Esnaf umudunu koruyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da iş yerleri yıkılan ve ağır hasar gören esnaf, kendilerine tahsis edilen konteynerlere yerleşmeye başladı. Malatya'da depremzede esnafın yeniden ekonomiye dahil edilmesi için yapılan 338 geçici iş yerlerini teslim alan esnaflar vatandaşlara hizmet vermeye başladı. İşyerlerini açan esnaflar, depremlerde içler acısı bir durumda olduklarını, devletin desteğiyle yapılan iş merkezinden memnun olduklarını bütün esnafın gelmesiyle ticaretin ve çarşının canlanacağından umutlu olduklarını dile getirdiler.  

Esnaf umudunu koruyor


6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından ağır hasar alan Malatya’da birçok yapı, iş yeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. Esnafın iş yerlerine kavuşması için devlet desteğiyle başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hızlandırıldı. Kentte hareketliliği arttırmak ve bir parça da olsa esnafın yaralarını sarmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak konut işbirliğiyle Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında 26 bin metrekarelik alana 338 geçici iş merkezi kuruldu. Faaliyete geçen iş yerlerinde satış yapan esnaflar yapılan hizmetten memnun olduklarını diğer esnafların da biran önce işe başlamasıyla ticaretin canlanacağını belirttiler.

İçler acısı bir halimiz vardı

İş yerlerinin ikinci depremde yıkılan ve geçici iş yerlerinde faaliyet gösteren giyim firması sahibi Sedat Emzikli, “ Giyim üzerine çalışıyoruz. Yerimiz Dabakhane Mahallesi Halep Caddesindeydi ikinci depremde yıkıldı. Belediyemiz ve devlet bize bu çarşıyı yaptı. Bu çarşı çok güzel oldu. Esnaf arkadaşlarla da biran önce gelsinler. Düzenli, tertipli temiz metrekare olarak yeterli. Şuanda Malatya için çok güzel bir yer. İçler acısı bir halimiz vardı. Yollarda açıkta satılan ürünler vardı. Ama burası her esnafın barınabileceği bütün esnaf arkadaşımızın satış yapabileceği, çok rahat bir şekilde ticaret yapabileceği alan oldu. Klimalarına kadar takılı. Esnaf arkadaşlarımız ile birlikte burayı çok canlı ve güzel bir çarşı yapalım” dedi. 

Zamanla eski çarşı gibi olabiliriz

Yeni çarşının ticaretin canlanması için güzel bir yer olduğuna değinen Emzikli, “ Eskisi gibi olmamız mümkün değil ama yeniden yapılanmak için beraber olmak için yeniden ticaretin hareketlenmesi için çok güzel bir alan. Malatyapark ve belediyemizin yanında olması etrafının açık otopark sorunun olmaması, buralarda enkaz görünümünün olmaması etrafımızda enkaz kaldırılmıyor. Yıkılacak bina yok. Vatandaşlar buraya çok rahat gelebilirler. Çarşımız çok güzel. Orası çok eski bir çarşıydı. Burada da orayı zamanla yakalayabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tamamen dolarsa daha da iyi olacak

Kurban bayramından önce anahtarını teslim alan terzi esnafı İbrahim Halil Savcı, kendisine verilen geçici iş merkezinden memnun olduğunu ve diğer esnafın da gelmesiyle işlerinin daha da güzel olacağını aktardı. Savcı, “ Bayramdan 15 gün önce anahtarımı aldım. Bayram arifesinde çalıştım. Eksiklerimiz var tamamlamaya çalışıyoruz. Memnunuz. Daha da iyi olur. Dükkanım ağır hasarlı yıkılacak. Bazı eşyalarımız yan binanın yıkılması sonucu enkaz altında kaldı. Eksiklilerimiz var tamamlıyoruz. Beklentimi iyi tamamen dolarsa daha da iyi olacak” diye konuştu. Haber Foto: Hatice Yetmen