Esneklik getirilsin
Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, sürekli ertelenen tütün yasasıyla ilgili olarak, yasanın değiştirilerek yeniden meclise gönderildiğini söyledi. Tütün yasasının esnetilmesi gerektiğini belirten Zelyurt, 'Tütün ekimi yapılan bir bölgenin belediye başkanı olarak söylüyorum ciddi algıları sıkıntıları olan bir yasa. Çiğ sütte olduğu gibi esneklik getirilmesini istiyoruz' dedi.
Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, Net Haber gazetesini ziyaret etti. Ziyarette, ilçede yapılan hizmetler, tütün yasası ve Kurucuova Mahallesi ile Pınarbaşı Beldesi arasında yaşanan su sıkıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 1997 yılından beri Doğanşehir’in Kurucuova Mahallesi ile Adıyaman Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı Beldesi arasında su sıkıntısı yaşandığını anımsatan Başkan Zelyurt, Kurucuova’nın bu suyu vermeyeceğini, sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Tütün yasasının ciddi sorunları var
Tütün yasasına değinen Zelyurt, “Tütün yasası 3-4 sefer ertelenen bir yasa. Kooperatifleşmeyi öne çıkaran ama kooperatifleşmede ciddi sorunları olan arızalı bir yasaydı. Tütün ekimi yapılan bir bölgenin belediye başkanı olarak söylüyorum; ciddi algıları sıkıntıları olan bir yasa. 250 kişiyle kooperatif kurulması öngörülüyor, 750 metrekare kapalı alan isteniyor. Oda imar dışında olacak, tarım alanı olmayacak çok sorunlu. 7 kişilik kooperatiflerin kurup battığı bir ülkede yaşıyoruz. Yani sicili bozuk bir kooperatifleşme ve 250 kişi. Kooperatif kurulacaksa bunun esnetilmesi gerekiyor. Bu durumu vekiller aracılığıyla bakanlarla paylaştık. Bu yasayla ilgili baya bir çalıştık. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay görevlendirildi. Biz durumu anlattık. Kooperatifleşme olamayacağı söyledik. Evet devlet haklı kayıt dışı da ciddi bir rant dönüyor bunun önleminin alınması lazım. Ama bu şekildeki kooperatifleşme değil. Şuanda bir çalışma yapılıyor. Hedeflenen şey tütünün kayıt altına alınması, vergilendirilmesi” dedi.
Çiğ süte yapılan uygulama uygulansın
Doğanşehir tütünü çok bilinmediğini dikkat çeken Zelyurt, “Çelikhan tütünü markalaşmış. Onlar kooperatif kurdu, şuanda çalışmıyor. Fabrikasyon gibi yapılmaya çalışıldı. Bizde öyle yapmayın çiğ sütteki gibi yapın, çiğ sütü vatandaş satıyor. Buna benzer bir esneklik getirilmesini istiyoruz. Tütün ekim alanları sabitlensin, alanlar genişlemesin, babadan oğula intikal etsin, şuan ki ekim alanlarının tespiti yapılsın. Başka tarlalara ekim yapılmasın. Çalışmalar daha tam netleşmedi. Çiğ süte yapılan uygulama yapılsın. Tütün tarıma zarar veriyor, çeşitliliği engelliyor. Tarımdaki amaç önemli olan gelir. 4 dönümlük arazi ekip, biçip 4 kişilik bir aileyi geçindiremezsiniz. Ama 4 dönüm arazide tütün ekerseniz bir aileyi geçindirebilirsiniz. Bunun için ekim alanı artıyor. Tütünle ilgili mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.