'En delikanlı başkan'

Malatya Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı işyeri kapanan esnafa bin 500 TL destek verdiğini, bunun Malatya'daki belediyelere örnek olması gerektiğini söyledi. Cavlak, 'Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin en delikanlı belediye başkanı çıktı' dedi.

'En delikanlı başkan'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni koronavirüs tedbirleri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, açıklanan yeni koronavirüs tedbirlerinin yerinde bir uygulama olduğunu vurgulayarak,  yerel yönetimlerin bu süreçte mağduriyet yaşayan esnaflara destek olunması çağrısında bulundu.

Kimse polyannacılık oynamasın

Her yeni uygulamadan esnafın olumsuz etkilendiğini ve daha kötüye gittiğini aktaran Cavlak, "Sağlık kazançtan çok daha önemlidir elbette. Esnafımız kazanç mücadelesi değil, yaşam mücadelesi veriyor. Malatya’da yaşadığımız deprem ve ardından gelen pandemi süreciyle birlikte esnafımıza birtakım destekler de verildi. Verilen destekleri önemsiyoruz. Halkbank aracılığı ile esnafımızın yarıya yakınına kredi desteği verildi. Acaba kredi desteği verilmeyen, yarıdan fazla esnafın durumu nedir diye araştıran var mıdır? Bu esnaflar acaba ihtiyacı olmadığı için mi kredi kullanmamıştır. Yoksa tüm kapılar bu esnafların yüzüne mi kapanmıştır. Benim gözlemlerim çok ciddi bir sosyal yaranın açılmakta olduğudur. Kimse polyannacılık oynamasın. Kimse esnafın durumunu tozpembe göstermeye çalışmasın. Bankalar zerre kadar risk almıyor. Risk almayanlar özellikle kamu bankaları. Kamu bankaları risk almıyorsa devlet risk almıyor demektir. Devlet risk almıyorsa, sosyal devlet ilkesi işlemiyor demektir. Yaşadığımız deprem sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, tüm esnaflara 50 TL faizsiz kredi vereceğiz dedi. Gelinen noktada yarısına bile verilmedi. Verildiği kadarıyla ise birileri övünüyor, ballandıra ballandıra anlatıyor. Övünülecek değil, ağlanacak haldesiniz. Şuanda Ticaret Bakanlığımızın yeni bir destek paketi çalışması içerisine girdiğini biliyoruz. Beklentimiz net olarak şudur; mağdur olan, batmakta olan, esnafın yanında amasız lakinsiz durulmasıdır, destek olunmasıdır" diye konuştu.

Belediyeler örnek alsın

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında iş yerini kapatan esnafa destek olmak için 1500 lira yardımda bulunduğunu hatırlatan Cavlak,  "Her kurum karınca kararınca imkânları ölçüsünde bir şeyler yapmalıdır. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin en delikanlı belediye başkanı çıktı. İş yerini kapatmak zorunda kalan esnaflara Bin 500’er lira destek vereceklerini açıkladı. Ve yine aynı Fatma Şahin daha önce iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafların ve yanlarında çalışanların su faturalarında %50 indirime gitmişti. Kendisine şükranlarımızı sunuyorum. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan belediyenin kiracılarından işyerini kapatmak zorunda kalanlardan kira almayacaklarını açıkladı. 19 bin esnafın, 7 bin tacir ve sanayicinin olduğu Malatya‘da kaç esnaf, tacir bundan istifade edebilecektir. Bunu da açıklamalıdır. 3-5 esnafa destek olmak esnaf dostu başkan sıfatını kazandırmaz kimseye. Esnaf dostu başkan sıfatı ticarethane su abonelerinin tümünden mesken tarifesi üzerinden su bedeli almakla olur. Tüm esnaflardan, tacirlerden, sanayicilerden 2021 yılında tabela vergisi almamakla olur. Sayın Selahattin Gürkan‘ı, Sayın Mehmet Çınar‘ı ve Sayın Osman Güder‘i Esnaf Dostu Başkan olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.