Evlerde kış hazırlıkları başladı
Malatya'da bağ ve bahçe işlerinin tamamlanmasının ardından özellikle kırsal kesimde oturan vatandaşlar geleneksel kış hazırlıklarına başladı.
Kurutmalık tabir edilen biber, patlıcan başta olmak üzere kış mevsiminde kullanılacak sebzelerin kurutulmasının ardından ‘Bulgur kaynatma’ diye adlandırılan kışlık zahirelerin de hazırlanmasında başlandı. Kendi arazilerinde yetiştirdikleri buğdayları kışlık zahire için hazırlayan vatandaşlar, yıl boyunca kullanacakları Bulgur ve un yapımı için hazırlıklarını sürdürüyor. Tüm aile bireylerinin ortaklaşa yaptıkları çalışmalarda unluk ve bulgurluk buğdaylar önce içindeki yabancı maddelerden arındırılmak üzere seçiliyor. Un ve yarma (çekinti) yapılacak buğdaylar yıkanarak kurutuluyor. Bulgur yapılacak buğdaylar ise seçildikten sonra doğrudan kaynatılıyor. Kaynatılıp açık alana serilerek kurutulan buğdaylar ise tekrardan seçilerek, içindeki taş, çöp ve yabancı maddelerden arındırılıyor. Hazırlık aşamasının ardından ise ürünler günden güne sayıları azalan değirmenlerde ihtiyaca göre öğütülerek hazırlanıyor. Öğütülen kaynamış buğdaylar ise ailenin kullanım ihtiyacına göre ayarlanıyor. Baş bulgur, orta bulgur ve simit diye ayrılan kışlık zahireler daha sonra ihtiyaca göre tüketiliyor.