Esnafa elektrik su yok

6 Şubat tarihli depremlerde en fazla hasar alan illerden olan Malatya'da iş yerleri yıkılan ya da ağır hasar alan berberlere verilen konteynerlerda elektrik, su ve alt yapısı olmadığı iddia edildi. Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, esnafların bu şartlarda hizmet veremeyeceğini belirterek, 'Berbere su veremeyiz diyorlar. Siz belediye başkanıysanız, elektriği de suyu da vermek zorundasınız. Malatya'yı terk etmemek için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz ama yetkililerden bunu göremiyoruz' dedi. 

Esnafa elektrik su yok

6 Şubat tarihli depremlerde en fazla hasar alan illerden olan Malatya'da 20 bine yakın iş yeri yıkılıp ağır hasar alırken, Kentteki yaklaşık 400 berber ve kuaförün iş yeri yıkıldı yada ağır hasar aldı. Malatya’da ticari hayatın devam etmesi için geçici konteyner çarşılar kurulmaya başladı. Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş gazetemize yaptığı açıklamada, 400 berber ve kuaför esnafının iş yerinin yıkılıp ağır hasar aldığını ancak 20 esnafa konteyner verildiğini söyledi. 

Konteyner verilmiş alt yapı yok

Esnafa verilen konteynırların yetersiz olduğunu belirten Toptaş, “451 mağdur meslektaşımız var. 20'ye yakın esnafa konteynır verilmiş. Bunların alt yapısı hala yapılmamış. Bir aydır meslektaşlarımıza verilen konteynırlarda elektrik, su hiç biri yok. Biz çok dertliyiz. Biz Malatya'yı terk etmemek için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz ama yetkililerden bunu göremiyoruz. Meslektaşlarımız şehri terk ederlerse, biz o esnafı bir daha Malatya'ya getiremeyiz" diyerek esnafın sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Bütün esnaf mağdur

Esnafın sıkıntılarının Elazığ depreminden bu yana devam ettiğini aktaran Toptaş, "Özellikle berber kuaför ve güzellik salonları. Bizi ilgilendiren kısımları söylüyoruz, diğer esnaflarda mağdur. Önce Elazığ depremi arkasından pandemi çıktı. Tam toparlanmaya başladığımız süreçte, 6 Şubat depremlerinde Malatya çok etkilendi. Bu süre içerisinde vefat eden, enkaz altında kalan meslektaşlarımız oldu" dedi.  

Mücadele verdiklerini görmüyoruz

Bu süreci mutlaka atlatmaları gerektiğinin altını çizen Toptaş, "Malatya da kuaför ve güzellik salonları çok mağdur. En çok zarar gören esnaflardan biri bu solan sahipleri. Yetkililerle görüştük. Buna bir an önce çare bulunması lazım. Esnafın şehri terk etmemesi için iş yerlerinin bir an önce faaliyete geçmesi lazım. Konteynır çarşı dediler kabul ettik ama maalesef bu süre içerisinde bir mücadele verdiklerini görmüyoruz. Tamam konteynır kuruluyor ama talepleri karşılamıyor. Konteynır çarşı yapımından esnaf memnun. Bunun hızlanması lazım. Maraş, Adıyaman nasıl gidiyorsa Malatya'nın da öyle gitmesi lazım. Bakıyorsunuz, bize 20 konteynır verilmiş bunların alt yapısı hala yapılmamış. Konteynır verildiğinde en azında alt yapısı ve üst yapısı yapılsın. Elektriği suyu bağlansın ki esnaflar hemen çalışmaya başlasın" diye konuştu. 

Berbere su veremeyiz diyorlar

Kapsamlı çalışma yürütülmesini isteyen Toptaş, "Bize kurayla çekilip teslim ediyorlar. Kuraları odalara bildiriyorlar. 20'den sonra bir şey görmedik. Belediye başkanlarıyla görüşüyoruz. Bizim işimiz suyla, su olmadan iş yapamayız. Belediye başkanlarıyla görüşüyoruz onlar kendilerini biliyorlar. Bizim sabrımızı taşırmasınlar. Berbere su veremeyiz diyorlar. Siz su vermek zorundasınız. Siz belediye başkanıysanız, elektriği de suyu da vermek zorundasınız. Çünkü berber, kuaför her sokakta her mahallede var. Kimse bunu es geçemez. Bu camianın da oda başkanı var. Yeri geldiğinde bu işin peşini bırakmayacağımızı da, sesimizi nasıl duyuracağımızı da çok iyi biliriz" dedi.

Bu bölge de hiçbir esnafa konteynır verilmedi

Verilen konteynırların Yeşilyurt'ta olduğunu belirten Toptaş, "Şehirden uzak ama kabul. Esnafın ağırlıklı olduğu bölge Battalgazi. Bu bölge de hiçbir esnafa konteynır verilmedi. Her gittiğimizde bu hafta, bu hafta diyerek bizi erteliyorlar. İnşallah biraz daha bekleyeceğiz. Esnaflarda mağdur olmasın. Esnaf bu süre içerisinde hiç bir destek almadı. Enkaz altında kalan iş yerlerimiz var. Eşyasını çıkaramayanlar var. Bunlara ödeme yapmadılar. BAĞ-KUR primlerini ertelediler ama biz nasıl ödeyeceğiz. Biz çalışmadığımız ayın parasını ödeyeceğiz. Esnaf kredi kartlarını kullandı. Nasıl ödeyecekler. Çare bulunması lazım. Kartların hepsi icralık olacaklar. Bir an önce iş yeri verilmeli. Hemen iş yerlerimizi açarsak ödemelerimizi yaparız. Şu an hiç bir esnaf işin başına geçmemiş. Şu an ağır hasarlı olan 1 milyon nüfuslu Malatya'da 150 bay-bayan kuaför hizmet veriyor. Bu da bizim teşvikimizle oldu. Yeni yeni salonlar açılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

Fırsatçılık yapılıyor

İş yeri kiralarından dert yanan Toptaş, "Yıllık 20 bin lira olan iş yeri kirası, 120 bin oldu. Ev kiralarımız aynı. Dışarıdan gelen meslektaşlarımız, Bin 500 öderken şimdi 6-7 bin ödüyorlar. Şehir dışında depremzedelerle ilgilendiler. Malatya esnafı aynı özveriyi göstermiyor. Fırsatçılık var. Böyle olursa Malatya esnafı tamamen kaçar" diyerek Malatya'da fırsatçılık olduğunu belirtti.

Denetimsizlik var

Malatya'da denetimsizlik olduğunun altını çizen Toptaş, "Ekibimle geziyorum, çevreyolu alt kısımları Afganistan'a dönmüş. Çadırda da dışarıda da berber var. Bunlar arasında kayıtlı olanda var kayıtsız olanda kızamıyoruz ekmek peşindeler. Kayıtlı esnafı tebrik etmek lazım. yüksek kiraya müdahale edilmesi lazım. Malatya'nın düzene girmesi lazım" şeklinde konuştu.

Esnaf 3 yıldır can çekişiyor

Yıllardır sorun yaşadıklarını belirten Toptaş, "Elazığ Depremi, sonra pandemi, sonra tekrar deprem "Asrın Felaketi" esnaf 3 yıldır can çekişiyor. Hibe vermeyin ama en azından faizsiz kredi imkanı sunulsun. 2 sene ödeme alınmasın. Esnaf çok perişan oldu. Hiç bir destek görmedi. Konteynırların bir an önce teslim edilmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.