Ekmeğe zam

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, maliyetlerde yaşanan artışlardan dolayı ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğu belirterek, 'Fırıncılar ekmeği 4 liradan satacak. 4 lira ile kazanmayı değil ayakta durmayı düşünüyoruz.' dedi.

Ekmeğe zam

Malatya ESOB tarafından alınan karar ile 24 Haziran Cuma gününden itibaren 200 gram pide ve somun ekmek 4 TL’den satılacak. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, artan girdi maliyetleri ekmeğe zam kararı aldıklarını, bir ay önce fiyat güncellemesi için başvuruda bulunduklarını bugünden itibaren zamlı tarifeyi uygulayacaklarını söyledi. Alınan zam kararıyla birlikte son 8 ayda Malatya’da ekmeğe yüzde yüz zam yapıldı. 

TMO’da una zam yaptı

Pandemiden bu yana fırıncı esnafı hep zarar ettiğini dile getiren Büyükelçi, “Artık sürekli artan maliyetlere kavuşmamız mümkün değil. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) biliyorsunuz fırınlara un veriyordu. Şimdi kısıtlı veriliyor. Verilen una da baya zam geldi. 260 liradan aldığımız 50 kilo un 400 liraya kadar çıktı. Özel firmalardan aldığımız unun fiyatı 450 ile 500 TL arasında değişiyor. TMO esnafa ihtiyacı kadar un vermiyor. Diğer taraftan akaryakıta gelen zam aldı başını gidiyor. Doğalgazla çalışan fırınların faturaları yüzde 300 arttı. Çoğunlukla doğalgazla çalışıyor. Odunla çalışan fırında ise, odunun tonu 750 liradan en düşük bin 500 TL’ye çıktı. Böyle giderse 2 bin lirayı geçecek. Şuanda odun bile bulamıyoruz. İşçiliğimiz, asgari ücret değil, çok yüksek işçinin maliyeti bize 11-12 liradır. Bu haliyle esnaf çok büyük zarar ediyor” dedi.

Ekmek en az 5 lira olmalı

Büyükelçi, ekmeğin en az 5 lira olması gerektiğini savunarak, “5 TL olmalı ki esnaf para kazanabilsin. Ama biz 4 lira olması için müracaatta bulunduk, 4 lira ile kazanmayı değil ayakta durmayı düşünüyoruz. İstanbul’da şuanda ekmek serbest piyasada 5 liraya satılıyor. Henüz güncellenmemiş fiyatlardır. Artık esnaf güncelleme yapmak istiyor. Bir ay önce fiyat güncellemesi için başvuruda bulunduk, şuanda zam kararını uygulayacağız. Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; biz zam yapmak istemiyoruz ancak artan girdi maliyetleri bizi zam yapmaya zorluyor” şeklinde konuştu.