Eski yapılar yıkılmayacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yıkılan binaların yeniden yapılmasıyla ilgili olarak değişik spekülasyonların yapıldığını belirterek, 'Bizim yıkılan şehrimize bakış açımız şu dur bütüncül bir plan yapacağız. Yeni deprem yönergesi esas alınarak bütüncül plan yapılanmasını yapacağız. Tabii bütüncül plan var eskiyi yıkacak mıyız? Hayır, eskiler yıkılmayacak çünkü bu da bir milli servettir' dedi.

Eski yapılar yıkılmayacak

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Nisan ayı toplantısının birinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirdi. Mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan imar ağırlıklı bazı maddeler oylanarak karara bağlandı. Toplantıda, kardeş şehir ilişkisi kurulması görüşülerek karar bağlandı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, toplum içerisinde değişik spekülasyonların yapıldığını kaydederek, “Bizim yıkılan şehrimize bakış açımız şu dur; bütüncül bir plan yapacağız. Yeni deprem yönergesi esas alınarak bütüncül plan yapılanmasını yapacağız. Tabii bütüncül plan var eskiyi yıkacak mıyız? Hayır, eskiler yıkılmayacak çünkü bu da bir milli servettir. Eski yapılarda sayısallaşarak yerinde duracaklar ve bütüncül plana 5-10 sene sonra adapte edilecekler. Uygulamamız bu şekilde olacaktır. Bir diğer husus yerinde dönüşümü esas alıyoruz. Kat yüksekliği ne kadar olursa olsun yerinde dönüşüm. Tarım arazileri, ticari alanlar maalesef konuta açılmış, keşke zamanında açılmasaydı. Biz çok direndik ve Battalgazi’de açmadık ve şu anda da o bölgede yaşayan vatandaşlarımız bizlere dua ediyorlar” diye konuştu. 

Gereksiz yere ağır hasarlı verildi

Malatya’daki ağır hasarlı evlerin bazılarına gereksiz hasar bazılarına da ağır olduğu halde az hasar verildiğini söyleyen Gürkan, “Şimdi Malatya’da şunu görüyorum. Evlerin pencereleri sökülmüş, vinçle binaların içerisine giriliyor. Bu evlere baktığımızda az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı. Sonra bir adama 10 bin lira veriyorlar kapılar, bacalar, kalorifer, petekler, avizeler, su bataryaları sökülüyor ve bütün bunlara 10 bin lira veriliyor. Bu durumla alakalı biz, geçtiğimiz hafta içerisinde Ortadoğu Teknik Üniversitesinden ve Bilkent Üniversitesinden bir grup hocalar getirdik. 25 yerde 9 lokasyonda inceleme yaptırdık. Onların bize verdiği raporu söylüyorum; ağır hasarlı olanların yüzde 50’sinin kurtarılabileceğini ifade ettiler. Bazı binalarda duvarlar patladığı için korkudan girilmemiş ve eve ağır hasarlı demiş çıkmış. Bu bir milli servettir. Bunların hak ve hukukunu korumak gibi belediye olarak yükümlülüğümüz var. Bu anlamda Meclis Üyelerimiz bulundukları belediyelerde ve temsil ettiğiniz belediye sınırları içerisindeki vatandaşlarımızla konuşun ve binaları tam tescil etmeden kapılarını, pencerelerini söktürmesinler. Yazıktır. Adam dişinden tırnağından artırmış, yememiş, içmemiş, giymemiş, gezmemiş, kredi ile ev almış ve tüm emeklerini 10 bin liraya vermek zorunda kalıyor. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Vatandaş itiraz ettikten sonra ağır ve orta hasarlı olduğu tescillenirse, o zaman binaların yıkılmasını kabul ederim ama yaptığımız araştırmada ağır hasarlıların sağlam olduğunu gördük” dedi. 

Göçü tersine çevirmeliyiz

CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Gunnur Tabel ise, deprem süreciyle ilgili açıklamada bulundu. Tabel, Malatya’da yaşanan göçe dikkat çekerek, “Bu süreçte şehrimizin yaklaşık yarısı başka kentlere göç etmek zorunda kaldı. Özellikle teknik elemanlar, öğretmenler, doktorlar, hukukçular ve üniversitelerimizdeki öğretim üyeleri bu gidişin büyük çoğunluğunu oluştururken, bunun yanında Malatya’mız için çok önemli olan sanayi ve tarım gibi diğer iş kollarında çalışanlarda göç etti. Bu göçü geriye döndürmek ve durdurabilmek amacıyla, şehrimizdeki eğitim kurumlarının açılması ve eğitime başlaması çok önemlidir. Basından gördüğümüz kadarıyla; diğer depremzede kentlerde eğitim az da olsa başlarken, ilimizin merkezinde bu açıdan hiçbir çabanın olmaması bizi üzmektedir. Bir an önce şehir merkezimizin enkazını kaldırıp, ağır hasarlı binalardan kurtularak, daha önce buralarda yaşayan insanların, en azından geçici barınma sorunlarını çözemezsek, bu giden hemşerilerimizin geri dönmesi ve şehrimizin canlanması bir hayal olacaktır” şeklinde konuştu. 

En temel gereksinim temiz su

Deprem sonrası bulanık akan temiz suyla ilgili Tabel, “En basit kentsel yaşam gereksinimlerinden ikisi temiz içme suyu ve temiz havadır. İçme suyumuzla öğündüğümüz Malatya’mızda iki ay boyunca musluklardan bırakın içmeyi, temizlikte bile kullanılamayacak olan çamurlu su akması bir yana, ne acıdır ki, ulusal basında Türkiye’nin havası en kirli olan beş ilinden birisinin de Malatya olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz” ifadesini kullandı. Tabel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atılacak deprem konutlarıyla ilgili, “Yarın afet konutları temel atma töreni planladığınızı söylüyorsunuz. Nereye, ne şekilde, hangi planlarla, bu artçılar devam ederken mi temel atacaksınız” diye sordu.