Esnafın umudu yok

Malatya'da lokantacılık yapan esnaf, kabine toplantısından kendilerine yönelik bir karar çıkacağını umutla beklerken, böyle bir karar çıkmayınca hüsrana uğradılar. Esnaf, pandeminin ne zaman biteceğini, yeniden dükkanlarında bulunan maslarını açabileceklerini bilmediklerini ve önlerini göremediklerini vurgulayarak, her masada 2 kişi oturabilecek şekilde kısıtlamanın kaldırılması talebinde bulundu.

Esnafın umudu yok

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Eski Halep Caddesinde esnaf, esnafının sıkıntı ve taleplerini dile getirdi. 2020'nin Aralık ayı başından itibaren kısıtlama uygulanan lokantacı esnafı, ayakta durabilmek için birikimlerini eritmeye başladığını belirterek, lokantaların belirli şartlar dahilinde açılmasını talep ediyor. 

Masalara sınır getirilsin

Sektörün pandemi tedbirleri karşısında geldiği son noktayı değerlendiren Esnaf, "Bugün gelinen noktada, masalara müşteri alamıyoruz. Dışarıya da vatandaşlar paket alıp götürmüyor. Her masaya iki kişi alınsa sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Hem bizler, hem de devletimiz üçüncü kişiye müsaade etmesin. Dışarıdan gelen karı koca kimin evinde, nerede yemek yiyecek. Dışarıda nasıl yesin, kadın erkek sokakta nasıl yemek yesin. Dediğimiz gibi her masaya 2'şer kişi müsaade etseler bence sorun çözülmüş olur. Belediye otobüslerine HES kodu olmadan binilmiyor, lokantalara da HES kodu uygulaması zorunlu tutulsun. Otobüslerde kodla binince virüs olmuyor da, lokantaya girince mi oluyor" dedi.

Çalışan sayısı azaldı

Önceden 4 kişi ile çalıştığını fakat gelinen noktada 2 kişi ile faaliyet verdiğini dile getiren esnaf; "Esnafın durumu iyi değil. Ben iyi desem şimdi siz inanır mısınız? Lokantamda eskiden 4 kişi çalışıyordu şimdi ise 2 kişi çalışıyor. İşyerimizi de çalışanlarımız için ayakta tutmaya çalışıyoruz. İşsiz kalmasınlar evlerine ekmek götürebilsinler diye. Satışlarımız yarıdan daha fazla bir düşüş yaşadı. Ben eski bir esnafım benim bir birikimim vardı. Yavaş yavaş bu birikimlerimizi eritiyoruz. Biraz bankadan kredi aldım, devlet bin 500 TL yardım etti onu aldım, emeklim var. Ben 30 yıllık esnafım. Ama hemen karşı tarafımızda bulunan bir lokantacı arkadaşımız vardı iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Sulu yemeğin paketi de olmuyor. Biz sadece kebap üzerine çalıştığımız için paket servis mümkün oldukça yapabiliyoruz" şeklinde konuştu. 

Vergiler belimizi büküyor

Esnaflar, vergiler ve yapılan son zamların kendilerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, "Ben masrafsız bir adamım. Ben emekliyim evde eşim ve ben varım. Ama 4 çocuğu olan var evi, iş yeri kirada olanlar var. Tabi ki bunlar rahatlatmaz. Hükümetten talebimiz herkesin faydalanacağı şeyden bende faydalanmak isterim. Devletim var olsun, benim kazancım az olsun. Ama şu durumda bazı kalemlere zam yapılmamalı ve vergiler alınmamalı. Doğalgaz, elektrik, iletişime şu ortamda zam yapılamamalı. SGK, vergiler ve birçok kelemden alınan vergiler bizlerin belini büküyor. Bunlar alınmasın" diye konuştu. 

Umutlar suya düştü

Kabine toplantısından esnafa yönelik bir karar beklediklerini söyleyen esnaflar, "Esnaf olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen kabine toplantısında esnafa yönelik kararların çıkmasını bekledik. Pandemi nereye kadar devam edecek, ne zaman bitecek, bizler masalarımız ne zaman açacağız önümüzü göremiyoruz. Her masada 2 kişide olsan lokantalar açılmalı. Esnaf gerçekten zor durumda"  ifadesini kullandı.