekli olmuş çok fazla Türkiye'de genç emekli var. AK Parti döneminde kademeli bir geçişi ön görmüşüz bu bile bu açığı kapatmaya yetmiyor” diye konuştu. Gazetemizin imtiyaz sahibi Ahmet Keskin de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gündeme dair Bakan Tüfenkci ile istişarelerde bulundu.