Erzurum Malatya Kayısısına Resmen Sahip Çıktı..! 'Tescilletmek İstiyor'
Erzurum coğrafi işaret tescilini arttırmaya devam ediyor. Erzurum'un damak lezzetlerini adeta dile getiren ve 55 coğrafi işaretli ürünle rekora koşuyor. Türk Patent ve Marka Kurumu'nda 15 ürünü daha Erzurum'a kazandırmaya çalışıyor. Coğrafi işaret tescili alacak ürünler arasında 'Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi'ni de tescilleyerek adeta dünyaya adını kayısıyla duyuran 'Malatya Kayısı'sını tescillemek istiyor.
55 ürün coğrafi işaret aldı
Hem gastronomi hem de kültürel miraslar açısından zengin olan Erzurum’da ilk coğrafi işaret Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından Karnavas Dut Pekmezi için alındı. Son olarak Tortum Ekşi Pestili için onay alan Erzurum’a ait 55 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi . Bunlar ; Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır ,Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Çaşır Kavurması ,Erzurum Tatar Böreği ,Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyes,i Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi, Erzurum Pastırması, Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Eriştesi ,Erzurum Ekşili Dolma ,Erzurum Tereyağı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu , Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Gliko, Erzurum Şalgam Dolması, Erzurum Et Kavurmas,ı Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması , Erzurum Yumurta Pilavı, Hasankale Lavaşı, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Çortutu Pancarı ,Karnavas Bezi, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli,Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Su Böreği, Narman Şeker Fasulyesi, İspir Kaymağı, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hınıs Fasulyesi ,Oltu Taşı ,Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kadayıf Dolması ,İspir Kuru Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Civil Peyniri ve Karnavas Dut Pekmezi.