Esnafın bayram umudu

6 Şubat depremlerinden büyük yıkıma uğrayan Malatya merkezde neredeyse sağlam iş yeri kalmamıştı. Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında yapılan geçici çarşıya yerleşen esnaflar, bayram hareketliliğinin başlamasına rağmen satışların yok denecek kadar az olduğunu dile getirdiler.  

Esnafın bayram umudu

6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketi olarak bilinen depremlerde büyük yıkıma uğrayan ve neredeyse çarşısının tamamen yıkıldığı Malatya'da, esnaflar kurulan geçici çarşılarda bayram hareketliliği beklendiği gibi olmadı. Esnaf ne kadar beklediği hareketliliği görmese de hazırlanan çarşılardan memnun. Çarşı tasarımını çok beğendiğini ifade eden Murat Kurtoğlu, "Saray Mahallesinde iş yerimiz vardı. Depremde hasar aldı ve yıkıldı. Uzun bir süre ticaretle uğraşamadık. Şu an belediyenin yanındaki geçici çarşımızda bize kura çıktı orayı teslim aldık. Burada geçici yerde faaliyetlerimize başladık. Başta Malatya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Burası güzel bir çarşı ama Malatyalılar zamanla alışacaktır şu an bir şey kestiremiyoruz" ifadesini kullandı.

Gelen esnaflar mağduriyet yaşıyor

İş yerinin depremde yıkıldığını ve bütün mallarını kaybettiğini belirten Hacı Karaca, "PTT'nin arkasında Evliyaoğlu İş Hanında 1987'den beri askeri malzeme işi yapıyorum. İlk asker pazarı açanlardan biriyim. Orada ilk depremde iş yerim yıkıldı. Mallarımda orada kaldı. Neticesinde mağdur olduk. Şimdi belediyenin yanındaki merkez çarşı diye nitelendirilen büyükşehir belediyesine ait, emlak konut tarafından yapılmış bedesten türünden bir çarşı. Çok harika bir yer. 338 adet iş yeri var. Kurayla bana çıktı, taşındık. Çok güzel, bir yer. Elektrik, internet ve su eksiğimiz var. ileride yapacaklarmış bir an önce yapılmasını istiyoruz. Yoksa gelen esnaflar mağduriyet yaşıyor. Bizi psikolojik olarak rahatlattılar. İnşallah ekonomik olarak da rahatlatırlar" şeklinde konuştu.

Harika bir yer

Geçici iş yerlerinden memnun olduklarını ifade eden Karaca, "Dükkanlardan çok memnunuz, havadar, kliması var, içinde yaz kış oturabileceğimiz harika bir yer. Çarşı denen bir şey kalmadı, burada iş yerleri dağılımı çok güzel yapıldı. Berberinden, giyimine aklınıza ne geliyorsa hepsi var çok güzel bir planlama yapılmış. Gelen insanlar her ihtiyacını giderebilir. Paylaşım harika yapılmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kura anlamında profesyonelce yapılmış" dedi.

İş potansiyelimiz düşük

Çarşıların genel olarak iyi olduğunu ama kalacak yer sıkıntısından dolayı dışarıdan insanların gelmediğini işaret eden Vahap Doğdu ise, "Deprem bölgesi olduğu için insanlar pek gelemiyorlar kalacak yer yok. Normal müşteriler geliyor. Eski bayramlar gibi değil iş potansiyelimiz düşük. Yaklaşık 2 haftadır buradayız. Kendi müşterilerimiz geliyor başkada tanıdık bildikler uğruyor yoksa gelen yok. Eski bayramların tadı yok. Hava sıcak, bizim ürünlerde sıcakta bozulan ürünler daha çok gıdaya yönelik yerler olmalı. Konteyner yerinden çok meslek grupları bir arada olsa daha iyi olurdu. Mesela kayısıcılar, zahireciler ve diğer meslek gruplarına yönelik birliktelik çarşı grupları olsa daha iyi olur. Depremden bir fırsatla çıkmış olabilirdik, pazarlar kurulurdu. Keşke öyle bir şey yapsalardı" şeklinde konuştu.

İşler azalıyor 

İşlerde yaşanan azalmanın olağan olduğunun altını çizen Saim Abaygil de, "İşler azalıyor. Ticari faaliyetler azalabiliyor. Bu durum her tarafta aynıdır. İnsanlar köylerine gidiyor. Çünkü insanlar dışarı gidiyor. Bayram normal bir şekilde geçer diye düşünüyorum.  Şu an Malatya'da sakinlik.  Bayramlarda büyüklere ziyarete gidilir. Adam Almanya’dan Malatya’ya geliyor veya köyüne gidiyor. Herkes bir tarafa gidiyor yani. O açıdan dolayı merkezler her bayramda boşalmıştır bu depreme özgü bir şey değil" açıklamasını yaptı. Abaygil, "Konteyner Çarşılar içerisinde merkeze en yakın olan yer burası bir sıkıntı yok çok şükür. Yarın çarşı boşaldığı zaman buralar iş açısından değerlenir. Ben isterdim ki AVM tarafları kullanılsın. Şu an AVM Malatya'nın çarşısını oluşturuyor. Orası artık çok yoğun bir bölge ben Malatya esnafının da o bölgenin ferahlığından yararlanmasını isterdim. Sümer Park kenarları da bütün sosyal alan oralarda. İnce düşünülmesi gereken bir yer. Bir yere 500 tane çay ocağı koyamazsın harmanlanması gerekir. Bunlar kolay şeyler değil. Bizim kendi konteynerimizi yaptırmamız 2 ayı alırdı. Ticari alanları biraz daha yaymamız lazım" ifadesini kullandı.