Evlenmek İsteyen gençlere müjde

Mevzuata göre evlenmek isteyen yetim kızlara 24 maaş tutarında çeyiz yardımı yapılıyor. Evlilik amacıyla hesap açanlara da ayrıca destek sağlanıyor.

Evlenmek İsteyen gençlere müjde

Sosyal güvenlik kanunlarımız, evlenen ya da evlenmek için hazırlık yapan gençlerimize yönelik pek çok sosyal destek mekanizması öngörmektedir. Bunların başında da hak arasında çeyiz desteği olarak bilinen yardımlar yer alıyor. Devletin yaptığı çeyiz yardımlarını kabaca iki grupta ele almak mümkün. Yapılan yardımlarda ilk grupta; sadece babasını kaybetmiş ve yetim maaşı alan kız çocuklarına yönelik evlenirken yapılan 24 maaş tutarındaki toplu desek yer alıyor. İkinci grupta ise, hemen hemen herkesin faydalanabildiği çeyiz hesabı desteği yer alıyor. Bu destek türünde, bankalarda açılan bir hesap üzerinden devletin evlenmek isteyen gençlere ödeme yapması söz konusu. 

Ödeme peşin yapılıyor 

Babasını kaybetmiş ve yetim maaşı almakta olan kız çocuklarının istifade ettiği bir destek türüdür. Bu durumda babasını kaybeden kız çocukları, evlendikten sonra SGK’ya bizzat başvuru yaparak aldıkları yetim aylığının 24 katı bir ödeme alıyor. Örnek verecek olursak; 2000 TL yetim maaşı almakta olan bir kız çocuğuna 48 bin TL çeyiz yardımı yapılıyor. Eğer evlilik iki yıldan önce sonlanırsa, yeniden maaş bağlanması için 24 aylık bir süre geçmesi gerekiyor. Bu destek türü sadece geline yapılırken, destek alınabilmesi için muhakkak başvuruda bulunulması gerekiyor. 

5 yıl dolmadan başvuru yapılması gerekiyor 

Destek ödemesi otomatik olarak gerçekleşmiyor. Muhakkak başvuru yapılması ve başvurunun da evlilik tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden yapılması gerekiyor. Eğer 5 yıl içinde başvuru yapılmazsa hak kaybı söz konusu. Yapılan çeyiz desteği sadece tek seferlik bir ödeme şeklinde gerçekleşiyor. İkinci bir evlilik olması durumunda böyle bir destekleme yok. 

Devlet katkısından yararlanabilmek için 27 yaşından önce evlenmek gerekiyor 

Devletin diğer evlilik yardımı ise çeyiz hesabına katkı şeklinde yapılıyor. Banka hesabında evlilik amacıyla açılan çeyiz hesabına 3-5 yıllık bir birikim yaptıktan sonra, 27 yaşını doldurmadan önce evlenenler devletin bu katkısından istifade edebiliyor. Devletin yaptığı destek, evlilik tarihinde hesapta biriken mevcut birikim üzerinden yapılıyor. Fakat birikim süresine göre belirlenmiş bir üst sınır var. 

Birikim hesabına yapılan destek 24 bin 74 liraya kadar çıkabiliyor 

Çeyiz hesabı açmış çiftler, 2021 yılı için 12 bin 37 TL’ye kadar devlet katkısı alabiliyor. Fakat çiftlerin bu devlet desteğinden ayrı ayrı da başvurabilmeleri sebebiyle alınan evlilik desteği toplamda 24 bin 74TL’ye kadar çıkabilmektedir. Çeyiz hesabını daha önce hiç evlilik yapmamış, 18 yaşından büyük ve 24 yaşını doldurmamış olan tüm Türk vatandaşları açabiliyor. Çeyiz hesabı açan gencin ödemelerini 36 ay boyunca düzenli olarak yapma şartı var. Düzenli olarak yapılması gereken aylık ödemelerde alt sınır, 207,66 TL üst sınır 2.076 TL olarak belirlenmiş durumda. 3 aylık ödeme planı seçildiği takdirde bu sınırın 3 katı geçerli olacak şekilde alt ve üst sınırlar belirlenecek.

Devlet katkısı nasıl hesaplanıyor? 

Devlet katkıları evlilik anındaki mevcut birikim dikkate alınarak hesaplanıyor. Hesap ise şu şekilde; ‘36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödemenin tutarı 8.693,56 lirayı geçemez. 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 22'sidir. Ancak, ödenecek tutar 10.031,03 lirayı geçemez. 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 12.037,24 lirayı geçemez. 5 yılda 48 bin 148 lira biriktiren 12 bin 37 liralık en üst tutardaki devlet katkısını alabilir.’ 

2 ayrı yerde çalışmanın bir sakıncası yok 

SORU: Ben şu anda kendi işyerimde Bağ-Kur'lu olarak prim ödemekteyim. Eğer SSK'ya geçersem daha erken emekli olacağımı öğrendim. Kendi işyerimde SSK'lı olarak çalışmamın bir sakıncası var mı? CEVAP: Bir sigortalının iki ayrı yerde aynı anda çalışmasında yahut hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı (4A'lı) olmasında hiç bir sakınca yoktur. 

HABER365