Ekmeğe zam var mı yok mu

Koronavirüs salgını ekonomiyi kötü anlamda etkilerken, su zammının ardından ekmeğe de zam yapıldı. Malatya Fırıncılar Odası'nın pide fırınlarına gönderdiği fiyat listesine göre, pide ekmeğe yüzde 25 oranında zam yapıldı. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, zam kararının korsan bir şekilde yapıldığını öne sürerek, yasal işlem başlattıklarını söyledi. Keskin, 'Fırıncılar Odasının verdiği fiyat listesi geçersiz, zam yoktur. Bu yetki sadece esnaf sanatkarlar odasına ait' dedi.

Ekmeğe zam var mı yok mu

2018 yılından beri Malatya’da 170 gram pide ekmeği, 1 lira 25 kuruştan satılıyordu. Malatya Fırıncılar Odası'nın fırınlara gönderdiği fiyat tarifesine göre 170 gram pide ekmeğin tanesi 1, 50 TL olarak belirlendi. Zam kararıyla ilgili gazetemize konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, zam kararına tepki göstererek, fırıncılar odasının zam yetkisinin olmadığını ifade etti.

Korsan şekilde zam yapıldı

Türkiye genelinde böyle bir zammın olmadığını ifade eden Keskin, "Fırıncılar Odasının verdiği fiyat listesi geçersiz,  zam yoktur. Ülke genelinde diğer illerin bakın fiyat listesini kim veriyor.  Böyle bir yetki yoktur. Korsan şekilde zam yapıldı esnaf mağdur edilmekten başka. Bu yetki sadece esnaf sanatkarlar odasına aittir.  Ülke genelinde 170 gramda, 1,5 liraya ekmek yoktur. Esnaf şunu iyi bilecek Türkiye genelindeki gibi 200 grama çıkaracaklar. Ondan sonra fiyat isterlerse biz onu değerlendireceğiz.  Bize müracaat edeceklerdi, biz bunun fiyatını, düşünüp, taşınıp karar verecektik. Ondan sonra valiliğe gidecek, belediye gidecek,  komisyon kurulacak fazla mıdır, noksan mıdır, az mıdır? Onlar karar verecek. Ondan sonra yürürlüğe girecek. Kara borsayla ben yaptım ettim olmaz. Zaten yargıya gidecek bu iş. Bu şekilde afiş bastırması kanunen yasal değil.  O da tamamen suç işliyor. Yasal işlemleri başlattık. Böyle bir yetkisinin olmadığını söylüyoruz" diye konuştu.

Vatandaş ekmeğin gramajını bilecek

Keskin, esnafı hiç bir zaman mağdur etmediklerini vurgulayarak, "Millet yediği ekmeğin gramajını bilecek.  200 gram ekmeği, 170 gram olarak satamazsınız. Böyle bir hakkınız yok. 2018 yılından beri aynı fiyata satıyorlar. Fiyatınız eksikse, gelirsiniz 200 gram çıkarmak kaydıyla fiyat istersiniz. Yalnız 200 grama çıkaracaklar, çıktıktan sonra fiyat neyse oturup, konuşalım karar verelim" şeklinde konuştu.