Esnaf yerinde dönüşüm istiyor
6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar alan illerden olan Malatya'da çarşı merkezinde birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Binaları yıkılan esnaflar, Soykan Meydanında bir araya gelerek kendilerine sahip çıkılmadığından dert yanarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerde büyük zarar gören Malatya’da iş yerlerini yıkılan esnaflar depremlerden sonra mağduriyetlerini giderilmediğini ve geçici konteynerlerde satış yapmak istemediklerini vurgulayarak biran önce yerinde dönüşüm yapılmasını istediler.
Soykan Meydanında basın açıklaması yapan esnaflar, biran önce yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini belirterek seslerinin duyurulması için gerekirse esnaflar birleşerek Çevre Şehircilik Bakanlığına gidip seslerini duyuracaklarını söyledi.
Esnaflardan Sevil Dirican, işyerlerinin akıbeti ile ilgili bilgi verilmediğinden dert yanarak, “Babam marangoz imalatçısı ürettiği malların satışını yapıyorum. 6 Şubat depremlerde çoğu esnafın iş yeri yıkıldı. Binalara bakılmadan ağır hasar verilip yıktılar. Biz yaklaşık 4 aydır mağduruz. Bize iş yerlerimizin akıbeti ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi” dedi.
Geçici işyeri konteyner istemiyoruz
Kalıcı işyerleri istediklerini konteynerde çalışmak istemediklerini vurgulayan Dirican, “ Biz günlerdir vali, belediye başkanı ve milletvekillerine sesimizi duyurmaya çalıştık. Selahattin Gürkan ile konuştuğumuz zaman bize bir projeden bahsetmedi. Mağduruz, kimse sesimizi duymuyor. Allah devletimize zeval vermesin. Milletvekilleri neden durumumuzu sormuyor. Yerinde dönüşüm istiyoruz. Gerekirse esnaflar olarak Çevre Şehircilik Bakanlığına gideriz. Esnaflar geçici işyerlerini kapalı çarşı üzerinde açtılar 1 Haziran’dan sonra esnafları kaldıracaklar. Geçici iş yeri konteyner istemiyoruz. Kalıcı iş yerleri istiyoruz. Biz esnaflar olarak iş yerlerimizi yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Esnaflardan Oktay Turan, işyerlerinin akıbeti konusunda kendilerini bilgilendirmediklerini vurgulayarak , “Dükkanım 5.6'lık depremde yıkıldı. Buradaki esnaf olmadığı zaman buradaki halk ne yapacak. Bu halk olmadan buradaki esnaf ne yapacak. Bunun hesabını yapmaları lazım. Bize gelip şu kadar sürede dükkanınızı vereceğiz deseler başımızın çaresine bakalım verdikleri sürede gelelim. Bakıyorsun ne validen, ne belediye başkanından haber veriliyor. Biz gittiğimizde buradaki halk da gider. Bunun hesabını yapmak zorundalar ve açıklama yapsınlar” dedi.
Burası Malatya ticaretinin merkezi
Süt ve süt ürünlerini satışını yapan esnaf ise unutulduklarını ifade ederek, “ Tereyağı peynir üzerine çalışıyorum. Biz depremi yedik ve bir depremi de devletten yemek üzereyiz. Bizim zorumuza giden de bu. Depremi yaşadık, binalarımız hasar gördü, çöken oldu. Yapısı sağlam olanlar var. Buradaki yapılar neden yıkıldı. Yıkılmak için neden acele ettiler? Çevre ve şehircilik bakanlığı yerinde dönüşümle ilgili çalışmalar yapıyor. Kentsel dönüşüm yapıyor. Herkese kendi yerinde bina yapılacaktı. Burası ticaretin merkezi Malatya’nın kalındığı yer” diye konuştu.
Tezgahta gülünç rakamlar alıyorum
Evi ve işyerlerini depremlerde yıkıldığın ve zor durumda olduğunu ifade eden esnaf ise “ Biz bir memur değiliz. Benim evim yıkıldı. Ev kiraları ortada. Ben 8 bin lira kira mı vereyim? evi mi geçindireyim? Tezgahta gülünç rakamlar alıyorum. Vali bey geziyor burada, yapacağız diyor ama açıklama yapmıyor” dedi.
Geçim sıkıntısı yaşamaya başladık
Geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve mağdur olduklarını dile getiren esnaf da “Böyle bir şey yok. Çok mağdur olduk ve geçim sıkıntısı yaşamaya başladık. Yapılan ve çalışılan bir yer yok. Devlet bize yardımcı olsun, bizde devlete yardımcı olalım” diye konuştu.