Eski devlet hastanesinin tekrar yapılmasını istiyoruz
Battalgazi ilçesi Büyükhüseyinbey Mahallesi Muhtarı Coşkun Şalva, Malatya eski devlet hastanesinin arsasının üzerine yapılmayan 300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanesi yüzünden vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Şalva, 'Eski devlet hastanesinin tekrar yapılmasını istiyoruz' dedi.
Büyükhüseyinbey Mahallesi Muhtarı Coşkun Şalva gazetemize yaptığı açıklamada, ilk ihalesi 13 Haziran 2018 tarihinde yapılacakken iptal edilen ve ikinci ihale için 28 Ağustos 2018 tarihi açıklanan ve yine iptal edilen 300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanesi inşaatı yapım ihalesine en erken sürede çıkılması gerektiğini kaydetti. Şalva ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:
NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Coşkun Şalva: Ben Malatya Battalgazi Büyükhüseyinbey Mahallesi Muhtarı Coşkun Şalva, 62 yaşındayım. Lise mezunuyum, dört dönemdir mahalle sakinlerinin teveccühleriyle muhtarlık yapmaktayım.
NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve nasıl muhtar oldunuz?
Coşkun Şalva: Doğduğum, büyüdüğüm, mahalleye daha iyi nasıl hizmet verebilirim düşüncesiyle yola çıktım. Sağolsunlar mahalle sakinlerinin verdiği oylarla muhtar oldum. Bugüne kadar en iyisini yapmaya çalıştım.
NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Coşkun Şalva: Mahalle halkının sevdiği, saydığı, söz sahibi olan kişilerden seçmeye özen gösteriyorum.
NETHABER: Devletin mahalledeki temsilcisisiniz. Bu nasıl bir duygu?
Coşkun Şalva: Yapmak istediğim şeyi yapamazsam o gece uyuyamıyorum. O kadar çok mesleği benimsedim. İnsanlara hizmet için varız. Eğer o hizmeti yapamayacaksak burada bulunmamızın bir anlamı olmaz. Allah’a şükürler olsun üzerimizde ki görevi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Mahallemizde dışardan gelen üniversite öğrencileri için elimden geleni yapmaktayım. Aldığımız hizmet ve yardımları vatandaşa ulaştırmak için çabalıyoruz.
NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?
Coşkun Şalva: Davete katıldım. Ülkemizin için iftihar edilmesi gereken bir yapı. Ülkemiz için yapılan işleri kimse cebine koyup götürmüyor.
NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadardır Mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var?
Coşkun Şalva: Dört yüz elli ev var. Nüfusumuz dört bin beş yüz civarında. Suriyeli ve Afgan uyruklu 12 aile yaşamaktadır. Ama kaç kişi yaşıyor belli değil. Diyalog kurduğumuz zaman sıkıntı olmuyor. Tercümanlar aracılığıyla anlaşıyoruz. Bazıları uyanıklık yapmaya çalışıyorlar ama sorun olmuyor. Belki mahalleli olarak on ev dizmişizdir. Sadece mahallemiz değil ülkemiz insanı çok fedakar.
NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir? Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?
Coşkun Şalva: Çok şükür mahallemiz orta ve üst tabaka. Alt sınıf çok nadir. Daha çok memur ve esnafın yoğun olduğu bir mahalle. Hatta Belediye’nin bazı ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi için haber verdim ama kabul etmeyen aileler oldu.
NETHABER: Görevleriniz nelerdir? Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?
Coşkun Şalva: Bizim kendi imkanlarımızda olan bir şey yok ancak devletimizin sosyal hizmetlerin bilgisi doğrultusunda onlara uyarılarda bulunup verilen bilgileri paylaşıp faydalanmasını sağlıyoruz biz duyurmakla mükellefiz.
NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir? Ulaşım, Su, Kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?
Coşkun Şalva: Sağ olsun Battalgazi Belediyesi çok yardımcı olmaktadır. Bir sokağımızda 40 metrelik aydınlanma sorunu olan yerimiz var. Kabul edilmiş en kısa zamanda halledeceği söylendi.
NETHABER: Görev süreniz içinde Mahallenize neler kazandırdınız? Mahalle sakinleri ile aranız nasıl? Ne tür olumsuzluklar yaşıyorsunuz?
Coşkun Şalva: Doğalgaz bizim zamanımızda geldi. Altyapımızı komple yeniledik. Muhtar evini yaptık. Okullarımızın tamir tadilatlarını giderdik.
NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?
Coşkun Şalva: Benim mahalleme ihtiyaç olarak yaşlı vatandaşlarımız için PTT acentesi açılmasını Sivas Caddesinde uygun yerler bulunmakta. Vatandaşlarımız maaşların ve faturalarını yatırmak için farklı yerlere gitmekteler kalabalık olunca bütün zamanını orada geçirmek zorunda kalmakta. Acilen mahallemize Postane şubesi yapılmasını istiyoruz. Mahallemin istediği acilen bir konu. Belediyemizden kart dolumu yapabileceğimiz bir yer. Mahallemizde bulunmamakta vatandaş eski belediyenin oraya gidip doldurmak zorunda kalıyor.
NETHABER: Vatandaşlarla ilişkilerinizde en çok neye dikkat edersiniz?
Coşkun Şalva: Vatandaşla çok içli dışlıyım haberimim olduğu her yere giderim. İnsanlarla sürekli diyalog kurmaktayım. Taziye, hasta ziyareti, düğünlere elimden geldiğince gitmeye gayret etmekteyim.
NETHABER: Mahallenize yenilik olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Coşkun Şalva: Yenilik olarak yeşil alan kazandırmak istiyoruz ama hiç boş yerimiz olmadığından bir şey yapamamaktayız.
NETHABER: Çevreyi koruma konusunda ne düşünüyorsunuz?
Coşkun Şalva: Vatandaşlarımızı bilinçlendirdikten sonra çevre korumanın devamı geliyor. Battalgazi Belediyemiz temizlik ve çevre konusunda çok duyarlılar kendilerine teşekkür ediyorum.
NETHABER: Bilişim ve iletişim araçlarını kullanır mısınız?
Coşkun Şalva: Günümüzde biliyorsunuz her şey bilgisayarla bizde işlemlerimizi bilgisayar ile yaptığımızdan dolayı kullanmaktayız.
NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?
Coşkun Şalva: Camimiz, okul, var ama sağlık ocağı başka yerlere gitmemiz gerekmektedir. Sağlık ocağı ihtiyacımız bulunmakta yapılsa çok iyi olur.
NETHABER: Sorun yaşadığınız ya da destek göremediğiniz kurumlar var mı?
Coşkun Şalva: Sorun yaşadığımız kurum bulunmamakta. Özellikle Battalgazi Belediyesi her konuda yardımcı olmaktalar.
NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu?
Coşkun Şalva: Ben muhtarlığa muhtar maaşı 20 lira iken başladım. Para için asla düşünmedim. Para hevesiyle değil, gönül işiyle girdim Mahalleme hizmet için bu görevi yapmaktayım.
NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?
Coşkun Şalva: Tekrar olmaya düşünüyorum. Vatandaşlarımızın teveccüh ederlerse tekrardan aday olmayı düşünüyorum.
NETHABER: Son olarak sizin eklemek istedikleriniz?
Coşkun Şalva: Mahallemizde ihtiyaç sahibi bir aile yaşamakta defalarca belediyeye dilekçe vermelerine rağmen dört ekmek alamıyorlar. O ailenin gerçekten ihtiyacı olduğunu için Belediye’ye bildirdik. Gelip eve bakıp, evi görmelerine rağmen gidip uygun görülmemiştir diye bilgi verdiler. Neden uygun görülmemiştir eşi çalışıyor ama işi sürekli değil ara işlerde çalışmaktadır. Ne vasıflı insanlar gelip ekmek fişleriyle pasta, börek almaktalar. İhtiyacı olan ailelere gerçekten verilmesi gerekiyor. Belediyelerden ricamız muhtarların yardım konusunda itimat edilmesi bizim verdiğimiz isimler gerçekten muhtaç insanlar. İhtiyacı olmasa neden fakirlik kağıdı verelim. Belediyelerin muhtarlara itimat etmeleri gerekiyor. İhtiyaç sahibi insanlar utanıyorlar bir istekte bulunmaya biz fakir insanları bildirdiğimizde itimat edilmemekte. Gönderdiğimiz fakirlik kağıdına özellikle itibar edilmesini istiyoruz. Eğer biz mahalleyi temsil ediyorsak ihtiyaç sahibi olanı mahallede biz biliriz. Battalgazi Bölgesinde hastane bulunmadığından vatandaş mağdur olmaktadır. Eski Devlet hastanesinin tekrar yapılmasını istiyoruz.