Et fiyatlarıyla kim oynuyor?

Et fiyatlarına son bir haftada yüzde 20 zam geldi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarındaki artış tüketiciyi endişelendiriyor. Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, Kurban Bayramı öncesi bazı büyük işletmelerin et fiyatlarını yükselttiğini savunarak, 'Yakında kurbanlık hissesi 15 bin olur bu gidişle et sofraların unutulan gıdası olacak' dedi.

Et fiyatlarıyla kim oynuyor?

Et fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tüketiciyi endişelendiriyor. Son bir haftada et fiyatları yüzde 15 artarken hem üretici hem tüketici fiyatların daha da yükseleceğinden kaygılı.  Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, gazetemize et fiyatlarındaki fahiş yükselişe dair açıklamalarda bulundu. Çekici, Kurban Bayramı öncesi bazı büyük işletmelerin et fiyatlarını bilinçli bir şekilde yükselttiğini iddia etti. Çekici, son 2 yılda üretime destek verilmemesinden kaynaklı üreticilerin süt hayvanını kesime gönderdiğini bu durumun et fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

Esnafa var üreticiye yok

Yaklaşan bayram öncesi et fiyatlarında ani değişimlerden tüketiciler kadar kendilerini de endişelendirdiğini söyleyen Çekici, hayvan ithalatının et fiyatlarındaki yükselişe engel olamayacağını söyledi. Çekici, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde işletmesi ağır hasar alan üreticilere konteyner verilmediğini ileri sürerek, “Deprem olmuş kaç ay geçmiş Malatya'da hangi köylüye ev, konteyner verilmiş. Ben üreticiyim, hayvan beslediğim yerde ev ağır hasarlı bana konteyner gelmemiş. Sen çadırda kendi malın için yatarsın ama çoban yatmıyor.  Bugün Malatya'da halen köy evi yapılmamış. Bunlar yapılmasa adamlar nasıl hayvan besleyecek. Esnafa konteyner veriliyor. Ahırlar işletme değil mi . Onlar bu ülkeye en çok katkıyı verenler. Bu adamlar olmasa et fiyatları daha da yükselir. Et sofraların unutulan gıdası olacak" diyerek çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Gebe hayvanlarını bile kestirdiler

Et fiyatlarında aşırı derecede yükseliş olduğunu ifade eden Çekici, "1.5, 2 senedir süt para etmiyordu. Yem fiyatları sürekli zamlanıyordu.  Küçük üreticiler, 1-2 ineği olanlar sütle, yemi karşılayamadılar. Kimse kontrol etmeyince gebe hayvanlarını bile kestirdiler. Bir hafta daha baksa inek parasıyla yem alacaklardı. Mecbur inek de yeme gitmesin diye gebe ineğini kestirdiler. Herkes ineğini kestirdi" diyerek bu sorunun asıl nedeni geçmiş yıllarda uygulanan yanlış politikalar olduğunu belirtti.

Ahıra girmeden hayvan sayıyor

"Tarım İl Müdürlüğü görevini eksik yaptı" diyen Çekici, "Oturduğu yerde hayvan sayısı veriyor. Adam hayvanını kestirmiş. Ölüm raporu olmadığı için canlı görülüyor. Sonra Malatya'da şu kadar hayvan var diyorlar. Keşke bir koltuklarında kalksalar.  Adamın görevi bu maaş alıyor ama. Ahıra girip hayvanları küpe numaralarıyla birlikte saymalı. Gerçek tespit olmayınca elimizde hayvan çok dediler ama hayvan ithal ediyorlar" diye konuştu. 

Hayvancılığı bitirdiniz

Et fiyatların bir anlam ifade etmediğinin altını çizen Başkan Vekili Çekici, "Şu an bir inek ister 100 bin isterse 500 bin olsun piyasada hayvan olmadıktan sonra para etse ne. Bireysel hayvancılığı bitirdiler. Desteği büyük işletmeler alıyor. Küçük aile işletmeleri destek alamıyor. Küçük işletmeler büyük işletmelerden daha faydalı. Bunlar ineklere gözü gibi bakıyor. Katma değeri daha yüksek. Ne yazık ki bireysel hayvancılık bitti. Bu saatten sonra hayvan beslemeyi bırakan adamı geri getiremezsiniz çünkü korktu bu işten" ifadesini kullandı.

İstedikleri gibi cirit atıyor 

Çekici, büyük hayvan işletmelerinin et sektörünü ele alarak, fiyatları sabote ettiğini öne sürerek, “İstediği zaman fiyatları istedikleri gibi değiştiriyorlar. Bir ay önce et fiyatlarını yükselttiler kestirdikten sonra geri düşürdüler. Dışarıdan canlı dana getirdiler, büyük işletmeler ahırını doldurdular sonra yine fiyatlarla oynuyorlar. 1 hafta önce 205 lira olan karkas et bu hafta 235 lira haftaya 245-250 lira olur mu olur. Bir kurban hissesi 15 bin olmuş. Adam istediği zaman piyasaya hayvan veriyor istediği zaman vermiyor. Çünkü bireysel hayvancılık olsaydı böyle olmazdı. Bunlar kartelleşti. Bireysel hayvancılık olunca piyasa serbestleşiyor kontrol azalıyordu. Ama şimdi ülke hayvancılığı bir kaç adamın eline bakıyor. İstedikleri gibi cirit atıyor. Bakanlık bu işe müdahale etmeli. Biz görüyorsak onlarda görüyor. Zaten alım gücü düştü. 11 ile deprem vurdu, 81 ile et depremi vurdu. Et sofraların vazgeçilmezi. 1 Kilo etle 5 çeşit yemek çıkıyor. Etin ucuz olması lazım ama etin kilosu kasapta 320 lira. Küçük köy işletmelerine destek verilmesi lazım. Bu iş masa başında kayıtla olmaz. Adamların gidip bizzat verip alması lazım. Şimdi büyük firmalar istediği zaman malını elinde tutabiliyor. Ekonomik gücü olduğu için piyasadan mal çekebiliyor. Küçük işletmeler böyle direnemedikleri için hemen kestiriyorlar. Eskiden fiyatlar bir lira artardı. Şimdi birden fiyatlara 50 lira geliyor, 50 lira gidiyor. Bunun sabitlenmesi lazım. Köylünün istikrarı yakalaması lazım. Köylü piyasadan korkuyor. Bugün 50 bin kazanan, yarın 50 bin kaybediyor. Köylüye destek verilmesi lazım" şeklinde konuştu.