Düşük maliyetli 20 kat dayanıklı

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, deprem molozlarından elde edilecek geri dönüşüm malzemeleriyle, yüksek dayanımlı restorasyon harcı geliştirdiklerini söyledi. Maraş, 'Restorasyonlar için yurt dışından ithal olarak getirilen restorasyon harcı yerine, tamamen yerli ve 20 kat daha dayanıklı, düşük maliyetli harç üretildi' dedi.

Düşük maliyetli 20 kat dayanıklı

Asrın Felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat merkezli depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Molozların geri dönüşüm noktasında, İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, depremlerde yıkılan binaların molozlarından elde edilecek geri dönüşüm malzemesi ile tarihi yapılarda güçlendirme yapılacağına dikkat çekti.

Tarihi  yapı onarımında orijinalliğin korunması önemli

Maraş, Osmanlı, Selçuklu ve Romalılar tarafından inşa edilen yapılarda kireç esaslı geopolimer malzemenin çeşitli araştırmacılar tarafından ispatlandığına belirterek, "Tarihi yapı malzemeleriyle uyumlu kireç esaslı geopolimer malzemenin Osmanlı, Selçuklu ve Romalılar tarafından inşa edilen yapılarda ve Mısır piramitlerinde kullanıldığı çeşitli araştırmacılar tarafından ispatlandı. Tarihi yapılarda onarım ve güçlendirme çalışmaları yapılırken yapının orijinalliği ve uyumunun korunması oldukça önemlidir. Bu çalışmayı üniversiteden iki akademisyen ve iki lisansüstü öğrenci ile yaptık” dedi.

Yüzde 80 yüksek dayanıklı artış

Restorasyonlar için 20 kat dayanıklı harç üretildiğini belirten Maraş, "20 kat daha dayanıklı, düşük maliyetli harç üretildi. Bu harçlar, bağlayıcı malzeme olarak tarihi yapıyla uyumlu sönmüş kireç, tuğla tozu ve geri dönüşümlü malzemeler kullanıldı. Geopolimer harçlar yeni geliştirilen‘’alkali aktivasyon’’yöntemiyle dayanımları artırılarak yüksek dayanımlı alternatif tamir harçları geliştirildi. Bu harçların yapısal davranışını öğrenmek için, hem yurtdışından getirilen harç hem de yeni geliştirilen geopolimer harç ile üretilen yığma kemer sistemleri İnönü Üniversitesi Yapı Mekaniği laboratuar ortamında test edildi. Geopolimer tarihi yapı harcı kullanılarak üretilen yığma birim elemanları, standart tarihi yapı harcı ile üretilen yığma birim elemanlara göre basınç dayanımlarında yüzde 80 daha yüksek dayanım artışı elde edildi” ifadelerine yer verdi. Maraş, “ Bu üretilen yapı elemanlarında kayma testlerinde ise geopolimer harçla üretilen yığma birim elemanlarının 7 kat daha fazla kesme dayanım artışı elde edildiği belirlendi. Yığma yapı elemanlarında yenilikçi yüksek dayanımlı bu geopolimer harçlar yapının tuğla ve harç arasındaki bütünlüğünü koruyarak yük taşıma kapasitesine önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir” diye konuştu.