Esnaf sevindi

Normalleşmeyle yeniden açılan çay ocağı, kafe ve restoranları ziyaret eden Malatya Esnaf Sanatkarlar Odası (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, esnafın süreci sevinçle karşıladığını söyledi. Keskin, 'Esnafımız bu süreçte çok büyük bir mücadele verdi, çok özveride bulundu. Ama son noktaya gelmiştik. Beklediğimiz müjde biraz gerçekleşti. Yüzde 50 kapasiteyle açılacak. Bu hastalık inşallah bittikten sonra eski günlerimize dönmeyi umutla bekliyoruz' dedi.

Esnaf sevindi

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle koronavirüs önlemleri kapsamında bazı işletmelerin çalışma saatlerine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı. Çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde elli kapasiteyle sürdürecek olan işletmeler alınan normalleşme kararından oldukça memnun. Alınan karara en çok sevinen çay ocağı, lokanta esnafı oldu. MESOB Başkanı Şevket Keskin, beraberindekilerle esnafı ziyaret ederek, kuralara riayet edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. 

Esnaf son noktaya gelmişti

Esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını, kısmi normalleşme ile birlikte biraz nefes alacağını ifade eden Keskin, "Gerçekten çok mutluyum, sevinçliyim Başta Cumhurbaşkanımıza, sağlık ekibine, Bilim Kuruluna, emeği geçen herkese esnafım adına çok teşekkür ediyorum. Esnafımız bu süreçte çok büyük bir mücadele verdi, çok özveride bulundu. Ama son noktaya gelmiştik. Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda müjde beklediğimizi söylemiştik. Beklediğimiz müjde biraz gerçekleşti. Yüzde 50 kapasiteyle açılacak. Bu hastalık inşallah bittikten sonra eski günlerimize dönmeyi umutla bekliyoruz. Ama bu sadece bir Türkiye meselesi değil, bu dünyanın meselesi. İnşallah dünyada herkes bu hastalıktan kurtulur. Biz de rahat ederiz. Esnafımızın artık bitme noktasıydı. Ama Cumhurbaşkanımız ve Bilim Kurulunun yaptığı açıklama bizi son derece mutlu, bahtiyar eyledi" diye konuştu.  

Kıymetini bilelim

Hijyen, maske ve mesafe kurallarına uyulmasa esnafın yine kapanabileceğini ifade eden Keskin Malatyalı vatandaşlara çağrıda bulunarak; "Esnaflarımızın kurallara uyacağına yürekten inanıyorum. Vatandaşların kendisinin, hepimizin bilinçli olması gerekiyor. Sosyal mesafeyi kendimizin koruması lazım. Hijyenik bakımı kendimiz yapmalıyız. Maskesiz gezilmemesi gerekiyor. Bir defa kendi ailemizi düşünüp, bunu yerine getirmemiz lazım. Maskeyi, çöp yerine sokağa tarasanız, maskesiz gezerseniz o zaman bu hastalığın bitmesi mümkün değil. Bu kurallara bilim adamlarının dedi gibi 5-6 yıl uymak zorundayız. Şu anda bu maskeyle grip yok. İnsanların çarşıda öksürüp, hapşırdığını göremezsiniz. Demek ki, kurallara uymak çok önemli.  Bizim söylediğimiz bugün hayata geçti, bu da bizi çok memnun etti. Önümüzdeki 1 ay bütün toplum kurallara uyarsa tamamen normalleşeceğimizi söylüyorum. Eğer bizler kurallara uymazsak biz de kırmızı listede yer alacağız. O duruma geldiğimizde tekrar iş yerleri kapanır. Bundan dolayı vatandaşların bilinçli olması gerekiyor" diye konuştu.   

Mantar gibi çoğalıyorlar

Zincir marketler için sitemde bulunan Keskin, "Artık marketlere, ahtapot gibi memleketi saran, bu son zamanlarda Yeni Perakende Yasasının düzenlenmesi gündeme gelirken, şimdilerde her köşe başında yeni bir büyük zincir marketin şubesi açılıyor. Burada belediye başkanlarına, Sayın Valime sesleniyorum, artık yeter bıktık, mantar gibi büyüyen, esnafı, ülkeyi bitiren bu gidişattan bıktık. İnsanların bu kurallara uyması lazım. Eğer bir caddede 2 market varsa, 3-4 marketin tekrar kurulmasına gerek yok. Köylerimize kadar indiler. Bu esnafı artık bitirme noktasına geldi. Esnafın lambası sönerse, devletin lambası sönük yanacağını açıkça söylüyorum. Zincir marketler bizi Koronavirüs kadar yıpratmaya başladı. Bir devletin, bir de esnafın lambası yanar" şeklinde konuştu.