Ete zam yolda
Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, et fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küçer, et fiyatlarının bir yılda yüzde 25 ila 30 arttığını belirterek, 'Süt ve süt ürünleri, fiyatları çok yükseldi. Her şey yüzde 200-300 arttığı halde et fiyatı artmıyor. Şuan itibariyle ete yüzde 30-40 bir zam bekleniyor. Bu zam tezgaha yansırken ikiye katlar' dedi.
Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, ete zam iddialarıyla ilgili konuştu. Küçer, et fiyatlarının bir yılda yüzde 25 ila 30, girdilerin ise yüzde 300 arttığını bu durumun kasap esnafını mağdur ettiğini bu durumun önümüzdeki günlerde ete zam olarak yansıyacağını söyledi.
Maliyetler çok yüksek
Et fiyatlarının bir yılda 25-30’luk bir zam gördüğünü anlatan Küçer, “Bu diğer ürünlere gelen yüzde 300-40’lük zamların çok çok gerisinde kaldı. Burada kasap esnafı olarak biz mağdur oluyoruz. Bizim kar marjımız bellidir. Örneğin biz 100 liraya kesip, 130 liraya satarız. Buradaki kar marjımız 10-15 liradır. Bunu biz geçen senede aynı bu şekilde yapıyorduk. Ama biz geçen sene dükkana 300 lira elektrik parası öderken bugün 3 bin liraya yakın para ödüyoruz. Geçen yıl bin lira sigorta öderken bugün 2 bin lira ödüyoruz. Geçen sene asgari ücretli bir kişinim maliyeti 4 bin lira iken bugün bize 8 bin liralara mal oluyor. Dediğim gibi her şey yüzde 200-300 arttığı halde et artmıyor. Neden artmıyor? Çünkü satışımız eskisi kadar yok. Bunun yanı sıra süt ve süt ürünleri, fiyatları çok yükseldi” dedi.
Peynir fiyatı eti geçti
Küçer, peynir fiyatının, et fiyatını geçtiğini vurgulayarak, “Geçen sene 4-5 liraya aldığımız süt, bugün 20-25 lira. Bugün bir kilo peynir olmuş 150 lira. Eti geçmiş durumda. Etin kilosu 130-140 durumda. Bu durum üretimin zayıf olmasından, devletin yeteri kadar destek vermemesinden dolayı. Hayvancılık şuan bitti denilecek durumda. Bakıyoruz, 300-500 tane besili hayvanı olan yetiştiricinin hayvanı bugün 50-150’ye düşmüş durumda. Bu ne demek? Yetiştirici besili hayvanını girdi maliyetlerinden dolayı yetiştiremiyor. Artan Dolar, altın, Euro kurlarının yükselmesi de üreticiyi o kalemden, diğer kaleme geçirmeye çalışıyor. Örneğin, ‘2 milyon liralık hayvan alacağıma altın alırım daha fazla kazanırım’ diyor” diye konuştu.
Fiyatlarda farklılık olabilir
Et fiyatlarında yaşanan farklılıklara değinen Küçer, “Koyun eti dediğimiz olay farklı bir olay. Tamam yine masraf ağır ama üretimi fazla. En azından sürü olarak gezdirebiliyorsun, yemlendirebiliyorsun. Ayrıca koyun etinin tüketimi de çok az. Koyun eti ısı işlem gören ürünlerde örneğin sosis, hamburger, sucuk gibi ürünlerde pek kullanılamıyor. Hem yağlı olduğu, hem de aramasından dolayı tezgahlarda satış olmuyor. Ama kuzu eti öyle değil. Kuzuyu şuan 95 liraya kesiyoruz, 110-120 liraya kemiksizini satıyoruz. Koyun eti 70 liraya da kesilir, 75’e de satılır. Kemiksizi 90-95 liraya da satılır. Üretim fazla ama talep olmadığı için üreticinin elinde kalıyor. Bugün koyunun sütü, yoğurdu da pek fazla talep görmez. Koyun sütü, yoğurdu kokar” şeklinde konuştu.
Süt ineklerinin kesimi durdurulmalı
Büyükbaş hayvan üretiminin az olduğuna dikkat çeken Küçer, süt ineklerinin kesiminin durdurulması gerektiğini talep ederek, “Süt üretimi inanın yüzde 80-85 oranında azaldı. Biz oda olarak ta bakanlığa gereken dilekçelerimizi verdik. ‘inek kesiminin durdurulmasını’ talep ettik. Çünkü süt üretimi oldukça düşük durumda. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bir torba yem geçen sene 150-200 lirayken, bu sene 350-400 TL arasında. Ama baktığınız zaman bu sadece yemle olmuyor. Elektriği var, işçiliği var, diğer giderler var” dedi.
Zam tezgaha 2 kat olarak yansır
Şuan ete bir zam bekleniyor mu? Sorusuna yanıt veren Küçer, “ Şuan itibariyle ete bayağı bir zam bekleniyor. Bizim beklediğimiz rakam, karkas ete yüz 15 ila 30 arası. Şuan karkas et 104-102 liradan kesiliyor. Avrupa hayvanları 105-106 liraya kesiliyor. Orta yağlı kıyma 130-140 lira, yağsız 140-150 lira arasında. Tahmini yüzde 30 bir zam gelir yani 150 liraya sattığımız bir et 180’e kadar çıkabilir. Kargaşa 5-10 lira geldiği zaman bu 5-10 lira tezgaha yansımaz. Tezgaha yansırken ikiye katlar. Çünkü bunun işçiliği, firesi farklı olarak hesaplanır. İnsanlar soruyor ‘103 liraya kesilen eti 140 liraya neden satıyorsunuz?” diyor. Bunun sadece yüzde 20 bir firesini hesapladığınız zaman 26 lira firesi var. 20 lira diyelim hadi, 123 liraya bize mal oluyor. Bizde satıyoruz 140 liraya. 13-14 lira çok cüzi bir rakam. Şimdi ben geçen senede 10 lira kazanıyordum, 1 kilo salçayı 15 liraya alıyordum. Bugün 15 lira alıyorum 1 kilo salça 60 lira” ifadesini kullandı.