Engellilere engel olmayın

Engelli vatandaşlar için ayrılan otoparklara araç park eden vatandaşlar yüzünden engelli vatandaşların sıkıntı yaşadığını dile getiren Gaziler ve Şehit Aileleri Dernek Başkan Yardımcısı Gazi Adnan Çavdar, 'Bizim Malatya halkı ve idari amirlerinden istediğimiz tek şey, engelli otoparklarının sadece engelliler tarafından kullanılması' dedi.

Engellilere engel olmayın

Malatya'da birçok alanda engelliler için özel park alanı ayrılıyor ve engelli vatandaşlara kolaylık sağlanıyor. Ama bazı araç sahipleri bu alanlara araçlara park yaparak engelli vatandaşları mağdur ediyor.

Bizleri mağdur etmemelerini istiyoruz

Konuyla ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Gaziler ve Şehit Aileleri Dernek Başkan Yardımcısı Gazi Adnan Çavdar, vatandaşların engelli vatandaşlara karşı duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Bizler gazi olarak, ortopedik engellileriz. Ortopedik engelli dediğimiz zaman, genelde ayaklarını, kollarını, gözlerini kaybeden insanlar. Bizim Malatya halkı ve idari amirlerinden istediğimiz tek şey, engelli otoparklarının sadece engelliler tarafından kullanılmasını istiyoruz. Bu durumla ilgili sorun yaşıyoruz. Hastanelerde olsun, araçlarımızı park edeceğimiz otoparklarda, şehrin sokaklarında olsun. Engelli otoparklarının var olması var ama buraya bizim gibi bedensel engellilerin değil de zihinsel engellilerin park etmesi bizi sıkıntıya sokmakta. Bunlar için biz gerekli müracaatları yaptık. Yeni gelen emniyet müdürü duyarlı, gerekli çalışmaları yapıyor. Ama bu sadece mülki idari amirlerince değil, bizim vatandaşlarımızın zihniyetinin düzgün olması, bizleri bu konuda mağdur etmemelerini istiyoruz. Engelli otoparklarına sadece ve sadece engellilerin park etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bir sınırlandırma getirilmeli

Annesi, babası, kayınbabası, kaynanasının, adına engelli aracı alıp, kendileri sağlıklı oldukları halde kendileri kullanan ve bunu engelli otoparklarına ben engelliyim diyerek araç park edenlerin engellileri sıkıntıya soktuğunu ifade eden Çavdar, “Buna bir sınırlandırılma getirilmeli. Yeni yasalara düzenlenerek, halkın daha iyi bir şekilde bilinçlendirmesinin sağlanmasını gerekmektedir. Bunun da yapılmasını istiyoruz. Belediye otobüslerinde sadece ücretsiz seyahat kartlarından yararlanıyoruz. Belediye otobüslerinde ilk 4 koltuğun yaşlılara, engellilere ve hamilelere ayrılması gerekmektedir. Böyle bir yazılı ibare hiç bir belediye toplu taşıma araçlarında yoktur. Biz gazi kartlarımızla bindiğimiz zaman vatandaşlarımız, bizlere engelli olduğumuz halde, elimizde baston olduğu halde yer vermemek için elinden gelen bütün çabayı sarf ediyorlar. Resmi kurumlarda işlem yaparken biz normal vatandaş gibi değerlendiriliyoruz. Sıra alma olaylarında gazi olarak sağlık kuruluşlarında ibareler vardır. Hasta muayene sıraları vardır. Biz normal muayene sivil hastaymış gibi muamele görüyoruz. Bunların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.