Düşük rekolte üzüm fiyatlarını katladı

Malatya'nın Arapgir ilçesinde tescilli köhnü üzümü hasadına başlandı. Ancak rekoltenin düşük olması fiyatları katladı. Köhnü üzüm üreticisi Ahmet Aşıtkalıoğlu, 'Arapgir genelinde biraz rekolte kaybı olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl kilosu 15 lira olarak bağlardan alınan üzüm bu yıl 40 lira. Yüzde 260 artış var' dedi.

Düşük rekolte üzüm fiyatlarını katladı

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden sonra hayatını normalleşmeye başladığı Malatya'da yaz dönemi sona ererken Arapgir'in tescilli Köhnü üzümünde hasat başladı. Hava şartları ve hastalıklardan dolayı rekoltenin düşük olduğunu belirten üreticiler üzüm fiyatlarının geçen yıllara göre yüksek olduğunu belirtti. Rekolte düşüklüğünün fiyatlarda etkili olduğunu belirten üzüm üreticisi Ahmet Aşıtkalıoğlu, "Arapgir genelinde biraz rekolte kaybı olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl kilosu 15 lira olarak bağlardan alınan üzüm bu yıl 40 lira. Yüzde 260 artış var" ifadelerini kullandı.

Fiyatlardan memnunuz

Rekolte düşüklüğünün sebeplerini ilk baharda sıcaklıkların düşük ve yağışların yoğun olmasına bağlayan Aşıtkalıoğlu, "Yaklaşık 20 yıldır da köhnü üzümü yetiştiriciliği yapmaktayım. Üzüm verimi diğer yıllar daha iyiydi. Bu yıl verim düşük. Hem hastalıktan hem de hava şartlarından dolayı Arapgir genelinde biraz rekolte kaybı olduğunu düşünüyoruz. Ürettiğimiz üzümün pazarlanmasına gelince şimdiye kadar bir sıkıntı çekmedik. Şu anda üzümlerimizi bağda 40 TL civarında alıyorlar. Piyasada da 50 TL civarında satılıyor. Geçtiğimiz yıl ise kilosu 15 TL civarındaydı. Bu fiyattan memnunuz" açıklamasını yaptı. 

Pazar kurulmalı

Köhnü üzümünün özel bir pazar ile satılması taraftarı olduğunu belirten Aşıtkalıoğlu, "Üzüm üreticilerimizde pek pazarlama sıkıntımız yok. Örneğin benim kendi müşterilerim var. Ancak kenar mahallelerdeki bazı yetiştiricilerimiz bu konuda sıkıntı yaşıyorlar diyebiliriz. Ancak bölgemizde üzüm ile ilgili bir pazar olsa daha da iyi olur kanaatindeyim.  Kooperatifleşme konusunu pek bilmiyorum ama yetiştirici ile müşterinin buluşturulacağı bir pazar kurulması iyi oldur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.