Et fiyatlarını kim yükseltiyor?
Bir ay içerisinde ilk defa et fiyatlarına defalarca zam yapıldığına şahit olduklarını belirten Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, 'Dolar 3 aydır aynı bantta gidip geliyor, altın da aynı şekilde. Mazotta düşme var. Elektrik ve doğalgaza yakın zamanda zam yapılmadı ama ne hikmettir et sektöründe müthiş derecede fiyat artışı oldu. Et fiyatını yükselten kasaplar değil, 'Et Süt Kurumu'nun politikası ve denetimsizlikten' kaynaklandığını savundu.
Temel besin gıdalarından biri olan ete zam gelmeye devam ediyor. Son bir ayda et fiyatlarına yaklaşık 5 kez zam geldi. Vatandaşlar, zamların kasaplardan kaynaklı olduğunu ileri sürerken kasap esnafları ise fiyatların yükselmesinin et ve süt kurumunun politikası ve devletin denetim mekanizmasının yetersiz olmasından kaynaklandığı iddiasında bulundu. Et fiyatlarında yaşanan fahiş zamlarla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, 40 yıllık meslek hayatında ilk defa bir ay içerisinde et fiyatlarına defalarca zam yapıldığına şahit olduklarını söyledi. Et fiyatlarının bir yılda yüzde 35 arttığını vurgulayan Küçer, et fiyatlarındaki artış yüzünden her hafta etiket fiyatlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını, bu durumdan vatandaşlar gibi kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu vurguladı.
Altın, dolar mazot düşüyor et zamlanıyor
Ben baba mesleğini icra ediyorum tabiri caizse çekirdekten gelme olan biziz. Yaşım 50, ben bu yaşıma kadar böyle bir sistem görmedim. Bir ay içinde ete gelen zammın neye dayandığını hiç bilmiyorum. Dolar desek 3 aydır aynı bantta gidip geliyor ya 5 kuruş ya 10 kuruş yükseliyor, düşüyor, altın desek altın da aynı şekilde, mazotta düşme var. Elektrik ve doğalgaz zam aldıktan sonra zamlanmadı ama ne hikmettir et sektöründe müthiş derecede fiyat arttırışı oldu. Biz bundan 15 gün önce 100 liraya karkas aldığımız hayvan şuan 122-124 liraya alıyoruz. Hayvanına göre değişiyor, bu dediğimiz dana eti. Bunun sebebi besicilerimizin biraz baskı yapması, et ve süt kurumunun politikası, karkas fiyat açıklaması ve denetim yetersizliğinde kaynaklanıyor. Et ve süt kurumu 117 lira artı destek, artı KDV açıkladığı zaman bu karkas et 122-123 TL olabilir. Besici de ister istemez et, süt kurumunun bu verdiği fiyatı bize de aynı fiyatları, bir lira veya 2 lira üstünü teklif ediyor” dedi.
Ete üç günde bir zam geliyor
Et fiyatlarının bir ay içerisinde fahiş artış göstermesine anlam veremediklerini vurgulayan Küçer, “Bizim gördüğümüz kadarıyla hayvan yetmiyor. Hayvan azlığı var. Eskiden bir beside bin tane hayvan besleniyordu şimdi masraflardan, giderlerden kısarak. Bu rakam 500’e düştü. 500 demek ne demek? Bir dana hemen olmuyor. En az 6- 7 ay hayvan beside kalıyor ki kesime gelsin. Bu bir sene geriye vurur çünkü bir senelik kayıp var. Bu bir ene içinde de et fiyatlarının tırmanışa geçmesi doğal olarak görülür. Et ve Balık Süt Kurumunun politikası da etkiliyor.80 liraya et satıyor, 123 liraya et alıyor. Şimdi esnaf ne yapsın? Kasap esnafının kar marjı bellidir. Kasap esnafı neyi hesaplar? Dükkan kirasını hesaplar, işçisini hesaplar, elektriğin hesaplar yüzde 10 karını koyar. Diğer gıda ürünlerinde yüzde 25-30 kar marjı varken bizim kasap esnafımızın uyguladığı kar marjı yüzde 10’u geçmez. Bizim esnafımız 70 liraya da kesse yüzde 10’dan satıyor 200 liraya da kesse yüzde 10’dan satıyor. Bu yüzden kasap esnafımızın, bu olayda en masum olduğunu söyleyebiliriz çünkü satış da düşüyor. Eskiden bir ayda kestiğimiz et 4-5 tonsa şimdi bir buçuk 2 tona düştü. Millet alamıyor. Bugün yüz 60 yüz 70 büyük bir para. Bu da bizim işimizi etkiliyor hem de millete karşı bizi zor durumda bırakıyor. Biz müşterimize bunları anlatamıyoruz çünkü 3 günde bir zam geliyor. Bunun sorumlusu olarak bizi görüyor. Et Balık Kurumu ve besicilerin de bunda etkisi var. İki çözüm noktası vardır. Birincisi önce kendi vicdani boyutu, ikinci olarak da devletin buna el atması lazım” diye konuştu.