EBA çözüm olmadı

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, EBA bilişim ve eğitim ağının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, yüz yüze eğitimin şart olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığının buna göre çalışma yapması gerektiğini söyledi. 'EBA'yı yetersiz bulduğunu ifade eden Albayrak, 'Çoğu öğrencinin ne tablet, ne internet, nede cep telefonu var' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
EBA çözüm olmadı

EBA’nın canlı derste çökmesiyle ilgili sendika binasında açıklama yapan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, tüm öğrencilerin eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi için mutlaka adım atılması gerektiğini belirtti. Eğitim-Sen Malatya Şubesi olarak, eğitim-öğretim kurumlarının mevcut durumlarını, yaptıkları hazırlık çalışmalarını ve okulların ihtiyaçlarını yerinde gözlemlediklerini söyleyen Albayrak, "Bu hususta ki bilgileri doğrudan okul yöneticilerinden bilgi edinerek, süreci takip etmek ve kamuoyunu daha objektif ve doğru şekilde bilgilendirmek istedik. Malatya Merkez ilçelerimizden Yeşilyurt ve Battalgazi olmak üzere sosyo-ekonomik bakımdan değişik mahallelerdeki merkezi büyük 53 okul yönetiminden aldığımız bilgilere göre bu okullarda yaklaşık 2 bin 100 öğretmen görev yapmakta ve 29 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Gezdiğimiz bu okullarda yaptığımız gözlemlere göre bakanlığın talimatıyla bilişim laboratuvarını dönüştürerek EBA destek noktası oluşturan okul sayısı %20 eğitim ve bilişim ağı (EBA) ve diğer uzaktan eğitim araçlarından yararlanarak canlı derslere katılan öğrenci oranı tüm öğrencilerin %10 ile %40 oranında olup bu oran bazı okullarda %70'e çıkmaktadır. Bu oran daha az gelirli sosyo ekonomik bölge okullarında %10’a kadar düşmektedir. Tüm okullarda internet erişimi konusunda sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Okulların büyük çoğunluğu, temizliği ve pandemiye hazırlanması ile ilgili çalışmaları okul-aile birliklerinden sağladıkları kaynaklarla yada borçlanarak yürüttüklerini ve 2-3 haftalık bir süre için yelecek kadar temizlik malzemesi ve maskeleri olduğunu ifade ediyor. Sadece dezenfektan solüsyonu temini ve maskelerin İl Milli Eğitim Müdürlüğünce temin edildiğini ifade edildi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun internet donanımının olamadığı ve öğrencilerin bir bölümünde bilgisayar, tablet yada akıllı telefonlarının olmadığı belirlendi. Bu nedenle derslere katılımın düşük kalmasının en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor" diye konuştu.

Yüz yüze eğitim şart

Albayrak, öğrencilerin yeterli ve eşit eğitim alamadıklarını ifade ederek, yüz yüze eğitimin şart olduğunu vurguladı. Okulların tamamında hizmetli sayısının yeterli olmadığına dikkat çeken Albayrak, İŞKUR üzerinden gönderilen geçici personellerin ise henüz okullara gelmediği, yeterli olmadığı ifade etti. Bütün okullarda uzaktan eğitime öğrencilerin katılımı, öğrenme süreçlerinin yönetilmesi hususundan sorunlar yaşandığı, yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiği ifade e den Albayrak, "Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla belirtiyoruz. Uzaktan eğilimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtmekteyiz. Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız. MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen gerek yüz yüze eğitim, gerekse uzaktan eğitim için gerekli hazırlıkları tamamlayamamıştır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır. Bütün eğitim kurulularında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kuramlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri gibi acil ihtiyaçlar okul-aile birlikleri tarafından değil bakanlık bütçesiyle ücretsiz karşılanmalıdır. Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları İŞKUR, okul-aile birlikleri vs. ile dönemlik geçici değil, kadrolu atama ile karşılanmalı; hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.