Esnaf mutlu

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (MESKKK) Başkanı Ali Evren, pandemiden dolayı 1 yıldan fazla işyerleri kapalı olan yada kısıtlaması olan bazı meslek kollarının faaliyetlerini 17 Mayıs itibari ile kısmi olarak normalleştirilmesi esnafları mutlu ettiğini söyledi.

Esnaf mutlu

(MESKKK) Başkanı Ali Evren, 17 Mayıs itibariyle başlayan kısmi olarak normalleştirme ilgili yazılı açıklama yaptı. Evren, kısmi normalleşmede sürecinde halen COVİD-19 Salgını ile mücadelenin devam ettiğini esnaf ve sanatkarların, vatandaşların kurallara tam riayet göstermesiyle süreli normalleştirmenin tam normalleştirmeye döneceğini belirtti. Evren, "24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde yaşanan 6,8’lik deprem, arkasından Pandemi olunca ekonomik yönden en fazla etkilenen kesim esnaf ve sanatkarlarımız olmuştur. Bu salgın yüzünden işyerleri kapalı tutulan yada iş hacmi daralan esnaflarımız normalleştirmeden sonra hızlı bir şekilde toparlanmak piyasayı canlandırmak ve işyerlerini ayakta tutmak için faizsiz ve hazine destekli krediler alabilmek için bizlere başvurup kredilerini kullanmışlardır.  Nihayetinde esnafımızın bu isteklerine hükümetimiz 17 Mayıs 2021 tarihinde açıkladığı paketle esnaf ve sanatkarlarımıza toplamda 4.6 milyar tutarında hibe verecektir. Bu paketlerden dolayı esnaflarımız adına Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize teşekkür ediyorum. Şu salgın döneminde işyerleri kapalı olan ekonomik yönden etkilenen esnaf ve sanatkarlarımız önünü görebilmesi, piyasa kırgınlığının giderilmesi, ekonomisinin canlandırılması, iş hacmini ve ticaretini geliştirebilmesi, uygun kredilerde faydalanabilmesi, çek senet kredi kartlarını ödeyebilmesi için hükümetimizin bazı muafiyetler daha getirmesi uygun olacaktır" dedi.

Bankalar elini taşın altına koymalı

Bankalarında elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Evren, "Esnaflarımızın bu zor döneminde yanlarında olması hem ülkemiz için hem ekonomimiz açısından faydalı olacaktır. Ancak kredilere başvuran esnaflarımızın kredi talepleri bankalar tarafından yapılan sicil sorgulamasında, yüzde 30’a yüzde 40’a yakını geçmişte yaşamış olduğu ödeme güçlüğünden dolayı kredi notu düşük görünmektedir. Kredinin notunun düşük görünmesinden dolayı da bankalarca esnaf ve sanatkarlarımıza kredi verilmesi uygun görülmemekte, Bankalar şu salgın ortamında KKB notunu şu ortamda 100 bin liraya kadar biraz daha esneklik göstermesi ayrıca bir SİCİL AFFI uygulayarak esnaf ve sanatkarlarımızın daha kolay kredi kullandırmaları uygun olacaktır. Türkiye’nin etrafı ateş çemberi iken birde bu pandemi illetinin bir an önce Sanayicimiz, esnaf ve sanatkarlarımızı bitmesini istiyor. Çünkü bilim ve teknoloji ile imalat yaparak ülkenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam etmek istiyorlar" şeklinde konuştu.