Etiketleri soğuk vurdu
Kar ve dondurucu soğuk sebze ve meyve etiketlerini etkiledi. Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, artan girdi maliyetlerine ek olarak, geçen hafta ülke genelinde etkili olan kar yağışının tezgah fiyatlarını etkilediğini belirterek, sebze ve meyvede yüzde 50 artı yaşanırken, maydanoz, roka, dere otu fiyatlarının hemen hemen yüzde 100 arttığını söyledi.
Yurdun büyük bir kesiminde yaşamı olumsuz etkileyen kar ve dondurucu soğuk sebze meyve etiketlerini de vurdu. Sebze, meyve haline az mal gelince etiketlerin fiyatları yükseldi. Vatandaşlar, etiketlerdeki rakamı görünce büyük şok yaşadı. Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, gazetemize yaptığı açıklamada, daha önce elektrik, doğalgaz, mazot gibi artan girdi maliyetleri tezgaha yansıdı, fiyatlar ister istemez arttığını şimdi ise ülke genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın etiketlere yansıdığını belirtti.
Donduran fiyatlar
Geçen hafta kar yağışından dolayı yeşillik grubu gelmediğini ifade eden Yıldız, "Boşluk oluştu, buda ister istemez fiyatlara yansıdı. Bir deste roka maksimum gördüğü fiyat 1,5 liraydı, geçen hafta yüzde yüz artarak 3 lira çıktı. Girdi maliyetleri tezgaha yansıdı, fiyatlar ister istemez arttı. Geçen yıl bu zaman 3 kilo mandalinayı 10 lira satarken, bu yıl kilosunu 7,5 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Genel olarak meyve ve sebze grubunun tamamında yüzde 50'nin üzerinde artış var. Sebzeye göre meyve grubu daha düşük. Narenciye zamanı olduğundan. Artan fiyatlar, ister istemez fiyatlara yansıyor. Yansıtamayan zaten bu yükün altından kalkamıyor" dedi.
Bu faturalarla kışı atlatamayacağız
Yıldız, esnafın sıkıntılarının gittikçe arttığına dikkat çekerek, "İş yerlerin elektrik tüketiminde bir indirim olmak zorunda. Elektrik, su doğalgaz nefes gibi bir ihtiyaç. Geçen sene hal binasından , küçük sebze pazarına 80 lira getirdiğimiz nakliye bu sene 150 lira. Biz nasıl karşılayacağız. Bir liraya aldığını ürünün üstüne 2,5 lira koymak zorundasın ki zarar etmeyesin. Şuan esnafımızdan geri aldığımız dönüt, esnafın durumu çok kötü. Manav ve marketlerde çalışan esnafımız şuan en düşük 7 bin lira elektrik parası ödüyor. 10 bin lira elektrik faturası ödeyen var. Bu şartlarda çalışamayacaklarını söylüyorlar. Ağır fatura altında esnaf çalışamıyor. Artan girdileri fiyatlara yansıttığın zaman farklı algılar oluşuyor. Koymadığımızda masraflarımızı çıkaramıyoruz. Bir lira kar koyarak masrafları karşılamamız mümkün değil. Bu yıl ülke genelinde etkili olan yağış sebze ve meyve fiyatlarına doğrudan etki etmese de çok büyük etki yaptı. Poşet parasından yansıyor, mazottan yansıyor. Birlik başkanımızın dediği gibi devletimizin esnafa 100 bin lira kredi çıkarması lazım. Yoksa bu kışı atlatamayacağız" diye konuştu.