Erkenek'te risk düşük ama Adıyaman'a dikkat!

Asrın felaketini yaşayan Malatya' da vatandaşların deprem endişesi bitmek bilmiyor. Katıldığı bir yayında soruları cevaplayan Paleosismolog Ramazan Demirtaş'ın  açıklamaları Malatyalıları rahatlatırken Adıyamanlıları uyardı. Demirtaş, Erkenek için, yakın tarihte deprem beklemiyoruz derken Gölbaşında deprem potansiyelinin var olduğunu söyledi.

Erkenek'te risk düşük ama Adıyaman'a dikkat!

6 Şubat depremlerinde büyük acıların yaşandığı Malatya'da  hayatın normalleşmesi adına çalışmalar devam ederken vatandaşların büyük deprem endişesi bitmiş değil. Malatyalıları rahatlatan, Adıyamanlıları ise uyaran açıklama Paleosismolog Prof. Dr. Ramazan Demirtaş'tan geldi. Doğu Anadolu Fayında büyük deprem aralığının bin yılları bulduğunu aktaran Demirtaş; "Çelikhan-Erkenek kısmında deprem riski çok düşük"  derken Adıyaman için "Gölbaşı-Türkoğlu’nda deprem potansiyeli yüksek” ifadelerini kullandı. 

“Çelikhan Erkenek kısmında deprem riski çok düşük”

Flash Tv Haber yayınına katılan Prof. Dr. Demirtaş, 7.8’lik depremin kuzeyine doğru gittiğiniz zaman Çelikhan Erkenek’te Doğu Anadolu fay zonu olduğu kesimde en son 1893’de 7.2, 1905’de 6.8 olmuş. Doğu Anadolu fayı üzerinde deprem tekrarlama aralıkları genellikle 1000- 1500 üzerindedir. Çok yakın tarihte Çelikhan Erkenek kısmında deprem riski çok düşüktür" dedi.

“En çok sıkıntıya düştüğümüz yer Gölbaşı-Türkoğlu”

Fay hatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "En çok sıkıntıya düştüğümüz yer 1114, yani Gölbaşı-Türkoğlu olduğu kesim. 900 küsur yıl geçmiş. Burada deprem bekler misiniz? Aslında deprem potansiyeli yüksek. 6 Şubat depremleri 1114 depreminin olduğu yerde olmadı. Sadece onun üzerinde bir yüzey kırığı gelişti, bu da aslında bir kırılma değil yırtılma. Yani bu kısımdaki deprem tekrarlama aralığı en az 1000 yıl, hatta 1000 yılın üzerinde derseniz burada deprem riski düşük ama deprem potansiyeli var" şeklinde konuştu.