Esnafımız bu parayı ödeyemez
Malatya Minibüs ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, okul servis araçlarında 12 yaş sınırının şoför esnafını mağdur ettiğini belirterek, yaşanılan ekonomik krizin içerisinde servisçi esnafına 12 yaşın altında araç alınmasının diretilmesi şoför esnafını zor durumda bıraktığını söyledi. İnce, 'Şu anda sıfır servis aracı 300-350 bin esnaflarımız bu parayı ödeyemez' dedi.
Malatya Minibüs ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, oda binasında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. İnce, okul servislerindeki yaş sınırın 12 yıldan 18 yıla çıkarılmasını talep etti.
Lise mezunu hostes bulamıyoruz
Mesut İnce, geçtiğimiz günlerde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Danışma Kurulu toplantısında, hem esnafın hem öğrencilerin hem de velilerin yararına olacağı bir yönetmelik çıkması için girişimlerde bulunduklarını anımsatarak, “Okul servis yönetmeliğindeki yapılan değişikliklerde, özellikle servis şoför ve rehber hosteslerimizin sağlık raporlarının alınması noktasında sorunlar var. Sağlık raporu alınacak deniliyor ama nereden alınacak? Bu rapor aile hekimliğinden mi, tam teşekkülü hastanelerden mi, Devlet Hastanesi’nden mi alınacak? Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Bu raporu esnafımız ve hostesler alamıyorlar. Bununla ilgili yönetmelikte değişiklik talebimiz bulunmaktadır. Ayrıca servis araçlarındaki rehber hostes çalışanlarımızın 22 yaş ve lise mezunu olması şartı bulunuyor. Biz 22 yaş şartına olumlu bakıyoruz, ancak lise mezunu hostes bulamıyoruz. İlkokul mezunu olan hostes acaba çocuklarımıza, öğrencilerimize olan sevgisi az, lise ve üniversite mezunu olan hosteslerimizin öğrencilerimize olan sevgisi daha mı fazla olacak? Biz bu şarta kesinlikle karşıyız. Servis şoförümüz özellikle hanımını, annesini bu araçlarda hosteslik yapabilmesi için bu şartın değiştirilmesi gerekmektedir. Lise şartı kaldırılmalı, ilkokul ve lise olarak yeniden düzenlenmeli" diye konuştu.
'Koltuk Sensör’ servisçiler için sorun
Koltuklarda oturmaya duyarlı ‘koltuk sensör’un servisçiler için sorun oluşturduğunu dile getiren İnce, “Her koltukta ‘oturmaya duyarlı sensör’ bulundurulması sorunu çözmeyeceği gibi, başka sorunları da beraberinde getirecektir. Bu yaştaki çocukların hareketliliği, koltuktan kalkan çocuğun araçtan inmiş gibi değerlendirilmesine neden olabileceğinden, bu amaca hizmet etmeyecektir. Diğer taraftan rehber personel bulundurulması da anlamsız hale gelecektir. Kaldı ki, taşınan kitlenin çocuk olduğu düşünüldüğünde koltuğa yapılacak herhangi bir müdahale, sıvı dökülmesi, küçük çocukların altını ıslatması gibi durumlarda sensörün devre dışı kalabileceği gibi, araçta da yangın meydana getirebileceği veya çocuğu elektrik çarpması gibi tehlikeleri göz önünde bulundurulması gerektiğini bir kez daha bildirdik. Bu noktada oturmaya duyarlı koltuk sensörünün tamamen iptal edilmesi gerektiğini, federasyonumuz önderliğinde bakanlıklarımızdan talep ettik" dedi.
12 yaş sınırı şoför esnafını mağdur ediyor
İnce, okul servis araçlarında 12 yaş sınırının şoför esnafını mağdur ettiğini belirterek, “Oda olarak 12 yaş sınırının yıllardır değişmesi gerektiğini talep ettik. Özellikle son zamanlarda yaşanılan ekonomik krizin içerisinde, ülkemizin zor dönemlerden geçtiği dönemde servis esnafımıza 12 yaşın altında araç alınmasının diretilmesi esnafımızı tamamen mağdur edecektir. Şu anda sıfır servis aracı alacak olursak 300-350 bin TL ödenmesi gerekiyor. Bu para faizsiz verilse dahi servisçi esnaflarımız bu parayı ödeyemez. Esnafımızın böyle bir geliri kesinlikle yok, esnaflarımız ancak evlerini geçindirecek düzeyde para kazanıyor. Türkiye’de üretilen aracımız yok. Araç noktasında dışa bağımlıyız. Servis yaşlarıyla ilgili de özellikle Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık’ın da destekleriyle, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da talimatı sonucu servis yaş sınırı 12+2 olarak düzenlendi. Ancak bu geçici oldu. Biz servis araçları yaş sınırının 18 yaşın üzerinde çıkması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu düzeltilmediği takdirde ise ileriki zamanlarda servis işi yapacak esnaf bulunmayacağını bir kez daha dile getirmek istiyorum. Kesinlikle hükümetimizin bu konuya el atması gerektiğini ifade ediyoruz. Özellikle 12 yaş sınırı FETÖ’nün bir oyunudur. Bu bizi dışarıya bağımlı yapıyor. Bu noktada İçişleri, Milli Eğitim, Ulaştırma ve Çalışma ve Sosyal bakanlıklarımızın bir araya gelerek servis araç yaşlarıyla ilgili bir olumlu karar çıkartmalarını talep ediyoruz. Federasyonumuz başta olmak üzere 81 ildeki oda başkanları olarak bunun takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.
Şoför tanıtım kartını hayata geçirdik
Malatya’da minibüsçülük sektörü olarak birtakım çalışmaları yaptıklarını hatırlatan İnce, “Düzen, tertip ve disiplini asla elden bırakmayacağız. Hata yapan şoför kim olursa olsun bu şoförün meslekte kalmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Halk otobüs şoförlerinden ardından bundan sonra M plakalı minibüs şoförlerine de meclis kararıyla yaka kartı getirdik. Bundan sonra bir kişinin minibüs şoförü olabilmesi için sabıka kaydının olmaması, madde bağımlılığının kesinlikle olmaması gerekiyor. Öte yandan duraktaki vatandaşların o şoförden memnun olması gerekiyor. Bir hatta şoförlük yapabilmesi için o hatta şoför esnafının onay vermesi gerekiyor. Şoförlerde ve minibüslerde yolcularımıza gelen şikâyetler sonucunda ise bu yaka kartının verilmeyeceği, iptal edileceği ve bununla ilgili de Büyükşehir Belediyemizin güzel çalışmaları oldu. Bizlere de destek verdi. Şu anda minibüslerde şoför tanıtım kartını hayata geçirdik. Yaklaşık 250 şoförümüz gördüğü eğitim sonucu ve sabıka kaydı olmadığı, yolcuların ve minibüs şoförlerinin memnun olduğu, madde bağımlısı olmadığıyla ilgili denetimler sonucunda tanıtım kartlarını dağıttık. İlerleyen 10-15 gün içerisinde de tamamen şoför kartlarını almayan, kartı olmayan minibüs şoförlerinin çalışmasına müsaade verilmeyecek" açıklamasında bulundu.