Esnafın borcunu devlet karşılasın

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ağbaba, pandemi sürecinde İç İşleri Bakanlığı genelgesi ile en az 252 bin 690 iş yerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulduğunu belirterek, hükümet işyeri sahiplerine bugüne kadar hiçbir nakdi destekte bulunmadığını iddia etti. Ağbaba, 'Faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kira, fatura ve vergi borçları bu süreçte hükümet tarafından karşılanmalıdır' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Esnafın borcunu devlet karşılasın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'daki temasları kapsamında CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve partililerle birlikte MESOB Başkanı Şevket Keskin'i ziyaret etti. Esnafın sorunlarını dinleyen Ağbaba, kendisine sunulan esnafların sıkıntılarını içeren dosyayı meclise taşıyacağını söyledi.

Sıkıntıyı esnaf sanatkar camiası çekti

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ağbaba'nın Malatya'nın sorunlarıyla ilgilenerek,  esnafın sorunlarını dile getirdiği için teşekkür etti. Keskin, pandemi süreciyle birlikte dünyanın bir savaş haline girdiğini kaydederek, "Bütün insanları ayırmadan eve kapattı.  Bu insanlar içerisinde en büyük sıkıntıyı esnaf sanatkar camiası çekti. Esnaf Sanatkar camiası, gündelik para kazanan, geçimini sağlayan insanlar olduğunu göreceksiniz. Malatya'da 300'e yakın esnaf devletin eliyle kapalı ama dolayısıyla bütün esnaf kapalı. 20 yaş altı, 65yaş üstü insanlar sokağa çıkmıyor. Hastalıktan bazı caddeler kapalıydı.  Esnaf dükkanını açsa bile iş yapamıyordu. Şunu söylemek istiyorum; hepimiz bireysel olarak dikkat edip, ciddiye almamız lazım.  Esnaf ve sanatkarlarımızın açılan iş yerlerinin hijyenine çok dikkat etmeleri lazım. Sosyal mesafeye hepimizin uyması lazım" diye konuştu.

6 ay siz bize bakın

'Hükümetimizden 2 şey talep ediyoruz' diyen Keskin, "Esnaf sanatkar camiası olarak bugüne kadar iyi veya kötü dolaylı yollarla vergimizi ödedik. Bizde devlete dedik ki, 6 ayda siz bize bakın. 6 ay devlete olan borçlarımızı ötelemeyenle olmuyor almayın. Ötelediler ama 3-4 ay geldi yine ödemek zorundasın.Onun için 6 ay devlet ve belediyeler alacağını almasın. Yıllarca bizde hizmet ettik, vergimizi verdik, sosyal devletin gereğini yerine getirdik. Biz şunu istedik; esnaf sanatkar camiasını yardım edildi. Bunu inkar etmiyoruz. Depremden dolayı. Fakat salgından dolayı iş yeri kapanan esnafa ayda 2 bin lira ödeyin. Fert başına değil, aile başına. Eğer verirlerse hem esnaf sanatkar camiasına hem de ülke büyük bir nefes alacak. Sayın vekilimize bir dosya sunacağız. CHP sorunlarımızı milletim meclisinde sorunlarımızı dile getireceğini umuyoruz. Birde sağlığımızı koruyun" şeklinde konuştu.
Devletin mutlaka katkı yapması gerekiyor
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok esnafın işlerinin bittiği ve dükkanların kapandığını söyleyen Ağbaba, "Geçtiğimiz günlerde esnaf odaları başkanlarıyla bir toplantı yaptık. Bu işten en çok mağdur olanlar hakikaten esnaflar. Esnaf deyince hepimiz biliyoruz ki gün kazanıp gün yiyen insan akılla geliyor. Maalesef bu dönemde 252 bin 690 iş yeri kapandı. Kahvehane pastane berberler kuaförler okul kantinleri servis araçları gibi sektörlerde çalışan insanlar maalesef işe gidemedi.  AVM’ler hariç esnafın kira parasını devlet ödemelidir. Bu esnaf yıllardan beri namusuyla yıllardan beri vergisini ödeyen evine nafaka götürmeye çalışan bir kesimden bahsediyoruz. Muhteşem bir kültür var. Muhteşem bir devlete katkısı var mutlaka kiralarının ödenmesi gerekiyor. Ayrıca çalışanlarının ücreti konusunda da mutlaka devletin katkı yapması gerekiyor. Esnafların banka borçları 1 yıl boyunca faiziyle ertelenmeli. Faizleri de devlet ödemli diyoruz. 1 milyon 251 bin 13 esnafımız var sadece 264 bininin borcu yapılandırılmış. Sadece Halk Bankası bu konuda yardımcı oluyor diğer bankaların da bu konuda yardımcı destek olması gerekiyor. Mutlaka sicil affı getirilmeli diyoruz. Esnaf 3 aydan beri kirasını ödeyemedi, para kazanamadı, işçinin parasını ödeyemedi evine ekmek götüremedi zor durumda. Kredi işlemlerinin kolaylaştırılması için mutlaka sicil affı getirilmelidir. Sicilden dolayı insanlar maalesef kredi kullanamıyorlar. Motorlu taşıtlar vergisi alınmamalı diyoruz. Esnaf ve sanatkârlar 6 aylık kira tutarları kadar vadeli kredi kullanmalı ve bu kredinin faizini de devlet ödemelidir" dedi. 

Mağduriyetler giderilsin

Ağbaba birçok kesimin meğdur olduğunu ifade ederek, "Sokak ekonomisinden geçiminin sağlayan 6 milyon insan var. Kim bunlar kapıda mendil satan, simit satan çakmak gazı dolduran ayakkabı boyacısı seyyar satıcısı 6 milyon insan sokaktan geçimini sağlıyor. Sokağa çıkma dediği anda bu insanlar aç kalıyor. Dolayısıyla bunlarından mutlaka mağduriyeti giderilmeli. Gözümüze çok gözükmüyor Türkiye’de tam 1 milyon ev temizliğine giden kadın var bunlar hem risk altında hem de sokağa çıkma yasağı nedeniyle o gün kazanıyor o gün yiyor. Belki çok dikkatlerden kaçıyor Türkiye’de yine 1 milyon civarında kapıcı dediğimiz apartman görevlisi var. Sokağa çıkma diyorsun bu insanlar sokağa çıkıyor alışverişinin yapıyor gazeteni alıyor.  O insanlarda büyük risk altında bu insanların da olağanüstü mağduriyetleri var bu insanların mağduriyetleri giderilmeli" diye konuştu. 

Aile destek sigortası hayata geçsin

Aile destek sigortası ile ilgili düşüncelerini de aktaran Ağbaba, "Bizim söylemiş olduğumuz bir şey var; Türkiye Cumhuriyeti 1971’ de bir sözleşme imzalıyor bu sözleşmedeki her şeye uyuyor uymadığı bir tek şey var oda aile sigortası sözleşmesi ve biz buna aile destek sigortası diyoruz. Aile destek sigortası mutlaka hayata geçirilmelidir. 1971’ de imzalanan bu sigorta sistemi hayata geçmeli. Aylık geliri 667 TL’ den az olan kişi sayısı 16 milyon kişi. Yıllık geliri 7 bin TL yani aylığı 583 lira olan insan sayısı 11 milyon. Ne demek istiyor aile destek sigortası bu insanlara açılık sınırı altında olan insanlara devletin destek sağlaması demektir. Bu dönemde herkesten fedakârlık bekliyoruz. Bu sadece tüm dünyayı sarar zengin fakir ayırmayan bir salgın daha küçük yoksul ülkeleri de ayırmıyor. Dolayısıyla hepimizin fedakârlık göstermesi gerekiyor. Fedakârlık edecek olan kesim hem esnaf olmamalı devlete 668 milyar lira para toplamış" değerlendirmesinde bulundu.