Esnafa yazık oluyor

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, yöresel ürünler adı altında gerçekleştirilen fuar organizasyonlarına tepki göstererek, 'Özellikle bu sıkıntılı dönemlerde dışarıdaki çürümüş malları getirip buraya getirip satıyorlar. Burada bir rant da var. Rantın peşinden koşanlar var. Ama burada Malatya'ya ve Malatya esnafına yazık ediyorlar' dedi.

Esnafa yazık oluyor

Keskin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan yöresel ürünler adı altında gerçekleştirilen fuar organizasyonlara izin verilmemesini istediklerini belirterek, Sayın Selahattin Gürkan'ın önceden alınan encümen kararlarıyla bu fuarların kurulmak zorunda olduğunu dile getirdiği söyledi.

Çürümüş malları satıyorlar

Keskin, firmaların, özellikle bu sıkıntılı dönemlerde dışarıdaki çürümüş malları buraya getirip sattığını ifade ederek, “Burada bir rant da var. Rantın peşinden koşanlar var. Ama burada Malatya’ya ve Malatya esnafına yazık ediyorlar. AVM’ler gibi. Eğer böyle gıda fuarlarına ihtiyaç varsa Malatya’nın esnaflarını toplayalım, böyle bir güzellik yapalım, Malatya’nın ürünlerinin olduğu fuar açalım. Malatya’nın bütün ürünleri var. Yağı, çökeleği, yağı, peyniri var. Şimdi burada belediyelerin peyniri, çökeleği satma ihtiyacı yok. Ben burada Tarım İl Müdürlüğü’ne de sesleniyorum. Gidip gıda fuarını bir inceleyin, bir bakın. Bu mal ne zaman geldi, tarihi nedir, hijyenik midir, değil midir? Bunlara bakan yok. Maliye’ye de sesleniyorum, gidip bir inceleyin, bunlar vergiye tabi midir, değil midir, esnaf mıdır, nereden geldiler? Türkiye’de böyle bir şebeke var. Bunlar her ili gezerler. Ankara’da Malatya günleri yapılıyor. Malatya ürünleri yazar ama bir tane Malatyalı yok. 40 tane lokanta açılmıştı, bir tane Malatyalı vardı. Bizim Pütürge’nin yağı ve çökeleği, yama dağlarının peyniri çökeleği bütün ilerin ürünlerinden daha iyidir.  Eğer böyle bir ihtiyaç varsa biz kendimiz açalım. Ama siz kalkıp da her hafta sadece bunları Malatya’ya getirip, burada belediyenin çok büyük bir iş yaptığını, büyük bir başarı kazandığını, büyük bir yatırım yaptığını mı düşünüyorlar. Malatya’ya verilen en büyük zararlardan bir tanesi. Bunlarla birlikte kermesler. Kimin ne yaptığını, kimin açtığını kimse bilmiyor. Her köşe başında bir kermes açılıyor. Her esnafın yanına bir kermes açılıyor. Bunları artık kaldırmak lazım. Belediye Başkanına ben sesleniyorum, bütün yetkililere sesleniyorum, vekillere sesleniyorum, Malatya’nın buna ihtiyacı yok. Cenabı hak Malatya’ya her şeyi vermiş. Kayısısından tutun pekmezine kadar, duduna kadar her şey var" diye konuştu.

Malatya’da üretilen ürünleri tüketelim

Malatya’da 3 festivalin yapılması gerektiğini kaydeden Keskin, “Kitap Fuarı, Tarım Fuarı, Kayısı Fuarı. Bunların dışında fuar yapılmamalı. Sinema Günleri yapılıyor. Allah aşkına bunun Malatya’ya getirisi nedir? Birisi çıkıp bunu bana anlatsın. Selahattin Başkandan önce birileri faydalanmak için burada konferanslar verdiler. 4-5 kişi geldi. Milyonlarca para verildi. Biz bir şey yapacaksak Malatya esnafı için, Malatya halkı için yapalım. Dışarıdan getirip de şu festivali yaptık, şu günleri yaptık, bu günleri yaptık olmaz. Bu fuarlardan ne kazanıldığını bilmiyorum ama esnafın zarar ettiği bir gerçek. Eğer Malatyalılar bir fuar düzenlese inanın çok fazla esnaf katılır. Bulgurumuz, fasulyemiz dünyanın en iyi ürünleri. Ben bütün lokantalara, fabrikalara söylüyorum, arkadaşlar pirinç kullanmayın, bulgur kullanın diyorum. Cenazelere, düğünlere gidin yemekler hep pirinç. Neden Malatya’nın ürünlerini tüketmiyorsunuz? Bunları defalarca söyledi. Malatya’da üretilen ürünleri tüketelim. Bizim esnafımız kendi yemediğini, başkasına yedirmez. Kendi giymediğini başkasına giydirmez. Okullar açıldı. Bazı zincir marketlerinin sattığı kırtasiye malzemeleri ele alınmıyor. Bunlara dur diyen yok. Esnaflarımızın sattığı ürünler ise her şeye uygun. Marketler açılsın ama bir market zincirinin 2 şubesi olsun. Belediyeninki dâhil bütün marketler böyle olsun. Malatya zarar ederse herkes çeker. Bundan dolayı bu fuar ve kermeslerin bir an önce yetkililerin vazgeçmesi lazım. Baskı nereden gelirse gelsin" şeklinde konuştu.