Emekli hayal kırıklığına uğradı

Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam emeklileri memnun etmedi. TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, hükümetin emeklilere yönelik zam şeklinin emekli maaşları arasındaki makası yeniden açacağını vurguladı. Emeklinin zam beklentisinin yüzde 45 olduğunu belirten Tangüner, 'Yapılan yüzde 25'lik zam emekliyi büyük bir hayal kırıklığına uğrattı' dedi.

Emekli hayal kırıklığına uğradı

Temmuz ayında açıklanan 6 aylık enflasyon rakamlarının ardından emeklilere yapılan zam emekliyi hayal kırıklığına uğrattı. 6 Şubat depremlerinde binlerce konutun yıkıldığı yüz binlerce konutun ağır hasarlı olduğu Malatya'da, en ucuz ev kirasının 8 bin lira olduğunu belirten TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, gazetemize yaptığı açıklamada; "Emekliyi büyük bir hayal kırıklığına uğrattılar,emeklilere yaşama şansı verilmeli" dedi. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Temmuz ayında maaşlarında yapılacak olan iyileştirilmedeydi. Lakin emekliler umduğunu bulamadı. Bizim isteğimiz ve beklentimiz yüzde 45 civarındaydı. Ortalama olarak emek maaşı 7500 lira denildi ama 4500 lira alan dul ve yetimler var. Bunların zam alacağı 600-700 lira bunlar nasıl geçinecek, nasıl doğalgaz elektrik ödeyecek?" dedi. 

'Umudumuzu kaybettik; bu ekmek, soğana yetmez'

Meselenin sadece enflasyon olmadığını ve ev kiralarının büyük bir önem arz ettiğinin altını çizen Tangüner, "Malatya, afet bölgesi 8000 TL'den aşağı kiralık ev yok. Emeklinin aldığı bu zam ekmek soğana yetmez.  Gözümüz çok yükseklerdeydi. Biz seyyanen 2000 artı 19,75 enflasyon farkı bekliyorduk.  Enflasyon harici iyileştirme olarak yüzde 5 verdiler. Eskiden emeklilerimizden geçinemeyenler, esnaflar yanında çalışarak ufak bir para alıyordu. Şimdi Malatya'da esnaf emeklilerden daha kötü, seyyar satıcılık yapıyor. Emekliler nereye gitsin. Biz umudumuzu kaybettik" açıklamasını yaptı.

Emekliler ölüme mahkum

Taleplerinin sadece hayat sürdürebilecek kadar olduklarını vurgulayan Başkan Tangüner, "Bizim fazla talebimiz yok biz yaşanabilecek kadar bir zam talebimiz var.  Ortalama 11 bin TL bekliyorduk. Malatya piyasası ekonomik olarak 3'e, hatta 5'e katlandı. Geçen sene aldığımız dolmalık biberin kilosu 3 liraydı, bu sene aldım 30 Türk Lirası. On kat arttı. Emekli, ne yiyecek. Yoğurt süt, peynir zaten  almış başını gitmiş. Emeklileri ölüme mahkum ettiler" şeklinde konuştu.

Emeklilere yaşama şansı verilmeli

Emeklilerin çok tepkili olduğunu vurgulayan Tangüner, "Emekli arkadaşlarımız beni arıyor perme perişanız ne yapabiliriz diyorlar. Hiç bir şey yapamayız.  Genel başkanımız da yüzde 45 istiyordu.  Emekliler sürekli göz ardı ediliyor.  Devlet zor durumda kabul ediyoruz ama emeklilere yaşama şansı verilmeli" dedi.

Zam gözüktüğü kadar bile değil

Zamların yapılma şeklinin makası yeniden açacağını belirten Başkan Tangüner, "Kök maaşı 7500 öncesi yapılan zamda 4000 ise o rakam üzerinden hesaplanacak. Yani en düşük emekli maaşı alanlar kök olarak 5500 lira ücret alanlar 1375 lira zam alacaklar. Yani en düşük emekli maaşı 8875 lira olabilir. Yani zam gözüktüğü kadar bile değil" dedi.