Esnaf normalleşmeye çalışıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da işyerlerini kaybeden esnaf, kentin işlek caddeleri üzerinde tezgah açarak geçimini sağlıyor. 

Esnaf normalleşmeye çalışıyor

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya’daki bazı esnaf hasarlı işyerlerinden kurtarmış oldukları ürünleri kentin en işlek caddelerinde tezgah açarak aile bütçesine katkı sunuyor. Depremlerin ardından esnaf yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu çerçevede ayakkabıcı esnafı  42 yaşındaki Hüseyin Buğday, ağır hasar alan dükkanından kurtarmış olduğu ayakkabıları İnönü Caddesi üzerinde açmış olduğu tezgahta satışını yaparak geçimini sağlıyor. Buğday, ağır hasarlı dükkanından kurtarmış olduğu ayakkabıları satmaya çalıştığını ifade ederek, “Dükkanımız Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar aldı. Ağır hasarlı olduğu için bir kısım ürünlerimizi kurtardık. Kurtarmış olduğumuz ürünlerle ticaretimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. 
Hayat devam ediyor. Çalışmamız lazım. Hayat devam ediyor. Çalışmamız lazım. 
İstemeyerek de olsa İnönü caddesinde tezgah açtık. Burada esnaf da var herkes vergi veriyor ama biz halen maliye kapanışımızı vermiş değiliz. Devletimizden biran önce işyerlerimize kavuşmamızı ve geçici konteyner işyerlerimizin de hızlanmasını istiyoruz.” dedi. 

Depremin ilk günlerinden itibaren tezgah açtıklarını belirten pazarcı esnafı Volkan Yücel, “İnsanların gıda ihtiyacı olduğu için biz memleketi bırakmadık. İlk günden beri tezgâhımız insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz ama burada da şehrin görüntüsüne kirli bir görüntü kattığı için belirli bir zamana kadar bize müsaade ediyorlar. Durumlar düzelirse biz pazarımıza geri döneceğiz. Belli bir kar marjıyla sebze ve meyve satan vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Satışa talep az insanların evi olmadığı için çadırda dolap olmadığı için ürünler çabuk bozuluyor. Onun için az ürün alıyor insanlar. Bir buçuk aydır burada satış yapıyoruz. Depremden yaklaşık 25 gün sonra tezgahımızı açtık” diye konuştu. 
Depremlerde dükkanları ağır hasar alan Büşra Özdemir ise babasına yardımcı olmak için satış yaptığına değinerek, “Depremlerde ağır hasar alan mağazasındaki kıyafetlerimizi kurmuş olduğu tezgahta satışını yapıyoruz. Babamın tezgahı oraya bakıyorum. Genelde tesettür bayan giyim satıyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan işyerimiz kontrollü olarak yıkıldı. Yaklaşık 2 haftadır tezgah açtık. Az da olsa satmaya çalışıyoruz. Tesettür giyim olduğu için müşterilerimiz iyi oluyor. Depremden dolayı çok vatandaş olmadığı için şuan çok fazla alışveriş yapan olmuyor” ifadelerini kullandı.

Esnaf normalleşmeye çalışıyor
Esnaf normalleşmeye çalışıyor