En iyi bal belirlendi

13. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nda Arı Yetiştiriciler Birliği tarafından, 'En İyi Bal Yarışması' düzenlendi. Yazıhan ilçesinde üretilen bal birinci seçildi.

En iyi bal belirlendi

Yarışmanın açılışında konuşan Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, birlik olarak üyelere her türlü desteği sunduklarını belirterek, “Birliğimizin bağlı olduğu İlçe Tarım Ve Orman müdürlüğüyle beraber de çiftçi denetimleri ve saha çalışmaları da yapılmaktadır. Yıl içinde 5 bin adet ana arı üreticilerimiz için getirilip dağıtılmıştır. Türkiye şeker fabrikası genel müdürlüğü ile anlaşma yaparak arıların ilkbahar ve sonbahar bakımı için üreticilerimize ucuz şeker sağlandı. Yıl içerisinde üreticilerimizin mum ihtiyaçlarını yine yalnızca üreticilerimizden aldığımız posa ve külçeleri geri dönüşüme koyarak katkısız bir şekilde kendi makinelerimizde mum üretip ihtiyaçları doğrultusunda yeniden üreticilerimize sunuyoruz. Yıl içerisinde verilen koloni ve ana arı desteklemeleri takip edilerek üreticilerimizin desteklemelerden faydalanması sağlandı. Tarım ve kırsal kalkınma dan faydalanmak isteyen üreticilerimizin ücretsiz projelerini hazırlayıp onlara yol gösterip bu gibi desteklerden faydalanmalarını sağladık. Bu desteklerden 2018 yılı içerisinde 27 çiftçimizin her birine 40 bin TL hibe dağıtıldı” dedi.

Organik ve doğal olmalı

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, organik balın önemine değinerek, “Bugün ülkemizin de içerisinde bulunduğu en büyük sıkıntılardan bir tanesi de beslendiğimiz gıdaların, organik ve doğal olup olmaması arasındaki tereddütlerimizdir. Organik ve doğal olmayan gıdaların, daha sonra vücudumuzdaki bazı hastalıklara da mahal verdiğini hepimiz biliyoruz. Hakikaten Malatya'daki çiftçilerimizin önündeki engellerin aşılması noktasında, üretimlerinin daha faydalı, hızlı, teknolojik araç ve gereçlerle ve daha doğal bir yapıyı bozmadan üretimin arttırılması noktasında çok büyük çalışmalar sergilediklerini ifade ettiler. Bizlerde bu çalışmaları daha üst seviyelere taşıma noktasında elimizden gelen gayret ve çabayı da göstereceğiz” diye konuştu.

Bal üretiminde gerilerdeyiz

Arıcılığın öneminden bahseden Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ise, “Aslında arının birinci ürünü meyveler ve sebzelerdir. Gıda güvenliği, tarlalar ve arazilerin korunması yanında arılarında korunmasını ön görmektedir. Yediğimiz ürünlerin yüzde 90'ından fazlasını, arılar toz bırakması ile elde edilir. Aslında arının birinci ve en önemli görevi doğayı dengede tutamaktır. Arı bu yediklerimizi üretirken, kendisi içinde yiyecek üretir. Arının ürettiği bala, ayrıca şifa kaynağıdır. Doğal olarak, bütün çiçek ve bitkilerin çeşitlenmesinde arıların faktörü büyüktür. Arı farklı çiçeklerden polen alıp diğer çiçeklerde tozlandığı için çeşit zenginliği ve doğadaki bitkilerinde çoğalmasının en büyük etkenlerden bir tanesidir. Arıların korunması için bakanlığımız bu bağlamda, arılar ve arıcılığın desteklenmesi açısından ana arı desteği ve kovan başına destek vermektedir. Arıcılıkta kovan sayısı bakımından dünyada ilk sıralardayız. Fakat bal üretiminde biraz daha gerilerdeyiz” ifadelerinde bulundu. Programa Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, oda ve birlik başkanları katıldı. Yarışma sonunca derece giren yetiştiricilere çeşitli ödüller verildi 1.Hüseyin Buğday 266 Puan Yazıhan 700 TL, 2. Hüseyin Levent 255 puanla Hekimhan 500 TL, 3.Yusuf Özdemir 246 Puan Yeşilyurt 300 TL Esenlik Alışveriş çeki ile yarışmaya katılan diğer 23 kişiye ise 100’er TL esenlik alışveriş çeki verildi.