Elimizdeki tek silah aşı

Malatya'da vaka sayılarının 100 bin nüfusta 75'lerde seyrettiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Haziran ayında ciddi bir aşılama yapılmadığı takdirde sonbaharın rahat geçmeyeceğini söyledi.

Elimizdeki tek silah aşı

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, ildeki vaka sayısı, yoğun bakımların yoğunluk oranı ve aşılama ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Daha önce Covid-19 vakalarının 100 bin nüfusta 100’ün üzerinde olduğunu ama son zamanlarda vaka sayılarının azaldığını ve vaka sayılarının bu hafta 75’lerde olduğunu öngördüklerini belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bentli, il genelinde yoğun bakımda 40 hastanın bulunduğunu, bunlardan 14 kişinin entübe olduğunu ve Covid kaynaklı vefatların devam ettiğine vurgu yaptı.

290 bin doz aşı yapıldı

Malatya’da şu ana kadar yaklaşık 290 bin doz aşı uygulandığını, 125 bin kişiye ise 2 doz aşının yapıldığını kaydeden Bentli, öncelik grubuna giren toplam kişi sayısına göre, 39 bin vatandaşın aşı önceliği gelmesine rağmen hala aşı için randevu almadığını belirtti. Malatya’da günlük 150 bin aşı yapma kapasitelerinin olduğunu ve şu anda yüzde 6-7 randevu doluluğuyla gidildiğine vurgu yapan Bentli, haziran ayında ciddi bir aşılama yapılmadığı takdirde sonbaharın rahat geçiremeyeceğine dikkat çekti. Bentli, "Malatya’da 100 bin nüfusa düşen Covid-19 vaka sayıları daha önceleri 100’ün üzerindeydi. En son 90’lardaydı ve bu hafta için daha bakanlık açıklama yapmadı ama 75 civarında seyrediyor." dedi.

Sağlık çalışanlarının yüzde 80’ni aşılandı

Daha önce Sağlık çalışanlarının hasta vakalarının yüzde 10’nunu teşkil ettiğini anımsatan Bentli, şöyle devam etti: "Özellikle Pandemi’nin birinci bir ve ikinci dalgalarında sağlık personellerimiz daha aşıda yapmamıştı. O dönemde filyasyon ekiplerinde görevli yaklaşık bin 500’e yakın personelimiz pozitif tanı almıştı. Ama son üçüncü dalgada sağlık çalışanlarımızın yüzde 80’ni aşılandığı için 45-50 personelimiz pozitif tanı aldı. Çok şükür bunlardan hiçbiri hastana de bile yatmadı. Biz burada aşının etkinliğini görmüş olduk." diye dikkat çekti.

Yoğun bakımlarda ciddi düşüş yaşandı

Üçüncü dalga sonrasında yoğun bakımlarda çok ciddi anlamda azalma olduğuna dikkat çeken Bentli, "Şu anda yaklaşık 40 vatandaşımız yoğun bakımda hala tedavi görmekte. Maalesef bunlardan 14 vatandaşımız entübe durumunda. Tabi yoğun bakımdaki hasta sayımız böyle devam ettiği müddetçe de günlük vefatlarımızda hala devam ediyor. En azından sağlık hizmetlerimizi sunarken, zora sokacak bir durum yok. Yoğun bakım doluluk oranlarımız Covid dışı hastalarla birlikte yüzde 55-60’larda. Servislerimizde hakeza çok daha rahat bu sayılarla salgının çok rahat yönetilebildiğini ve hastalarımıza çok rahat hizmet verdiğimizi söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

6 hastanede hizmet verdik

Özellikle üçüncü dalga da, Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesinin dışında; Doğanşehir, Darende ve Akçadağ Devlet Hastanelerinde de hizmet vermeye başladıklarına vurgu yapan Bentli, "Tabi hastaların büyük kısmına   Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesinde hizmet veriyorduk ama şimdi genel olarak durumu daha rahat olan ve yoğun bakım ihtiyacı olmayan hastaları bahsettiğim ilçelerimizde ki hastanelerde tedavi etmeye başlamıştık." dedi. Malatya’da şu ana kadar yaklaşık 290 bin doz aşı uygulandığı, 125 bin kişiye ise 2 doz aşının yapıldığını kaydeden Bentli, "40 bin vatandaşımız da ilk dozlarını yapmış ikinci dozlarını bekliyorlar. İlimizde toplam da 290 bin aşı uygulandı. Maalesef ilimizde aşı önceliği gelmesine rağmen 35 bin vatandaşımız ve ilimizde kayıtlı ama ilimizde yaşamayan 4 bin vatandaşımızla beraber 39 bin vatandaşımız hala aşı için randevu almamış ve aşı yaptırmamış." diye dikkat çekti.

Aşı sıkıntısını çözdük

Sağlık Bakanlığının başlattığı kampanyayı hatırlatan Bentli, "İnşallah bu ay çok yüklü miktarlarda ülkemize ve ilimize BioNTech aşı gelecek, tedariki konusunda sıkıntımızı çözdük. İnşallah yarın 50 yaş üzeri de başlayacak. Yaş grupları tedarike göre 5’şer yaş azaltılıyor. Özellikle haziran ayında çok ciddi bir aşlama yapmasak, maalesef sonbaharı rahat geçiremeyiz. Ama şu an toplam hedef nüfusunun aşılanma oranı yüzde 65-70’lerde bu oranın daha yüksek olması lazım. İnşallah yaş grupları azaldıkça bu hedef nüfusumuzun aşılanma oranı da artacak diye umut ediyoruz." dileğinde bulundu.

Elimizdeki tek silah aşı

Salgında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Bentli, son olarak şunları söyledi: "Şu ana kadar net bir tedavisi olmayan bir viral hastalık. Şu an elimizdeki tek silah aşı ve çok şükür ülkemizde de aşı tedariği problemi büyük ölçüde çözüldü. İnşallah aşı randevusu alınca vatandaşlarımızın hangi aşı olduğuna bakmaksızın ilk aldıkları randevuyla aşılarını yapmalarını önemle vurguluyoruz. Yoksa bu salgından kurtuluşumuz maalesef daha uzun sürebilir. Bunu da vurgulamak istiyorum. Malatya’da günlük 150 bin aşı yapma kapasitemiz var. Şu anda maalesef yüzde 6-7 randevu doluluğuyla gidiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde yaş grupları düşürüldükçe, öncelik grubu ve hedef nüfusumuz arttıkça bu oranların daha yüksek olacağını umut ediyoruz. Dediğim gibi randevu kapasitemiz çok yüksek olduğu için ilimize gelecek aşı tedariğin de bir sıkıntı olmazsa çok hızlı bir şekilde hedef nüfusumuzu aşılamayı umut ediyoruz." (İLKHA)