Elazığ ve Maraş depremlerinden sonra Malatya için yeni uyarı

Asrın felaketini yaşayan Malatya' da vatandaşların deprem endişesi bitmek bilmiyor. Katıldığı bir yayında soruları cevaplayan Paleosismolog Ramazan Demirtaş, Gölbaşında deprem potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Bu durum, 'Malatya yine komşu depreminden etkilenir mi?' sorusunu akıllara getirdi.

Elazığ ve Maraş depremlerinden sonra Malatya için yeni uyarı

6 Şubat depremlerinde büyük acıların yaşandığı Malatya'da  hayatın normalleşmesi adına çalışmalar devam ederken vatandaşların büyük deprem endişesi bitmiş değil. Bir haber programında  açıklamalardan bulunan  Paleosismolog Ramazan Demirtaş, Gölbaşında deprem potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Bu durum "Malatya yine komşu depreminden etkilenir mi?" sorusunu akıllara getirdi. Son 3 yılda Malatya'nın etkilendiği 6,8; 7,6 ve 7,7'lik depremler komşu illerde meydana geldi.

 “En çok sıkıntıya düştüğümüz yer Gölbaşı-Türkoğlu”

Fay hatlarını değerlendiren Ramazan Demirtaş, "En çok sıkıntıya düştüğümüz yer 1114, yani Gölbaşı-Türkoğlu olduğu kesim. 900 küsur yıl geçmiş. Burada deprem bekler misiniz? Aslında deprem potansiyeli yüksek. 6 Şubat depremleri 1114 depreminin olduğu yerde olmadı. Sadece onun üzerinde bir yüzey kırığı gelişti, bu da aslında bir kırılma değil yırtılma. Yani bu kısımdaki deprem tekrarlama aralığı en az 1000 yıl, hatta 1000 yılın üzerinde derseniz burada deprem riski düşük ama deprem potansiyeli var" şeklinde konuştu.

Malatya yine mi etkilenecek?

2020 yılında Elazığ'ın Sivrice İlçesinde gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremde etkilenen Malatya, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden de etkilenmişti. Bu durum, "Adıyaman/Gölbaşın'da olası bir büyük deprem yine Malatya'yı etkiler mi?" sorusuna yöneltti.

Geçmiş depremlerin Malatya merkezine olan uzaklıkları

Sivrice- Malatya     73 KM
Pazarcık- Malatya 180 KM
Elbistan- Malatya 130 KM
Ramazan Demirtaş'ın uyardığı olası Adıyaman depremi Gölbaşı- Malatya 130 KM