Emeklinin maaşı eridi

Elektrik, doğalgaz, Pazar ve market zamları emeklinin maaşlarını eritti. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, 'Bir kilo domates 25 lira biber 30 lira olmuş. 6 lira aldığımız bulgur 12 lira oldu. Piyasalara yüzde yüz zam yapıldı. Bize verilen zam, elektrik, doğalgaz ve su faturamızı ancak karşılar. Emekli dilenci konumuna düşürüldü' dedi.

Emeklinin maaşı eridi

Aralık 2021 Enflasyon rakamlarının açıklamasıyla birlikte memur ve işçi emeklisine zam oranları da belli olmuş hükümet en düşük emekli maaşını 2 bin 500 TL olarak açıklamıştı. Emeklilerin durumuyla ilgili açıklamada bulunan TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklilerin büyük bölümünün pandemiyle yeterli beslenme ve ısınma imkânlarının kalmadığını, elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarla, gıda fiyatlarındaki yükselişlerin ise mağduriyeti daha çok artırdığını söyledi. Sorunların sistemsel olarak çözülmesini ve kalıcı çözümler getirmesini isteyen Tangüner, ek ödeme sözünün tutulmasını talep ediyor.

Emekli dilenci konumuna düştü

Tangüner, zamların emeklinin belini büktüğünü belirterek,  "Zam bizi mahvetti. Emekliler perme perişan, emekli doğalgaz, elektrik ödeyemez duruma düştük. Ekmeğin hesabını yapar olduk. Biliyorsunuz ortalama 2 bin 500 3 bin lira maaş alıyoruz. Ocak ayından itibaren 2 bin 500 TL maaş almaya başladık. Bize verilen zam, elektrik, doğalgaz su faturamızı ancak karşılar. Piyasalara yüzde yüz zam yapıldı. Biz nasıl geçineceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, marketlere denetim yapılacak dedi. Maalesef Malatya için konuşmak gerekirse hiç bir denetim yok. Geçen hafta markete ayçiçeği yağı almaya gittim 130 liraya aldım, iki gün önce bizim sekreter aynı markete, aynı ürünü almaya gitti 140 lira ne oldu da 3 günde 10 lira zam geldi. Piyasalar böyle olsa biz nasıl geçineceğiz. Bu şartlarda yaşama şansımız azaldı. Hasta bir arkadaşımız var, aramızda para toplayıp yardımda bulunacağız. Emekli dilenci konumuna düşürüldü. Devletimizin emekliye sahip çıkması lazım. Bu insanlar yıllarca emek verdiler. Yazık günahtır.  Emekli emeğinin karşılığını alamıyor” dedi.  

Malatya’da ilk defa ekmek kuyruğu gördüm

Malatya’da ilk defa ekmek kuyruğu gördüğünü ifade eden Tangüner, “Bir kilo domates 25 lira biber 30 lira olmuş. 6 lira aldığımız bulgur 12 lira, geçen sene bu zamanlar 8 lira aldığımız nohut 20 lira olmuş, mercimeğin kilosu 25 lira olmuş biz nasıl alacağız. Bu şekilde nasıl yaşayacağız. Zamlara müdahale edilmesi lazım. Sadece elektrik, doğalgaz değil ekmek bile pahalandı.  50 kuruş daha ucuz verdiği için belediye büfesinden ekmek almaya gittim. Metrelerce kuyruk var. İlk defa Malatya'da böyle kuyruk gördüm" şeklinde konuştu.  

Ek ödeme sözü tutulsun

Tangüner, emekliye yönelik ek ödeme sözünün tutulmasını talep ederek, "Bizim ek ödememiz vardı.  Daha önce bize söz verildi. Yıllardan beri ek ödeme yüzde 5 yüzde 9'a çıkaracaklardı, onu da çıkarmadılar. Onun için sıkıntılarımız büyük. Devletimiz, doğalgaz ve elektrik zamlarının önüne geçer ve yahut bir iyileştirme yapar. Böyle giderse maaşımız doğalgaz ve elektrik faturasına ancak yetecek. Artık mutfağa başka yere verme şansımız yok. 13 milyon emekli var. Emekliye sahip çıkmazlarsa emekli yarın seçimde yapacağını yapar" açıklamalarına yer verdi.