Esnaflar arasında ayrım mı yapılıyor?
6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan illerden olan Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. İş yerleri yıkılan ve ağır hasar alan esnaflara konteyner dükkân tahsis edildi. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine yapılan konteyner çarşılarda su, klima ve lavabo sorunuyla karşı karşıya gelen esnaflar, mağdur edildi. Konteynerlerde eksiklikten dolayı yetkililerden yardım bekleyen esnaflar, AVM'nin yanındaki geçici iş merkezinde eksikliklerin olmadığını ancak kendilerine tahsis edilen konteyner merkezlerinde eksikliklerin olduğunu belirterek, 'Herkes mağdur herkesin sıkıntısı var belediyenin oradaki esnafın diğer esnaflardan farkı ne? Neden bizi unuttular? Bize de adaletli davranılması istiyoruz' dediler.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da binlerce esnafın dükkânı yıkıldı ve ağır hasar aldı. Dükkânı ağır hasar alan ve yıkılan esnaf, Malatya’nın farklı bölgelerinde kurulan konteyner çarşılara yerleşerek faaliyete başladılar. Ancak esnaf, konteynerlerin eksiklikleri tamamlanmadığı için çalışmalarından verim almadıklarını, temel ihtiyaçları olan su ve lavabo ihtiyaçlarının öncelikli bir şekilde karşılanmasını istedi. Battalgazi ilçesi Çatyol mevkii, Yeşilyurt ilçesi Kuyuönü Caddesi ve Tecde Mahallesinde yer alan konteyner çarşılarda faaliyet sürdüren esnaflar, ihtiyaçlarının giderilmesi için muhatap bulamadıklarını, kimi arasalar başka birine yönlendirildiklerini belirterek, “Şimdi lavabo sorunumuz, su sorunumuz var karşımızdaki ağır hasarlı binaya lavaboya gidiyoruz. Battalgazi belediyesini arıyoruz. Büyükşehir’i arayın diyor, büyükşehir MASKİ’yi ara diyor, MASKİ’yi arayınca AFAD’a yönlendiriyor. Su ve lavabo için muhatap bulamıyoruz” ifadelerini kullandılar.
Konteynerler kurulu ama birçok eksiği var
Battalgazi ilçesi Çatyol mevkiinde esnaflık yapan Ramazan Ergün, 3 aydır konteynerde esnaflık yaptıklarını su ve lavabo ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, “Depremlerde dükkanımız yıkıldığı için malzemelerimizin bir kısmını kurtardık bir kısmı gitti. Biz bir şekilde toparlanmaya çalıştık. Bize Battalgazi ilçesine burayı verdiler. Ben 3 aydır buradayım. Konteynerler kurulu ama birçok eksiği var. Elektrik yoktu kendi çabamızla elektrik getirdik. Şimdi lavabo sorumuz, su sorunumuz var karşımızdaki ağır hasarlı binaya lavaboya gidiyoruz. Battalgazi belediyesini arıyoruz. Büyükşehir’i arayın diyor, büyükşehir MASKİ’yi ara diyor, MASKİ’yi arayınca AFAD’a yönlendiriyor. Su ve lavabo için muhatap bulamıyoruz” dedi.
Bize de adaletli davranılması istiyoruz
Konteyner çarşı kurulduğu andan itibaren birçok eksiğinin bulunduğunu eksikliklerin giderilmesi çözüm bulamadıklarının altını çizen Ergün, “Bir yer yapılacağı zaman ilk yapılacak yer alt yapıdır. Biz buraya geldiğimizde lavabo için yer bırakmışlar ancak lavabo, su yok. Lavaboya gideceğiz, su lazım 100 metre ilerden su getiriyoruz. Konteyner kentte lavabo, mescit olması gereken şeyler. İhtiyaçlar için arıyoruz herkes birine yönlendiriyor. Biz dışlandık mı bizi umursamıyorlar mı? Onların görevi bize yardımcı olmak. Toplamda 150 konteyner var. Lavabo için dükkanı kapatıp gidip gelmemiz bir saat sürüyor. Gelen müşterimiz gitti mi kazancımız da gidiyor. Bir şekilde çarkın dönmesi gerekiyor, ticaret için buradayız. Arıyoruz netice yok. Her seferinde bizi oyalamaları artık çok yorulduk. Kuaför, fotoğrafçı, gıda, perdeci, çaycı, terzi, telefoncu, matbaacı her koldan iş yeri var. Bazıları su yok diye gelmiyor. Deprem oldu doğal afet bizi böyle bir yere yerleştirdiler güzel ama bir iş yapılıyorsa sağlam yapın. Buradaki esnafın görmek istemiyorsunuz. AVM’nin oradaki konteynerlere klima takılmış, her şeyi var dört dörtlük neden buranın yok? Herkes mağdur herkesin sıkıntısı var belediyenin oradaki esnafın diğer esnaflardan farkı ne? 3 aydır geldim klimam yok. Bize de adaletli davranılması istiyoruz” şeklinde konuştu.
Şarküteri esnafa Canan Aslan, su ile işlerini olduğunu ve duruma bir an önce çözüm bulunmasını isteyerek, “Dükkanımız ağır hasar alınca bize Battalgazi de konteyner geçici iş merkezi çıktı. Buraya geldik bir ay boyunca elektrik bekledik. Bir ay sonra zorla elektriğimiz geldi. Bu kez su yok, lavabo yok. Bütün esnaf mağdur durumda. Akşama kadar su taşıyoruz. Sabah akşam su taşıyoruz. Bizim işimiz hijyen istiyor. Elektriği bile zorla getirttik” diye konuştu.
Esnaf sorunlardan başını kaldıramıyor
Kuyuönü Caddesinde esnaflık yapan Mustafa Gökduman, yaşadıkları en büyük sorunun lavabo ve klima sorunu olduğunu belirtti. Gökduman, lavabo için camiye veya farklı yerlere gittiklerini, bu durumun kışın daha zor olacağını vurguladı. Gökduman, “Burada yaşadığımız en büyük sıkıntılarımızın başında lavabo ihtiyacı ve su ihtiyacı geliyor. Tuvalet için camiye gidiyoruz. Camiye gidince de dükkânı kapatmak zorunda kalıyoruz ve cami uzak olduğu için sık sık gidemiyoruz. Bizim için de sıkıntı ama en çok bayan esnaflar için sorun oluyor. Konteynerler çok sıcak. Bize henüz klima verilmedi. İlk geldiğimde elektrik için büyük çaba verdim. Her yere başvurdum ama birbirlerine top attılar. En büyük mağdurlardan biri biziz. Dükkânlarımız yıkıldı, ortada kaldık. Bu süreci en acı olarak yaşayanlardan biri benim. Çok şükür elimize konteyner geçti ama sıkıntılarımız bitmedi. Önümüz kış ve sorunlarımız daha fazla büyüyecek. Damlarımız akıtacak. Klima olmadığı için
Elimi yıkamam lazım ama yıkayacak yer yok
Konteyner dükkânda yufka yapıp satan Sevim Satılmış, dükkânda lavabo olmadığı için büyük sorun yaşadığını aktardı. Satılmış, “Lavabomuz ve suyumuz yok. Sürekli elimi yıkamam lazım ama yıkayacak yer yok. Kendi başıma su taşıyorum ve ağır oluyor. Yufka pişirirken sıcak oluyor klimamız yok” dedi.