Ekmeğe zam ertelendi

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, daha önce aldıkları ekmeğe zam kararını depremden dolayı ertelediklerini söyledi. Büyükelçi, 'Tüm Türkiye deprem bölgelerine destek olurken, ekmeğe zam yapmayı uygun görmedik' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ekmeğe zam ertelendi

Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, oda binasında banı mensuplarına ekmeğe yapılması düşünülen zam kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şimdilik erteleme kararı aldık

2020 yılında ekmeğe yapılması düşünülen zam kararını depremden dolayı bir süre ertelediklerini söyleyen Büyükelçi, "Daha önce yaptığımız basın açıklamasında ekmeğe zammın olacağını dile getirmiştik. Malatya ve Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem dolayısıyla kaçınılmaz dediğimiz zammı şimdilik erteleme kararı aldık. Biz fırıncılar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz ve zarar da etsek belli bir süre vatandaşlarımızın yararına olacak bu kararı aldık. Tüm Türkiye deprem bölgelerine destek olurken, ekmeğe zam yapmayı uygun görmedik" diye konuştu.

Malatya’da fırın sayısı çok fazla

Büyükelçi, fırıncı esnafının, artan maliyetlerden kaynaklı kazanamadığını dile getirerek,  "Bizler zammı yılbaşından önce yapacağız demiştik. Çünkü şu anda un fiyatları, maya fiyatları, işçi parası çok yükseldi. Mesela unun torbası 80 liradan 120 liraya, mayanın paketi 75 liradan 95 liraya, odunun tonu 250 liradan 550 liraya yükseldi. Asgari ücrete zam yapıldı ve fırınlar birçok personel çalıştırıyorlar. Sigortalar arttı. Fırıncılar maalesef kazanamıyor. Ayrıca Malatya’da fırın sayısı çok fazla. Çevre illerde fırın sayısı az olmasına rağmen Malatya’da lokanta adı altında fırınlar açılıyor. Özellikle bu problem Yeşilyurt ilçesinde yaygın. Yeşilyurt ilçesinde yaklaşık 120 fırın, pide-lahmacun salonu adı altında çalıştırılıyor ve pide üretiliyor. Pide-lahmacun salonunun Malatya’da olmadığını herkes biliyor. Biz itirazlarımızı bildirdik, ancak itirazımıza bir cevap verilmedi. Çünkü çalıştırılan yerler fırın statüsüne uygun değiller. Lokanta olması gereken yerlerde pide üretiliyor" şeklinde konuştu.