Esnafın sorununu kim çözecek?

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da birçok işyeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. 30 bin esnafın olduğu kentte, 20 bin işyeri kullanılamaz hale geldi. Depremlerden sonra şehir merkezlerinde ve çevresinde geçici konteyner iş merkezlerine yerleştirilen esnaflar, depremlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen sorunlarının giderilmediğini ifade ettiler. Esnaflar, 'Konteynerlerdeki eksiklikler bitmiyor. Lavabomuz, klimamız, suyumuz yok. Herkes mağdur herkesin sıkıntısı var. Neden bizi unuttular?' diyerek serzenişte bulundular. 

Esnafın sorununu kim çözecek?

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da binlerce esnafın dükkânı yıkıldı ve ağır hasar aldı. Dükkânı ağır hasar alan ve yıkılan esnaf, Malatya’nın farklı bölgelerinde kurulan konteyner çarşılara yerleşerek faaliyete başladılar. Ancak esnaf, konteynerlerin eksiklikleri tamamlanmadığı için çalışmalarından verim almadıklarını, temel ihtiyaçları olan su ve lavabo ihtiyaçlarının öncelikli bir şekilde karşılanmasını istedi. Battalgazi ilçesi Çatyol mevkii, Yeşilyurt ilçesi Kuyuönü Caddesi ve Tecde Mahallesinde yer alan konteyner çarşılarda faaliyet sürdüren esnaflar, ihtiyaçlarının giderilmesi için muhatap bulamadıklarını, kimi arasalar başka birine yönlendirildiklerini belirtti.Kuyuönü Caddesindeki konteynerde esnaflık yapan bir esnaf, seslerini duyuramadıklarını belirterek “Yetkililer bizi sürekli oyalıyor. Ne zaman ziyaret etseler sorunlarımızı aktarıyoruz ama elde var sıfır. Benim yaşım ilerledi ve özellikle lavabo konusunda sorunlar yaşıyorum. Hatta çoğu zaman dükkanı açamıyorum. Burada lavaboya gidecek yer yok. Bir cami var ama o da ağır hasarlı. Kışa girmek üzereyiz, hava soğuk, sürekli dükkandan çıkamayız. Müşteri dükkanı kapalı görünce gelmiyor. Lavabo yüzünden işlerimiz aksıyor. Daha ne kadar anlatacağız bu durumu. Esnaf olarak ben utanıyorum bunu dile getirmekten ama yetkililer utanmıyor” dedi. 

Konteyner dükkan kurulu ama birçok eksiği var

Konteyner çarşı kurulduğu andan itibaren birçok eksiğinin bulunduğunu eksikliklerin giderilmesi çözüm bulamadıklarının altını çizen esnaflar, “Bir yer yapılacağı zaman ilk yapılacak yer alt yapıdır. Biz buraya geldiğimizde lavabo için yer bırakmışlar ancak lavabo, su yok. Lavaboya gideceğiz, su lazım 100 metre ilerden su getiriyoruz. Konteyner kentte lavabo, mescit olması gereken şeyler. İhtiyaçlar için arıyoruz herkes birine yönlendiriyor. Biz dışlandık mı bizi umursamıyorlar mı?  Onların görevi bize yardımcı olmak. AVM’nin oradaki konteynerlere klima takılmış, her şeyi var dört dörtlük neden buranın yok? Herkes mağdur herkesin sıkıntısı var belediyenin oradaki esnafın diğer esnaflardan farkı ne? Bize de adaletli davranılması istiyoruz” şeklinde konuştu.