Durmuş resmen Büyükşehir'e aday

AK Parti'den Malatya Büyükşehir Başkanlığı için aday adayı olan Mühendis Ahmet Durmuş, resmi başvuru dosyasını Ak Parti Genel Merkezine teslim etti. 

Durmuş resmen Büyükşehir'e aday

2024 Mart ayında yapılacak olan mahalli idareler seçimleri için Ak Parti’de aday adaylığı başvuruları başladı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı için Ahmet Durmuş Ak Parti Genel Merkezine resmi başvuruda bulundu. Daha önce Ak Parti içerisinde birçok aktif görevde bulunan Durmuş, 22. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde Malatya Ak Parti milletvekili adayı olarak gösterilmişti. Maden mühendisi olan Ahmet Durmuş, mühendis kimliğinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının içerisinde aktif biri olarak çalışmalarına devam ediyor.

Ahmet Durmuş kimdir

1969 yılında Malatya’da dünyaya geldim. İlk ve Orta öğrenimimi tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünü okuyarak 1994 yılında mezun oldum. Yabancı dil eğitimi California İnternational University’de tamamladım. Akabinde Colorado School of Mines’da eğitim aldım. 2002 Yılında Le Smoking Tekstili kurarak iş hayatına atıldım. Aynı dönem 22. Dönem AK Parti Malatya Milletvekili Adayı olarak siyasete atıldım. 2003 yılında AK Parti Ankara Üst Delegesi olarak görev aldım.
2001-2002 yıllarında İstanbul Malatyalılar Derneği Genel Sekreter
2003-2005 yıllarında PİAD ( Pütürge İşadamları Derneği) Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı
2010 yılında MADEF (Malatya Dernekler Federasyonu) İstişare Kurulu
2009-2010 yıllarında MASTÖB (Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği) Genel Koordinatör olarak sivil toplum kuruluşlarında görev aldım.

Yeni Büyük Malatya’nın temellerini atmak için yola çıktım

Durmuş, gazetemize yaptığı açıklamada, yeni ve büyük Malatya’nın temellerini atmak için yola çıktığını belirterek, “Malatya aktif olarak deprem üretme kapasitesi bulunan üç ayrı fay hattının üzerine kurulan Malatya deprem riski ile her zaman karşı karşıya olan illerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Doğu ile Batı’nın kesişme noktası olan Malatya’nın coğrafi konumu itibariyle önemli bir yere sahip, gelişime en verimli illerden birisidir. Sağlıklı bir yapılaşma ve doğru bir kentleşme, Malatya için vazgeçilemez bir öncelik olmalıdır. Bu süreçte ulaşım, konut, yeşil alanlar, ticaret ve altyapıda Malatya’mızın ihtiyaçlarına cevap veren; çevresel sürdürülebilirliği, ekonomik kalkınmayı ve sosyal eşitliği gözeten daha yaşanabilir, güvenli bir kenti imar etmeliyiz. Malatya’nın 50 yıllık planını oluşturarak bu plan doğrultusunda yeni bir kent modeli ortaya koyulmalı ve bir an evvel işe koyulmalıdır. Malatya’nın kaybedecek bir saniyesi bile yoktur. Doğru bir planlama sonrası hızlı ve organize bir şekilde kalıcı konutların yapıldığı, Şehir merkezlerinin oluşturulduğu, ticari ve konut alanlarının doğru bir şekilde belirlendiği, afet nedeniyle etkilenen toplumun ekonomik-sosyal ve psikolojik bütünlüğünün yeniden sağlandığı, yeni ve aynı zamanda büyük Malatya’nın temelleri atılacaktır ”dedi.

Malatya bir Dünya kenti statüsü kazanmalı

Kendi içerisinde kapalı kalan Malatya’nın artık sanayileşmesinin ve gelişim sürecinin başlatılmasının zamanı geldiğini ifade eden Durmuş şu ifadeleri kullandı;  “Bu bir milat olabilir. Malatya’mız, modern ve uygar kent ilkeleri çerçevesinde tarihi, kültürel, doğal değerlerine sahip çıkarak bir Dünya Kenti statüsü kazanmalıdır. Temel nasıl atılırsa inşaat o şekilde yükselir. Bu sebeple Yeni ve Büyük Malatya için doğru temelin atılması tam da şu anda gereklidir. Aksi halde çarpık kentleşme modeli ile kaldığımız yerden devam edilecektir. Biliyorum ki bunu hiçbir Malatyalı istemez.

Çok Merkezli Kent Sistemi…

Şehrin bir bölgede sıkışıp büyümeyi ve gelişmeyi engelleyen tek merkezli kent yapısından çıkıp çok merkezli kent yapısına dönüşmesi Vizyonel bir gelişim planı için önemli bir unsurdur. Büyükşehir olgusunun tam anlamıyla oturması ve gelişerek büyümesi için Yeşilyurt ve Battalgazi olmak üzere iki merkez ilçemizde şehir merkezleri oluşturularak Büyük Malatya’nın temelleri atılacaktır. 

Ulaşım ve Trafik İyileştirmesi…

Yaşanan afetten azami derecede etkilenen Malatya’da yıkım çalışmaları devam etmekte olup ara ara bu çalışmalar nedeniyle şehir yolları trafiğe kapanmaktadır. Kent içi ulaşımın rahatlatılması için yeni kent planına uygun olarak belirli ana arterler oluşturulup aktif şekilde kullanıma açılması bununla birlikte Kuzey ve Güney Kuşak yolları da acilen tamamlanarak trafik rahatlatılmalıdır. Ayrıca Kuzey Çevre Yoluna hız verilerek bir an evvel tamamlanması, mevcut çevre yolunun ise şehir içi ulaşıma dâhil edilmelidir. Bu sayede Malatya’da yaşayan ve depremin olumsuz psikolojisinden etkilenen vatandaşların yaşam şartlarının iyileştirilmesine ve geleceğe olan bakışının olumlu hale getirilmesine katkı sunulmuş olacaktır.
Şehir Merkezi Ulaşım planlaması ile daha geniş ve rahat seyir sağlayacak planlı bir uygulama yapılarak geçmişte yaşanan trafik sorunu ortadan kaldırılacaktır. Yeni ve Büyük Malatya vizyonuna yakışır bir kent profili ortaya çıkarılarak gelecek nesillere ulaştırılması düşünülmektedir.

Depreme Dayanıklı Yapılar…

Konut ve işyerlerinin mevcut durum analizleri yapılacak. Dirençsiz yapılar tespit edilerek dönüşüm sistemiyle yıkılarak yerine depreme dayanıklı ve modern yapılar oluşturulacak, orta hasarlı yapılarda ise depreme olan direncine dayalı kontrollü güçlendirme sistemine dâhil edilecek. Yeni yapılarda deprem izolatörü kullanımını özendirilecek.

Çevreye ve Eko sisteme duyarlı olunacak…

İnsan hayatı önceliklidir. İnsan ise doğa ile birlikte vardır. Malatya genelinde devam eden yıkımlar sebebiyle oluşan tozların acilen önüne geçilmesi zaruridir. Asbest gibi kanserojen maddenin yıkımlar sebebiyle dağılarak insan hayatına zarar vermesi asla kabul edilemez. Hizmet insan içindir. İnsanı yok sayarak hizmet yapamazsınız. Bu sebeple Yıkımlarda oluşan Asbest ve tozun etkisini azaltmak için Sulama tekniğinin geliştirilmesi ve daha teknolojik sistemlere yer verilmelidir. İnsanlarla birlikte Hayvan, Hava, su ve toprak zarar görmeden çevreye duyarlı bir şekilde yıkımlar tamamlanmalıdır. 

Şehir Ekonomisi Güçlenmelidir…

Tarımı ile Sanayisiyle, Ticareti ile güçlü bir Malatya için çok çalışılmalıdır. Tarımda güçlü bir Malatya için Başta Kayısı olmak üzere dış ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra daha kaliteli ve verimli bir ürün çıkartılabilmesi geleneksel kayısı üretiminden çıkıp bilinçli üretim sistemi yaygınlaştırılmalıdır. için Uzman ekipler ile bilinçlendirme çalışmaları yapılarak gerekli ekipman kullanımları özendirilecektir. Kayısının İç Pazarda tüketilmesi için de gerekli tüm tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca Sera sisteminin yaygınlaştırılarak meyve ve sebze üretimi güçlendirilip Malatyalının hem uygun fiyata hem de taze ve kaliteli meyve ve sebze tüketimi sağlanacaktır. Üzümüyle, Kirazıyla, Ceviziyle, Elması, Armutu, Narı ile kaliteli ve yaygın bir ürün kitlesine sahip Malatya Tarım ve ekonomik olarak daha güçlü bir hale gelmemesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. 

Türkiye Yüzyılında Ortak Akıl ile Hep Birlikte Başarabiliriz…

Malatya’nın içerisinde bulunduğu güç durumdan bir an önce çıkarılabilmesi; kent planlamasında yerel halkın, sivil toplum kuruluşlarının, uzmanların ve yöneticilerin bir araya gelerek kentsel projeleri, politikaları ve kararları birlikte oluşturması ile yani ortak akılla mümkündür. Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinde ortak akıl her zamankinden daha önemlidir. Malatya’mız bir imtihan içerisindedir. Bu acı tablonun bir fırsata dönüştürülmesi, kadim kentimizin geleceğini şekillendirecek vizyona bağlıdır. Rabbimin izniyle ve yardımıyla bu imtihandan inşallah hep birlikte ve başımız dik bir şekilde çıkacağız. Daha güçlü bir sanayi için gerekli alt yapılar oluşturulduğunda Ekonomi ve istihdamı gelişmiş ve hızlı büyüyen bir Malatya’yı birlikte oluşturabileceğimize inanıyoruz. 

Güçlü Bir Belediye Güçlü Bir Ekip…

İyi bir hizmet için iyi bir ekip olmalıdır. Dünya’ya örnek bir belediye olma düşüncesiyle liyakata önem veren Yönetim anlayışıyla ilgi ve tecrübeye önem vererek doğru bir yönetim sistemi oluşturulacaktır. Çalışan her arkadaşımız bizim için yol arkadaşıdır. Yol arkadaşlarımızı bilgi ve tecrübelerine göre doğru bir yapılanma ile belirleyerek uluslararası standartlarda hizmet etme gayreti içerisinde olacağız. Unutulmamalı ki ağaç yaprakları ile gürler. Yol arkadaşlarımızın her biri bizim için çok değerlidir.”