Emekli zam bekliyor

Yüksek enflasyon karşısında maaşları altı ayda eriyen emeklinin gözü, Temmuz'da yapılacak artışta. Temmuzda yapılacak olan zam oranının yüzde 39 gibi lanse edildiğini ifade eden TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, 'Yüzde 50'de verseler, yüzde 60'da verseler bu şartlar altında emeklinin geçinmesi mümkün değil. En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli' dedi.

Emekli zam bekliyor

Milyonlarca emekli Temmuz ayında alacağı zam ve bu yıl Kurban Bayramı’nın temmuz ayına denk gelmesi ile alacağı zam ve ikramiyeye odaklandı. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, ekonomik koşullar nedeniyle maaşlarının yetmediği ve geçinemediklerini belirterek, maaşlarının gerçek anlamda iyileştirilmesi ve yaşanılabilir bir düzeye getirilmesini talep etti. Dernek binasında yaptığı basın açıklamasında yaklaşık 2 milyon emeklinin 2 bin 500 TL maaşla geçim mücadelesi verdiğine dikkat çeken Tangüner, İğneden, ipliğe gelen zamlar karşısında emeklinin tükendiğine vurgu yaptı.

Aybaşını getiremiyoruz

Temmuzda yapılacak olan zam oranını değerlendiren Tangüner, “Şimdiye kadarki istatistiklere göre; devletin söylemiş olduğu rakam yüzde 39. Yani bu zam değil de enflasyon rakamı. Kesin olmamakla beraber bunu vereceklerini söylüyorlar. Yüzde 50’de verseler, yüzde 60’da verseler bu şartlar altında emeklinin geçinmesi mümkün değil. Ülkemizde 1.5, 2 milyona yakın emeklimiz 2.5 bin lira para alıyor. Şimdi bu arkadaşlarımızın gerçek maaşı bin 600 lira. Şimdi yeni zamla diyelim enflasyonla, verilen zam bin 600 lira ile çarpılacak. Bu da 500 TL eder. 500 TL 2,5-3 bin lira eder. 3 bin lira ile bir emeklinin geçinebilmesi mümkün değil. Biz devletten yaşanabilir bir zam istiyoruz. Bizim yat-kat alabilecek gücümüz yok. Biz 10 bin, 15 bin TL maaş da istemiyoruz. Kimseye muhtaç olmayacağımız bir zam talep ediyoruz. Bunu verirlerse emekli mutlu olacak, vermezlerse de kendileri bilir. Yani bunu bilesiniz. Bu piyasada istihbar sağlanmazsa, kontrol altına alınmazsa, zam ne verirlerse versinler bu millet perişan, emekli perişan. Yani onun için bizim en büyük sıkıntımız emekliyi göz ardı etmesinler. Biz kimsenin arka bahçesi değiliz. 13,5 milyon emekli var Türkiye’de. Bunu en azından piyasadan katsınlar. Buna göre hesaplarını da yapsınlar. Emekliye de yazıktır. Biz zaten inan ki Malatya’dan Ankara’ya gidemiyoruz. Yani yol parası bulamıyoruz. Bu emekli ne yapacak, aybaşını getiremiyor, pazarlara giremiyorlar. Eskiden Malatya böyle değildi. Bunları boş yere söylemiyoruz. Malatya’nın insanı, emeklisi perme perişan. İnan ki ekmek bulamıyoruz. Artık ekmek kulübeleri, belediyelerin vermiş olduğu ekmek kulübelerine emeklimiz erken saatte gelir, bir poşet ekmek doldurur öğleye doğru kulübelerde ekmek bulamazsınız. Böyle bir şey gördünüz mü? Böyle bir şeyi ilk defa ben Malatya’da görüyorum” dedi. 

Artık paramızla muayene oluyoruz 

Tangüner, yıllardan beri gündem olan ek ödemenin yüzde 8’e çıkarılmasını talep etti. Hastanelere gidişlerde emekliden kesilen katkı paylarının emekliyi sarstığını ifade eden Tangüner; “Hastane durumuna gelince, emekliler artık hastanelerde muayene olamıyor, randevu alamıyor ondan sonra bu katkı paylarının biran önce kalkmasını talep ediyoruz. Şimdi biz artık emekli olarak, artık paramızla muayene oluyoruz. En azından bir emekli hanımı ile hastaneye iki defa gittiğinde en az 350 TL para ödüyor. Bunu da emeklinin vermesi mümkün değil. Verdiği zaman emekli perme perişan oluyor” diye konuştu. Malatya’da ki emeklimizin yüzde 50’si ev sıkıntısı çektiğini ifade eden Tangüner, devletin yardımcı olmasını gerektiğini belirtti. Tangüner, yaklaşan Kurban Bayramı’nda, emeklinin kurban kesme şansının olamadığını vurgulayarak, emekli ikramiyelerinin artırılmasını istedi.