Esnaf şikayetçi

Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, pazarcıların, korsan tezgah açan seyyar satıcılardan şikayetçi olduğunu belirterek,'Buradan yetkililere sesleniyorum. Gerçekten esnafın ekmeğiyle oynamalarına müsaade etmeyin' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Esnaf şikayetçi

Gazetecilere korsan tezgah açan seyyar satıcılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre,  korsanı engellemek için pazarcı esnafına yaka karı verilmesi gerektiğini söyledi.

Çözüm istiyoruz

Emre, Maliye'den, SGK'dan, vergiden kaçan insanların korsan çalıştığını ifade ederek,  "Korsan satıclar, tabiri caizse Maliye'den, SGK'dan, vergiden kaçan insanlara biz korsan diyoruz. Biz sokakta olduğumuz sürece, biz gerçekten sokaktayız. Köylü geliyor, kışın boş kalmayayım diye sebze satıyor. Memur tatilde gene sebze satmaya geliyor. Hiç işi olmayan gene sebze meyve, elbise satmaya geliyor. Takibi zor oluyor. Bunlara genel anlamda pazarcılar hitap ediyor. Bizim pazarcı sayımız, üyemiz, pazar yerimiz belli. Biz, korsanlardan şikayetçiyiz. Buradan yetkililere sesleniyorum. Gerçekten esnafın ekmeğiyle oynamalarına müsaade etmeyin. Çünkü sebze meyve satıyorlar, çürüğünü, tarihi geçmişi, kilosunu, terazisini biz kontrol altına alamıyoruz. Elbise satıyorlar; Nerden getiriyorlar? Kaçak mı? Sağlık açısından zararlı mı? Bu konuda bir takipte bulunamıyoruz. Şimdi bu insanlar, Maliye'ye kaydolmadıkları için vergiden muaf kalıyorlar. Maliye'ye kayıtlı olmadıkları için SGK'lı, BAĞKUR'lu olmuyorlar. Kullandıkları araçlarda, K1, K2 bir sıkıntıları olmadıklarından, direkmen gelip, bizim ekmeğimize ortak oluyorlar. Esnafım adına yetkililere sesleniyorum; Buna çözüm istiyoruz" diye konuştu.

Belediyeler yasada olmasına rağmen isteksiz davrandı

Pazarcı esnafına yönelik yaka kartı talebinde bulunan Emre, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, pazarcılarla ilgili hazırladığı yönetmelikte yaka kartı olayı var. Biz 4 yıl önce göreve geldiğimizde Malatya'da bir ilk yapalım dedik, yaka kartını biz oluşturalım dedik. Yaka kartında esnafın resmi, durduğu yer, yaptığı iş, numaralı bir şekilde yakasında asılı küçük bir karttan ibaretti. Biz bu yaka kartını o zaman 3 belediyeyle ortak karar aldık bastırdık. Yaka kartı yaklaşık 3 Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinde beklemeye alındı. Bu yönetmelikte, yasada, kanunda olan bir şey. Bu yaka kartı öyleki kim pazarcı kim değil.Hangi pazarcı müşteriye yanlış yaptığı zaman ve hangi pazarda durduğu  belli olacak.  Olaya engel olacak bir çözümdü. Biz bunun mücadelesini çok verdik. Ama belediyeler yasada olmasına rağmen bu konuda isteksiz davrandı. Geçtiğimiz aylarda minibüsçülere tek tip kıyafet getirdiler.  Bizim yaka kartının bir maliyeti yoktu. Tamamen maliyetini biz oda olarak karşılayacaktık. Ama belediyemizden Allah razı olsun, her şoföre 30-500 lira elbise aldı. Ama bizim yaka kartı konusunda çok isteksiz davrandılar. Yaka kartı hem esnafımız hem belediyeler hem de yasalara uygunluk açısından zoraki uygulanması gereken bir kuraldır. Korsanı engellemek, trafikte hata yapan, müşteriye saygısızlık yapan olumsuz durumda yer ve kişi tespitinde, çok güzel olanaklar sağlayacak" şeklinde konuştu.