Emekli endişeli

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emekliye verilen zam oranlarından memnun olduklarını belirterek, 'Bize şuana kadar verilen en iyi zam. Fakat piyasaların yüksek olması, iğneden ipliğe zam gelmesi tabi ki bizi endişelendiriyor. Bu nedenle verilen zam sürekli artan fiyatlar karşısında eriyip gidecek' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Emekli endişeli

Aralık 2021 Enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından memur ve işçi emeklisine zam oranları da belli oldu ve hükümet en düşük emekli maaşın 2 bin 500 TL civarında olmasına karar verdi. TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, açıklanan zam oranının emekliye verilen en iyi zam oranı olduğunu ancak piyasadaki fiyat istikrarsızlığının emekliyi endişelendirdiğini söyledi.

Yıllardır beklediğimiz zamdı

Yaklaşık 10 yıldır dernek başkanlığı yaptığını söyleyen Tangüner, bu dönemde verilen zammın en iyi zam olduğunu vurgulayarak, "Fakat piyasaların yüksek olması tabi ki bizi endişelendiriyor. Sıkıntılarımız var fakat dernek olarak en büyük amacımız ücreti düşük olan arkadaşlarımızın kısmen de olsa bunun giderilmesi. Malumunuz bin 200-300-500 liraya kadar alan ve bun oranlardan daha düşük maaş alan arkadaşlarımız vardı. Bunlara ortalama olarak 2 bin 500 liraya maaşlarının çıkartılması bizleri mutlu etti. Fakat bu da yeterli değil. Piyasalar denetim altına alınırsa, fiyatlar ucuzlarsa aldığımız zam fena bir zam değil. Emeklinin pirzolası kuru fasulye pilav. Bulgurun fiyatı 20 gün önce 600 liraydı bugün bin 200 liraya çıkarttılar. Yani buda mı Dolar'a bağlı? Piyasalar, stokçular kendi kafasına göre zammı yapıyor bu sıkıntıyı da kim çekiyor? Dar gelirli insanlar emekliler çekiyor. Dar gelirli insanlar kimler? Yine emekliler genelde. Verilen bu zam yıllardan beri beklediğimiz bir zamdı. Ama arkadaşlarımızın kazançlarının az olması, evlerinin kira olması halinde bu arkadaşlarımızı sıkıntıya sokuyor. Bizlere yüzde 500'de zam verilse bizler yine 'az' deriz ama burada devleti düşünmek lazım. Yine halimize şükrediyoruz" dedi.  

Ek ödemede hayal kırıklığı

Emekliye verilen ek ödeme oranlarının arttırılmamasının emekliyi hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Tangüner, "Ek ödememiz var. Bunu sürekli olarak söylüyoruz. Yıllardan beri yüzde 5 civarında alıyoruz buda ortalama 150-200 TL'ye yakın bir ek ödememiz var. Buda tabi verilen yüzde 25 zammın içerisinde. Onu bir, iki puan yükseltmiş olsalardı emekliye 150-200 TL' daha bir faydası olurdu" dedi.

Fiyat istikrarı sağlanmalı

Tangüner, piyasadaki ürünlere yönelik denetimlerin arttırılması gerektiğine işaret ederek, "Emeklinin isteği piyasada fiyatlarını denetlenmesi. Eskiden bilirsiniz zabıtalar bakkalları, marketleri, manavları, dükkanları gezerlerdi fiyat istikrarını sağlamak için. Şimdi ise böyle bir şey yok. Belediye başkanlarımıza sesleniyoruz, fiyatlar kontrol altına alınırsa inan ki biz mutluyuz" diye konuştu.