Eczacılar eyleme gidiyor

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczacıların 16 Ekim'de Türkiye genelinde eyleme gideceğini belirterek, İlaç yokluklarına, İlaç fiyat farklarına, Kontrolsüz açılan fakültelere, Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza, Kamu eczacılarının hak kayıplarına, Eczacıların yok sayılmasına, Eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine 16 Ekim Pazar günü hep birlikte Dur Diyeceğiz!' dedi.

Eczacılar eyleme gidiyor

Türk Eczacılar Birliği, artan ekonomik sorunlar, yükselen maliyetler, bunun karşısında atılmayan adımlar gerekçesiyle 14 yıl sonra 16 Ekim’de Ankara’da miting yapacak. Türk Eczacılar Birliği’nin eylem kararıyla ilgili açıklama yapan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczacılık mesleğinin ekonomik tehlike altında olduğunu söyledi. 

Eczacılar kaderlerine terk edildi

Türk Eczacılar Birliği’nce yapılan açıklamayı okuyan Sönmez, eczacıların özverili çabalarına rağmen kaderlerine terk edildiğini anlatarak, “Bu ülkeye kattığımız değer görülmek istenmedi, eczacıya hak ettiği değer verilmedi. Eczacılar yok sayıldı. Mevcut koşullar altında ilaç eczacılık hizmetlerimizi sürdürmenin imkansızlığını, tüm kamuoyuna ve ilgili taraflara güçlü bir şekilde dile getirdik, getiriyoruz. Buna rağmen kamu otoritesi tarafından duymazdan ve görmezden geliniyoruz. Birinci basamak sağlık hizmet danışmanı ve halka en yakın sağlık hizmeti sunan eczacılar olarak açık bir şekilde ifade ettiğimiz taleplerimize karşılık bulamıyoruz;  Hak Ettiğimiz Değeri Göremiyoruz” diye konuştu. 

Ekonomik tehdit altındayız

Mesleklerinin ekonomik tehdit altında olduğuna vurgu yapan Sönmez, “Bu durum böyle devam ederse, iki eczaneden birinin kapanacağı, ilaca erişim sorunlarının daha da artacağı ve halk sağlığını tehdit eden birçok etkenin ardı ardına geleceği bir sürecin başlaması artık kaçınılmaz. Bugün en temel işletme giderlerimizi dahi karşılayamadan, ecza depolarına olan borçlarımızı kredi borçlarıyla kapatarak ayakta durmaya çalışıyoruz.  Onun için “şimdilik” kaydıyla açığız diyoruz. Çünkü yarın, ne olacağını biz de bilmiyoruz 2009 yılında Mesleğimize biçilen elbisenin günün ekonomik koşullarına uymadığı net bir şekilde ortadadır. İşte bu nedenle, Biz eczacılar, artık eczacılığı baremler arasına sıkıştıran sisteme dur diyoruz! Hastalarımızın ilaca erişim hakkının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması için artık kalıcı önlemlerin alınması gerekiyor. İşte bu nedenle, Biz eczacılar, hem meslektaşlarımızı hem de hastalarımızı mağdur eden ilaç yokluklarına DUR DİYORUZ! Bugün hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmadı. Hastalarımız bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını cebinden ödemek zorunda kalıyor. Fiyat farkları ise her geçen gün katlanarak artıyor. Eczacılar açısından da mağduriyet yaratan bu durum her gün meslektaşlarımız ile hastalarımızın karşı karşıya gelmesine neden oluyor. İşte bu nedenle, Biz eczacılar,  Hastalarımızın cebini yakan yüksek fiyat farklarına DUR DİYORUZ! Stratejik personel olarak hizmet veren kamu eczacılarımızı hiçe sayan, hakkaniyet ilkesini çiğneyen ve çalışma barışını bozan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğini kabul etmiyoruz. İşte bu nedenle, Biz eczacılar,  Kamudaki meslektaşlarımızın emeklerinin hiçe sayılmasına DUR DİYORUZ! Bugün takviye edici gıda ürünleri, vitaminler ve bitkisel ürünlerin yer aldığı sağlık ürünleri eczanede dışından yani internetten ve diğer satış kanallarından satılıyor. Halk sağlığı tehdit ediliyor.  İşte bu nedenle, Biz eczacılar,  Takviye edici gıdaların halk sağlığını tehdit eder şekilde satılmasına DUR DİYORUZ! Plansız bir şekilde alt yapıdan ve akademik kadrodan yoksun olarak açılan eczacılık fakültelerine ihtiyacımız olmadığını defalarca dile getirdik. YÖK’e çağrı yaptık.  İşte bu nedenle Biz eczacılar,  Uluslararası standartlarda kaliteli bir eczacılık eğitimi için ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına DUR DİYORUZ” dedi.