En kalitelisi Yazıhan'da

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde bu yıl 20 bin dekar alanda ekilen 7 bin ton çerezlik ayçiçeğinin hasadı tamamlandı. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, Türkiye'nin en kaliteli çerezlik ayçiçeğinin Malatya'nın Yazıhan ilçesinde yetiştiğini belirterek, 'Yazıhan ayçiçeği için vazgeçilmez bir üretim alanı oldu. Yazıhan bölgesinde ayçiçeği olmazsa olmazımız olacak. Çerezlik ayçiçeği deyince artık Malatya akla gelecek' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
En kalitelisi Yazıhan'da
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde bu yıl 20 bin dekar alanda ekilen 7 bin ton çerezlik ayçiçeğinin hasadı tamamlandı. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, Türkiye'nin en kaliteli çerezlik ayçiçeğinin Malatya'nın Yazıhan ilçesinde yetiştiğini belirterek, ‘Yazıhan ayçiçeği için vazgeçilmez bir üretim alanı oldu. Yazıhan bölgesinde ayçiçeği olmazsa olmazımız olacak. Çerezlik ayçiçeği deyince artık Malatya akla gelecek’ dedi.
Malatya Net Haber - Yusuf Cici

Yazıhan ilçesinde yapımı tamamlanan Boztepe Recai Kutan Barajı'yla birlikte bölgede yetiştirilen ürün değişiklikleri kendini göstermeye başladı. İlk kez geçtiğimiz yıl Yazıhan bölgesinde ekimine başlayan çerezlik ayçiçeğinde bu yıl hasat üreticinin yüzünü güldürdü. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odaları Başkanı Yunus Kılınç gazetemize yaptığı açıklamada, ilçede ayçiçeğinden dekara 300-350 kilogram verim alındığını söyledi. 

Yazıhan'da ürün değişiklikleri oluyor

Kılınç, Boztepe Recai Kutan Barajı'ndaki suyun gelmesiyle birlikte çiftçilerin buğdaya ve arpaya alternatif olarak ayçiçeği ekimine yöneldiğini belirterek, Yazıhan Boztepe Recai Kutan Barajı'nın suyunun akmasıyla birlikte Yazıhan'da ürün değişiklikleri oluyor. Daha önce arpa buğday ekilirken, daha sonra pancar, yonca, ayçiçeği ekilmeye başlandı. Ayçiçeğinde acemi olmamıza rağmen iki yıldır Yazıhan'da yetiştirilen ürüne bakılırsa Türkiye genelinde en kalitelisi olduğu gördük. Ayçiçeğinde 361 diye bir tohum var. O tohumu ektik. Sezon olarak Türkiye'nin ilk çerezlik ayçiçeği Yazıhan'da hasat edildi. Bölgede en çok Elbistan ay çiçeği hasadında orada hasat sezonu yeni başladı biz ürünümüzü sattık" dedi. 

Yazıhan ayçiçeği için bir üretim alanı

Bu yıl yaklaşık 20 bin dekar alanda ekilen ayçiçeğinden 7 bin çerezlik ürün alındığını anlatan Kılınç, bu yıl yaklaşık 20 bin dekar alanda dekar başına 350 kilogram civarında ürün alındı oda 7 bin ton ürüne tekabül ediyor. Geçen yıl 10 bin dekar alanda ekim yapılırken, bu yıl ekim alanları iki katına çıktı. Verimde de artış oldu. Geçen yıl acemilikler yaşadık. Gübre kullanımda, toprak analizi yapımında eksiklerimiz oldu. Bu yıl biraz daha düzeldi, inşallah önümüzdeki sezon daha güzel olacak. Bundan sonra Yazıhan bölgesinde ayçiçeği olmazsa olmazımız olacak. Pancar üretimi 4 yılda bir ekiliyor. O 3 yıllık arayı, ayçiçeği gibi ürünlerle kapatacağız. Ayçiçeği vazgeçilmez bir ürün oldu, üretici memnun. En azından hasat dönemi kışa kalmıyor, erken hasat ediliyor. Nisan ayında ekim yapıyorsunuz, Ağustos ayının başında hasada başlıyorsunuz. Kısa dönem olması üretici açısından daha iyi.  Pancar gibi kışa kalmıyor. Birde kalite olduğu için diğer illerde kilogram başına 6-7 liradan satış yapılıyor. Biz buradan toptan 13 liradan çerezlik ay çiçeğini sattık. Yazıhan ayçiçeği için bir üretim alanı oldu. Çerezlik ay çiçeği değince artık Malatya akla gelecek gibi. Burada pancar kooperatifinin büyük emeği var. Biz 7 bin ton ay çiçeği satışı gerçekleştirdik. Bir kaç firma aldı. Bunlar dışında devlet bünyesi altında, Tarım Kredi Kooperatifi, Şeker A.Ş olabilir pazar sorununu aşabilir. Firmalar, ürün ilk çıktığı zaman 13 fiyat verirken, son zamanlarda 8 liraya kadar fiyatları düşürdüler, devletimizin tedbir almasını talep ediyoruz" diye konuştu.  

Pancarda rekolte yüzde 50 düştü

Yazıhan Ovasında yetiştirilen şeker pancarı üretimiyle ilgili konuşan Kılınç, "İlkbahar'da yağışların olmaması kuraklık, pancar üreticinin ürünlerinin gövermesine sebep oldu.  Birinci ekimde pancar gövermedi, ikinci ekim yapıldı, bazı üreticilerimiz üçüncü ekimi yaptı. Fıskiye de yapsanız yağmur gibi ürünü yeşertmesi kolay olmuyor. Havalar ısınıyor, ürünlerde verim düşüklüğü oluyor.  Bu yılki pancar üretimimiz gerçekten düşük olacak. Rekoltemiz düşük olacak. Dekara 9-10 ton pancar kaldırdığımız alanlarda 5-6 tona düşecek. Yaklaşık yüzde 50 düşüş olacak" şeklinde konuştu. 

Nevzat Kanar

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN